Top News
7805 prikaza

Rusima ukrali najveću tajnu o moćnim podmornicama

Ruska nuklearna podmornica K-114 Tula
RIA Novosti/CC BY-SA 3.0
Najstrože čuvane tajne s obje strane Hladnog rata bile su u domeni vojne industrije

Godine 1982., nakon tek završene borbene patrole oko Falklandskih otoka, britanska podmornica počinila je gotovo mitski čin krađe - ukrali su tajni sonar ispod nosa jednog sovjetskog ratnog broda. Uloga HMS Conqueror u operaciji Barmaid upućuje na jedan veći svijet tajnih borbi obavještajnih službi Hladnog rata daleko od očiju javnosti.

HMS Conqueror bio je nuklearna podmornica klase Churchill i jedan od najmoćnijih brodova u britanskoj Kraljevskoj mornarici osamdesetih godina. Tijekom Falklandskog rata potopio je ARA General Belgrano argentinske mornarice, kada je utvrđeno da je brod predstavljao prijetnju operativnoj radnoj snazi ​​Kraljevske mornarice tijekom rata. Bilo je to tek drugi put od kraja Drugog svjetskog rata da je podmornica torpedom potopila neki brod. Prvi put se to dogodilo 1972. godine kada je pakistanska podmornica Hangor potopila indijsku fregatu Khukri. 

Howard Hughes Povijest CIA Life Ludi milijarder i vojska špijuna u lovu na SSSR-nuklearke

Samo dva mjeseca kasnije, Conqueror je bio devet tisuća kilometara udaljen, u Barentsovom moru. Bio je opremljen neobičnim skupom alata: parom daljinsko kontroliranih škara za rezanje čeličnih kabela i televizijskim kamerama. Sve u interesu krađe vrhunskog ruskog vučenog sonara.

Postoje dvije vrste sonara: aktivne i pasivne. Aktivni sonar emitira kratke zvučne valove, poznate kao pingovi, koji putuju kroz ocean prije odskakanja natrag prema brodu koji ih je napravio. S druge strane, pasivni sonar jednostavno sluša buku u oceanu, slušajući sumnjive zvukove kao što su aktivni sonarni pingovi i buka strojeva.

Pasivni sonar može biti teško koristiti učinkovito, jer brod često se mora boriti s vlastitim bukom, osobito buke koju propeleri rade kroz vodu. Kao rezultat toga, pasivni sonari često se vuče kilometar ili više iza broda.

To je, prema The Telegraphu, taktika kakvu je je Sovjetski Savez započeo u 1980-ima. A budući da uređaj nije emitirao nikakav šum, gotovo ništa Amerikanci nisu znali o uređaju, a nisu ni mogli ništa naučiti osim da ga postave na stol i rastave. Tako su Sjedinjene Države i Velika Britanija odlučile ukrasti jedan sonar. Plan je bio prići brodu, prerušenom sovjetskom špijunskom brodu pod poljskom zastavom, i jednostavno presjeći kabel kojim je sonar bio pričvršćen za brod.

Aralsko more Sovjetski projekt Znanost Otrovni 'otok' usred pustinje skriva smrtonosnu tajnu

Plan je bio kompliciran iz nekoliko razloga. Prvo, Conqueror je morao presresti obavještajno putovanje - što se možda dogodilo u međunarodnim vodama. Otkrivanje bi značilo neposrednu i možda smrtonosnu odmazdu. Drugo, podmornica Kraljevske mornarice morala je provesti operaciju dok se oba broda kreću. Treće, podmornica je morala izbjeći prepoznavanje preko sonara kojeg pokušavaju ukrasti.

Prema The Telegraphu, Conqueror je to učinio i pustio se u bijeg s ukradenom napravom. Ronioci su kasnije izišli na površinu i dohvatili ukradeni sonar i prenijeli ga u matičnu luku Faslane u Škotskoj. Otamo je prebačen u Ameriku na daljnja ispitivanja, a što su točno otkrili, još uvijek je strogo čuvana tajna.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • eclipse2016 09:31 01.Studeni 2017.

    Tegljeni sonarni niz (sonar array) nije bila nikakva "tajna sovjetska tehnologija". NATO ju je već koristio za otkrivanje ruskih podmornica. Kad su shvatili da i Rusi koriste isti sonar, željeli su ustanoviti radi li se o nečem novom, ili je ... prikaži još! zapadna tehnologija"procurila" špijunažom. Kad je ukradeni uređaj analiziran, ispalo je da je točna kopija zapadnog sonara. Informacije o njemu prenio je Rusima bivši mornarički časnik Walker sa suradnicima (Spy Ring), koji je osuđen na doživotni zatvor.