Top News
169 prikaza

Republikanci bježe od Trumpa i njegovih nesmotrenih izjava

Donald Trump
Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL
Hillary Clinton ostvarila je anketnu prednost u ključnim saveznim država netom nakon Trumpovih gafova

Nakon katastrofalnog tjedna Donalda Trumpa, Republikanska stranka počela je s izradom planova za njegov eventualni poraz i distanciranje stranke od vlastitog kandidata za predsjednika SAD-a.

Prema pisanju New York Times, vrhuška stranke već sada raspravlja o pokretanju kampanje kojom bi uvjerili birače da glasaju za kandidate republikanske stranke zato što je Trump već zasigurno poražen na izborima.

Kako to obično biva u politici, niže rangirani članovi stranke već su počeli s udaljavanjem od Trumpa. Mike Coffman, republikanac u Donjem domu američkog parlamenta, već je objavio oglas u kojem obećaje borbu protiv Trumpa postane li predsjednik.

Neki drugi republikanci nisu baš tako izravni, ali senator Ron Honson iz Wisconsina i David Young iz Iowe nestali su u vidu magle kada je Trump došao u posjet njihovim saveznim državama. Sve u nadi da će izbjeći asocijaciju s Trumpovim izjavama među biračima.

Paul Ryan, republikanski predsjednik Donjeg doma američkog parlamenta, nedavno je upozorio da je većina njegove stranke ugrožena zbog Trumpa. 

"Zaključak je da je tip nepopravljiv. Naši kandidati neće imati izbora nego da se distanciraju od njega", rekao je bivši republikanski zastupnik Thomas Davis.

Republikanci su se našli u bezizlaznoj poziciji. Ne smiju jasno i glasno odbaciti Trumpa zato što se boje njegovih najodanijih glasača. Zasad su svi Trumpovi pobornici odani glasači republikanske stranke, ali vrhuška stranke brine se da bi mogli odabrati Trumpa ispred stranke.

"Riskiramo li smanjenje broja glasača tako što ćemo odbaciti Trumpa ili će nas centristi odbaciti zato što ga se nismo odrekli", pita se Glen Bolger, šef agencije za javno mnijenje Public Opinion Strategies. "Obje opcije loše su za nas", uvjeren je Bogler, inače odani republikanski strateg.

S druge strane političkog spektra, američki demokrati odlučni su u naumu povezivanja Trumpa i republikanaca. "Odricanje od Trumpa danas bi bilo premalo i prekasno", uvjeren je Ben Ray Lujan, šef kampanje za izbore u Donjem domu parlamenta. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.