Top News
2396 prikaza

I hrvatski vojnici treniraju rat protiv Rusa na sjeveru Poljske

NATO vojne vježbe
Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
Poljaci vojne vježbe koje u scenariju imaju "invaziju s istoka" održavaju već više od desetljeća. Najprije su s njima, u simboličnom broju, puškarali samo Amerikanci

Istokom nepregledne poljske nizine ovih dana tutnje najmoderniji njemački tenkovi, nebom paraju sofisticirani američki zrakoplovi, s brodovlja u Baltičkom moru upućuju se navođene rakete, bojne specijalaca izviru iz dimnih zavjesa ubacujući se u rovove, padobranci se spuštaju iza "neprijateljskih linija", iza jednog šumarka i oklopni samovozi s hrvatskim znakovljem uključuju se u borbu; zadatak je na istočno od rijeke Visle zaustaviti invaziju moćnog protivnika s Istoka. Nema imena, ali svi znaju kako je riječ o – Rusima. Poljaci su već nekoliko puta u povijesti bili izvrgnuti takvom vojnom scenariju. Rusi su ih zajedno s nekim saveznikom sa Zapada, ili sami, gazili.

NATO-ove vojne vježbe | Author: INTS KALNINS/REUTERS/PIXSELL INTS KALNINS/REUTERS/PIXSELL

Da im se takav prepad ne bi ponovno dogodio, a da ne budu spremni i bez dostatnih saveznika koji neće u zadnji trenutak odustati od datih jamstava za njihovu sigurnost i opstanak, od prije jednog desetljeća svake godine održavaju vojne vježbe. U početku su zajedno s njima na vojnim poligonima "puškarali" samo Amerikanci, i to u simboličnom broju. Međutim, kako su učestali ruski vojni pothvati protiv novonastalih država s područja bivšeg sovjetskog imperija, tako je rastao i broj zemalja i vojnika koji u njima sudjeluju. Nakon najnovije Putinove vojne intervencije u Ukrajini koja je zasad rezultirala okupacijom Krima te uspostavom proruske enklave na istoku te zemlje, porastao je i strah kod zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza, a u blizini su ruskih granica, kako se i njima nešto slično ne bi dogodilo.

NATO-ove vojne vježbe | Author: KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL

Zato je ove godine na vojnu vježbu Anakonda pristiglo više vojnika i vojne tehnike nego ikada. Govori se kako su to najveći manevri na istočnom krilu NATO-a od završetka Hladnog rata. Među 31 tisućom vojnika (te stotinu zrakoplova, 12 ratnih brodova i 3 tisuće vozila) iz više od 20 zemalja, nalazi se i 278 hrvatskih. Tamo su i naši oklopnjaci Patria sklopljeni u Slavonskom Brodu, puške VHS-2 iz Karlovca...Na vježbi su, uz 14 tisuća američkih vojnika, po prvi puta i Ukrajinci, ali i vojnici iz tzv. neutralnih zemalja, dakle, koje nisu članice NATO-a poput Švedske i Finske. Cilj je provjeriti koliko je NATO spreman odgovoriti na potencijalnu agresiju Rusije prema bilo kojoj članici tog vojnog saveza. Vježba se održava uoči summita NATO-a koji se sredinom srpnja treba održati u Varšavi. Na njemu će se donijeti odluke o slanju dodatnih vojnika (govori se o četiri tisuće) na istočne granice NATO-a, ponajprije u baltičke zemlje te u Poljsku.

Također, odnosi Kremlja i Zapada dodatno su zahladili nakon puštanja u rad prvog dijela proturaketnog štita u Rumunjskoj te početka radova na njegovom drugom dijelu u Poljskoj, smještenom blizu ruske enklave na Baltiku, Kalinjingrada. Iako iz Washingtona stalno ponavljaju kako je taj štit usmjeren prvenstveno protiv tzv. odmetnutih država (donedavno se spominjao Iran) te terorista, u Moskvi su uvjereni kako mu je cilj neutralizirati ruski nuklearni arsenal. Koliko je situacija ozbiljna govori i nedavno upozorenje Vladimira Putina kako su Rumunjska i Poljska zato što su pristale instalirati taj sustav na svom teritoriju samim tim postale – moguće mete ruskih raketa.

