Top News
2615 prikaza

Rusi objavili lažne vijesti i doveli do izolacije Katara

Vladimir Putin
1/8
REUTERS
Praktički je nemoguće imati potpuno siguran računalni sustav, a u to su se uvjerili i neki novinari

Američki istražitelji izrazili su uvjerenje da su ruski hakeri probili zaštitu katarske državne novinske agencije i tamo objavili lažne vijesti što je doprinijelo diplomatskim potresima između najbližih američkih saveznika u Perzijskom zaljevu.

FBI je nedavno poslao ekipu istražitelja u Dohu da pomognu katarskim vlastima u istrazi navodnog upada u sustave državnog medija, prenosi CNN izjave američkih i katarskih državnih dužnosnika. Navodno je riječ o vijestima od 23. svibnja kada su objavljene izmišljene izjave Tamima bin Hamada al-Thanija u kojima je on bio blagonaklon prema Iranu i Izraelu, a pitao se i hoće li Donald Trump potrajati na svojoj dužnosti.

Američka vojska Top News 10 ratova u koje Ameri nisu smjeli ući

Katarski ministar vanjskih poslova Muhammed bin Abdulrahman al-Thani potvrdio je za CNN suradnju katarske policije s FBI-jem i britanskom agencijom za teške zločine. Pretpostavlja se da je Saudijska Arabija, zajedno s drugim prijateljima na Arapskom poluotoku, nametnula oštru diplomatsku izolaciju dijelom i zbog takvih medijskih napisa.

Američki predsjednik Donald Trump nedavno je bio u posjeti Perzijskom zaljevu gdje je i nastala ona famozna fotografija Trumpa, Sisija i Salmana s bliještećom kuglom. Dogovorena je prodaja oružja, ali čini se i da je dogovorena intervencija da se Katar dovede u red. Trump je kasnije preko Twittera govorio da su ga svi upozoravali na Katarce i njihovo financiranje terorizma. Američke i europske obavještajne agencije već godinama upozoravaju da arapske zemlje financiraju terorističke organizacije, na ovaj ili onaj način. Međutim, nitko se nije usudio ugroziti isporuku sirove nafte s pustinjskog poluotoka.

Donald Trump u Saudijskoj Arabiji | Author: REUTERS REUTERS

Uzmimo samo za primjer činjenicu da je 19 otmičara zrakoplova korištenih u napadima na New York i Pentagon bili saudijski državljani, a ipak je Afganistan dobio poklon u vidu američke invazije. Čini se da je Trumpovo imenovanje Katara terorističkim financijerom bila i prevaga koja je ohrabrila Saudijce na tako ekstreman potez. A doista je to ekstreman potez. 

Katar ima jedan jedini kopneni granični prijelaz i to sa Saudijskom Arabijom. Zrakoplovi Qatar Airwaysa moraju prelaziti zračne prostore susjeda (čitaj: iranski zračni prostor) i bilo je samo pitanje vremena kad će im Saudijci blokirati zračni prostor budući da su regionalne aviokompanije Etihad, Emirates i druge obustavile letove prema Kataru.

Donald Trump u Taormini na Siciliji Mike Dubke Top News Kaos u Bijeloj kući: Trumpov šef spinova dao ostavku

Ostaje Kataru morski put, ali ni to im ne jamči da će uspjeti uvesti dovoljne količine potrepština, u prvom redu hrane. Izolirani na svom pustinjskom poluotoku, Katar bi doslovno mogao umrijeti od gladi odluče li tako njihovi susjedi. Police nekih trgovina u Dohi već su prazne jer su stanovnici navalili na kupnju namirnica kako bi stvorili zalihe.

Američke obavještajne agencije su već dulje vrijeme pokazivale zabrinutost da su ruski hakeri koristili lažne vijesti i lažne informacije za podrivanje demokratskih procesa. Čak je i James Comey, neslavno maknuti šef FBI-ja, govorio da je zaobišao uobičajenu proceduru u istrazi e-mailova Hillary Clinton zato što se bojao da će Rusi objaviti neke lažne informacije. Navodno su Rusi posjedovali e-mail poruke bivše glavne tužiteljice Lorette Lynch koja je uvjeravala Demokrate da istraga neće rezultirati optužbama. FBI je vjerovao da je e-mail poruka lažirana, ali da bi čak i njena objava mogla ozbiljno uzdrmati ministarstvo pravosuđa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.