Top News
3642 prikaza

Revolucija Miklenića i Kaptola: Svi u borbu protiv vlasti RH!

Ivan Miklenić
Borna Filić/PIXSELL
Dva su glavna problema urednika Glasa Koncila; što ne razumije baš ništa i što krajnje konzervativce podržava malotko

Glas Koncila, točnije njegov glavni urednik Ivan Miklenić, pozvao je u uvodniku najnovijeg broja na "borbu za promjene" u Hrvatskoj koje su upravo počele. Kao glavni urednik tjednika koji u pravilu iznosi stavove Kaptola, Miklenić je pozvao na prikupljanje potpisa za inicijative za održavanje dva referenduma; prvo onaj o otkazivanju Istanbulske konvencije o zaštiti žena i obitelji od nasilja, što je Sabor već usvojio, a drugo onaj inicijative "Narod odlučuje" o izmjeni izbornog zakona.

Osim toga, već na početku teksta napisao je "da se dogodila podjela koja ne može biti dobra, jer je ipak riječ o istomišljenicima". Miklenić se tako, kao prvo, jasno politički svrstao u klub "istomišljenika", što ima određenu težinu s obzirom da je riječ o Glasu Koncila. Kao drugo, time što proziva građane da imaju "ne samo pravo, nego i dužnost" odazvati se referendumima, vlč. Miklenić, urednik Glasa Koncila, aktivno se priključio političkoj kampanji.

Misa u zagrebačkoj katedrali Duhovni vođe Top News Kaptolu na meti svi koji ne rade za interes Crkve

Kao treće, u tekstu navodi niz, recimo nategnutih činjenica, poput onoga da su "demokratske države definirane kao nacionalne države", što bi trebalo značiti da je ukoliko nije posrijedi nacionalna država, da ne može biti demokratska. Miklenić se ovim tekstom pokazao kao vrlo loš politički analitičar.

Njegovo žaljenje nad raskolom između "istomišljenika", aktivista koji su se opredijelili za lobiranje posebno za opozivanje saborski već izglasane Istanbulske konvencije, gdje su se već – na splitskoj Rivi, primjerice – ukazali i Markić i Batarelo, te na one koji pokušavaju izboriti referendum o promjeni izbornog zakona, očito u korist krajnje konzervativnih i krajnje desnih stranaka, pokazuje da Miklenić ne razumije kakva je uopće sudbina referenduma kojim Markić, Batarelo i ostali ekstremno konzervativni aktivisti pokušavaju prodrijeti u Ustav.

Pogotovo nakon što su organizatori inicijative "Hrvatska protiv Istanbulske" "nadoštukali" na osnovno pitanje onaj dio o ubacivanju u Ustav RH da Sabor odlučuje o otkazivanju međunarodnih ugovora. Express je prije nekoliko dana za mišljenje o tome pitao ustavnog stručnjaka Matu Palića, inače člana HDSSB-a, koji je objasnio da je pitanje o Istanbulskoj neustavno, jer zadire u pitanje ljudskih prava, kao i to da se "referendumskim pitanjem ne može ulaziti u međunarodne odnose". "Mislim da pokušavaju popraviti pitanje prije nego što padne, a past će što god da napravili", kazao je Palić.

Ivan Miklenić | Author: Borna Filić/PIXSELL Borna Filić/PIXSELL

Joško Klisović, kao bivši zamjenik ministra vanjskih poslova, rekao je da motiv inicijative 31 krajnje konzervativne udruge za ovakav potez pronalazi u političkom porazu koji su protivnici međunarodnog dokumenta o sprečavanju nasilja u obitelji i nad ženama pretrpjeli u Saboru. Bila je riječ o 130 glasova za Istanbulsku u Saboru. Usto, rekao je Klisović, sklapanje i raskidanje međunarodnih ugovora uređuje Bečka konvencija iz 1969. godina, a slijedom toga i zakoni Republike Hrvatske.

Miklenić, kako nije svjestan ili si ne želi priznati da je Istanbulska izgubljena bitka, i kao predmet glasanja u Saboru i kao, prema riječima stručnjaka, neustavno referendumsko pitanje, ne razumije da bi bilo političkog rezona među svjetonazorskim krajnjim konzervativcima i političkim desničarima da odvoje takvu propalu stvar od borbe za referendum o pitanju izmjene izbornog zakona. O tome u kojem smjeru ti zahtjevi idu, vidi se iz aviona.

Smanjivanje broja izbornih jedinica, ujednačavanje broja glasača u svakoj pojedinoj, slične stvari, zapravo su odavno žarka želja mnogih čak i po mainstream strankama i lijevog i desnog centra. Smanjivanje izbornog praga već je zakučasta stvar; Zvonimir Troskot iz inicijative uporno skače sam sebi u usta kad navodi problem "stranaka bez legitimiteta", jer zahvaljujući koalicijama ulaze u Sabor, a samostalno osvajaju oko jedan posto, a istodobno inicijativa predlaže smanjivanje izbornog praga sa 5 na 4 posto.

Ginekolog iz KB Sestre Milosrdnice Dubravko Lepušić Vigilare Top News "Hrvatska ima svoje vehabije. Došli su iz Australije"

Uvođenje 3 preferencijska glasa, za njih ukidanje cenzusa od 10 posto i sliče stvari, a sve to uz podršku Ivana Miklenića kao urednika Glasa Koncila, čini se da Crkva pokušava otvoriti novi front protiv HDZ-a nakon što je ova stranka nakon dugo vremena, s Istanbulskom, povukla potez u političkom stilu klasičnog europskog desnog centra.

Ovaj put nije riječ o izbornom avanturizmu Željke Markić, kao što je ranije bio slučaj s njenim katastrofalno neuspješnim političkim izbornim izletima, ovdje je riječ o ljudima poput Zlatka Hasanbegovića, Davora Stiera, Željka Glasnovića, Brune Esih i sličnim političkim profilima za koje krajnje konzervativna aktivistička, možda bolje reći lobistička scena ne može prežaliti da nisu uspjeli natjerati desni centristički mainstream, odnosno HDZ, da tu stranku odvedu daleko udesno.

Organizatori obje referendumske inicijative očito jesu istomišljenici, vrlo vjerojatno su čak i isti, načelnu podršku očito će i jedni i drugi imati od Crkve, jer obije inicijative su napad koliko na Ustav, odnosno izborno zakonodavstvo, toliko direktno i na HDZ. Samo, Miklenić naprosto ne razumije da se upravo ovim razdvajanjem inicijativa o referendumima priznaje da je Istanbulska svršena stvar, da se od nje odustalo, da je Hrvatska položila taj civilizacijski ispit. Miklenić se nije proslavio niti argumentacijom koju je koristio.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 11:15 10.Svibanj 2018.

    Glas Koncila.....stvarno moraš biti očajan i zatucan da "probaviš"te novine-Lani su najavili časne na duplerici-još čekam časnu tjedna.