NATO-ove vojne vježbe | Author: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL

Na otvorenju vježbe ovog ponedjeljka pojavili su se uz poljske dužnosnike i gomilu drugih dostojanstvenika i najviši američki časnici: general Mark A. Milley, načelnik stožera američke vojske te general Ben Hodges, zapovjednik američkih snaga u Europi. Desetodnevno uvježbavanje uključuje i isprobavanje raketa zemlja-zrak, elektronsko ratovanje, provjeru vojnog saniteta koji će morati zbrinuti tisuće ranjenih, vojna policija trebat će dokazati kako zna uvoditi red među tisućama pristiglih vojnika koji dolaze na otvorenu frontu, a na kraju će se dogoditi masovno gađanje bojevim streljivom iz svih raspoloživih oružja. Bit će to provjera sposobnosti NATO-a kakvih nije bije bilo od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća kada se komunistički imperij iz Moskve počeo urušavati.

Poljacima je ova vježba "najvažniji saveznik u očuvanju nezavisnosti zemlje", kazao je tamošnji ministar obrane Antoni Macierewicz uz poruku kako ima isključivo "obrambeni karakter". Američki general Hodges bio je još određeniji. "Cilj je pokazati sposobnost odvraćanja NATO-a mogućim agresorima", kazao je odbacujući tvrdnje iz Moskve kako je riječ o provokaciji. "Kad već govorimo tko je provokativan, korisno je podsjetiti se kako Rusija i nadalje drži 7 tisuća svojih vojnika u gruzijskim pokrajinama Abhaziji i Južnoj Osetiji, bez ikakve pravne osnove, te naravno, ruski vojnici i dalje pod okupacijom drže Krim i djeluju na istoku Ukrajine", kazao je čelnik američkih snaga u Europi. Njegov nadređeni general Milley više se orijentirao na svoje domaćine.

NATO-ove vojne vježbe | Author: INTS KALNINS/REUTERS/PIXSELL INTS KALNINS/REUTERS/PIXSELL

"Prisutnost američke vojske i svih naših saveznika na ovoj vježbi ima za svrhu pokazati da smo rame uz rame s poljskim narodom i poljskom vojskom kako bi se osiguralo da sve zemlje NATO-a ostanu slobodne i neovisne”, kazao je. U prilog tomu na vježbi će se izvesti i neki od najsloženijih vojnih zadataka poput noćnog helikopterskog napada i upada američkih marinaca iza "neprijateljskih crta" s ciljem izgradnje pontonskog mosta preko rijeke Visle. Visla je i inače u poljskoj povijesti mitska rijeka. Na njoj su se odigrale mnoge bitke poput one Varšavske iz 1920. ("Čudo na Visli") koja se drži povijesnom jer je njome zaustavljen prodor komunizma na Zapad. Hitler i Staljin kasnije su podijelili Poljsku uzduž linije koja je jednim dijelom išla i rijekom Vislom. Stoga ne iznenađuje što i u najnovijim vojnim vježbama borba za istočne mostobrane preko Visle predstavlja jednu od najvažnijih zadaća.

Da je stanje na tom području daleko od uobičajenog potvrđuje i činjenica da su Rusi zbog postavljanja američkog proturaketnog štita odlučili na svojim zapadnim granicama uspostaviti dvije nove vojne postrojbe (jednu na jugu). Zasad nije jasno kakvog će biti sastava, ali ako je suditi po onome što već imaju u Kalinjingradskog oblasti, koja na jugu graniči s Poljskom, onda je jasno kako se nastavlja gomilanje oružja s jedne i s druge strane na toj razdjelnici dvaju vojnih blokova. Rusija u Kalinjingradu već ima svoju Baltičku flotu s ratnim brodovima i podmornicama, tamo su i dvije zrakoplovne baze (Černiakovsk i Domskoje) odakle polijeću Suhoji koji svako malo izazivaju incidente zbog prevelikog približavanja zapadnim ratnim brodovima ili zrakoplovima.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.