Top News
5604 prikaza

Pročitajte kako ćete izbjeći služenje vojnog roka

Oružane snage
Robert Anić (PIXSELL)
MORH poziva mladiće na upis u vojnu evidenciju. Sasvim legalno možete reći NE vojnom roku, i to ovako...

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske jučer je objavilo poziv svim muškim državljanima naše zemlje rođenima 1999. i starijima da se jave na odgovarajuća lokalna mjesta zbog upisa u vojnu evidenciju. Pritom, kako u svom priopćenju primjećuju CMS i građanska inicijativa "Ne vojnom roku - Hrvatska zna bolje", dok se u Hrvatskoj priprema teren za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nije osnovalo Povjerenstvo za civilnu službu.

Premijer Andrej Plenković posjetio vojarnu Croatia Vojni rok Top News Pola Vlade nikad nije bilo u vojsci, pa ni Plenki

Takvo povjerenstvo, dok je vojni rok još bio obavezan, primjerice prije ulaska naše zemlje u NATO, odlučivalo je o prihvaćanju zahtjeva za civilnom službom. MORH sa svoje strane u pozivu nije naveo da se prema članku 47. Ustava Republike Hrvatske svaki građanin ima pravo pozvati na prigovor savjesti. Nije izričito navedeno da će informiranje mladića o tome pri upisu u vojnu evidenciju to činiti lokalni uredi za obranu.

CMS i "Ne vojnom roku - Hrvatska zna bolje" stoga obavještavaju da se to, u skladu s pravima iz zakona i Ustava naše zemlje, može napraviti odmah nakon upisa u vojnu evidenciju. I to i usmeno i pismenim putem, tako da sami prilože izjavu sljedećeg sadržaja: " Temeljem čl. 47 Ustava RH, ovim putem ulažem prigovor savjesti zbog svojih vjerskih i/ili moralnih uvjerenja te nisam pripravan sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u oružanim snagama.

U slučaju aktivacije vojnog roka, tražim da me se uputi na civilnu službu." Pritom mladić kojem se ne ide u vojsku, mora odlučiti je li njegov prigovor savjesti posljedica toga što mu to brani njegova vjera ili je riječ o sukobu njegovih moralnih nazora s vojnim rokom, odnosno je li možda riječ o oboje. Nipošto ne smije napisati "i/ili", nego samo "i", ukoliko je riječ o oboje, odnosno samo "zbog svojih vjerskih uvjerenja" ili samo "zbog svojih moralnih uvjerenja".

Kolinda Grabar Kitarović na raketnoj topovnjači "Šibenik" Novi zakon Top News Udar na Kolindu: Generali bi joj ukinuli ovlasti nad HV-om

Također je uputno, kao što je slučaj i inače u životu kad se službeno prilažu molbe, prigovori, dokumenti i slično, da traže potvrdu od službenika da je zaprimio pisanu izjavu vojnog obveznika o svom prigovoru savjesti. Članak 47. Ustava, inače, glasi ovako: "Vojna obveza i obrana Republike dužnost je svih za to sposobnih građana. Dopušten je prigovor savjesti onima koji poradi svojih vjerskih ili moralnih nazora nisu pripravni sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u oružanim snagama.

Te su osobe obvezane ispunjavati druge dužnosti odredene zakonom." Osim toga stavak 2 članka 5 Zakona o civilnoj službi kaže i to da je nadležni ured za obranu dužan novaka prilikom upisa u vojnu evidenciju pisanim putem cjelovito upoznati s njegovim ustavnim i zakonskim pravima da može na temelju prigovora savjesti podnijeti zahtjev za civilnu službu. Za sve eventualne probleme i nepoštivanje ustavnih i zakonskih odredbi, CMS poziva novake da im se jave za pomoć i savjet.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ivihor 16:51 09.Ožujak 2017.

    HALO!!! KAKO VAS NIJE SRAMOTA! PRVO BRBLJATE O DOMOLJUBLJU I LJUBAVI PREMA HRVATSKOJ A ONDA DAJETE PREPORUKE KAKO IZBJEĆI ZA TU ISTU HRVATSKU SLUŽENJE NEKAKVIH VJEŽBICA KOJE BI VAM ONEMOGUĆILE JAVLJANJE NA WHATS APP-U!! SRAMOTA!