Top News
419 prikaza

SAD se povlači iz nuklearnog sporazuma, Rusija osudila najavu

Vladimir Putin i Donald Trump
JORGE SILVA/REUTERS/PIXSELL
Rusija i SAD su jedni potpisnici tog sporazuma, no on bi velikog utjecaja mogao imati i na europsku sigurnost pa su i NATO saveznici zabrinuti

SAD se povlači iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) sklopljenog s Rusijom, koji je bio okosnica europske sigurnosti još od vremena Hladnog rata.

"Godinama je Rusija kršila uvjete Sporazuma bez ikakvog žaljenja. Ruski prekršaji doveli su milijune Europljana i Amerikanaca u stanje velikog rizika", rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

"Naša je dužnost odgovoriti na odgovarajući način", naglasio je i dodao kako je SAD osigurao "dovoljno vremena" Rusiji da se usklade s propisima, piše CNN. 

Dugoočekivana suspenzija koja ja izazvala zabrinutost zbog obnove utrke u naoružanju sa Moskvom i europske saveznike dovela do ruba zabrinutosti, stupa na snagu sutra. Pompeovom najavom započinje 180 dnevna procedura povlačenja ukoliko se Rusija ne vrati na dogovoreno iz sporazuma potpisanog 1987. godine koji brani nuklearne rakete s dometom između 500 i 5500 kilometara.

"Avangard" raketni sustav NAPREDNIJI Tehno Putin napravio raketu kakvu SAD neće imati desetljećima

Predsjednik Donald Trump mjesecima je najavljivao kako su spremni za povlačenje iz ovog sporazuma, već ranije optuživali Rusiju za kršenje sporazuma te najavili da će se iz njega povući početkom veljače, osim ako se Moskva ne uskladi s odredbama sporazuma. 

"Nadam se da ste sposobni sve dovesti u veliku i lijepu sobu i da će novi sporazum biti puno bolji, i svakako bih to volio vidjeti. No svi se moraju toga pridržavati, a ne da imate određenu stranu koja se gotovo pretvara da on ne postoji. Osim ako nemamo nešto s čim se svi slažemo, i s čim nećemo biti dovedeni u nepovoljan položaj, da se ograničava ono što radimo, dok netko drugi sporazum ne podržava", naglasio je Trump.

Rusija i SAD su jedni potpisnici tog sporazuma, no on bi velikog utjecaja mogao imati i na europsku sigurnost.

Saveznici u NATO-u u potpunosti podržavaju SAD u odluci o povlačenju iz Sporazuma sklopljenog s Rusijom. NATO poziva Rusiju da iskoristi sljedećih šest mjeseci i "vrati se u potpuno i provjerljivu usklađenost kako bi se očuvao sporazum".

"Krećemo se u smjeru u kojem nismo bili 40 godina, u kojem nema granica kontrole naoružanja ili pravila koja slijedimo i jedni i drugi a to je jako opasno", rekla je Lynn Rusten, potpredsjednica Nuclear Threat Initiative.

Američki dužnosnici izrazili su zabrinutost da sporazum omogućava Kini da razvije vojnu prednost, budući da Peking nije vezan ograničenjima iz sporazuma za rakete srednjeg dometa koji trenutno obvezuje SAD. Trump je to čini se potvrdio kada je rekao "najprije bi trebali dodati države" sporazumu.

Ruski tenk T-14 Armata Ameri nedostižni Tehno Rusija postala drugi najveći proizvođač oružja na svijetu

No visoki dužnosnik iz američke administracije odbacio je mogućnost da Peking bude odlučujući faktor.

"Puno se raspravlja o Kini, realnost je da Kina nije ograničena i realno je da imate oko 1000 komada takvog oružja, no za SAD to nema nikakve veze s Kinom. Ovo je isključivo zbog ruskog kršenje sporazuma. Ne možemo tolerirati ovakvu vrstu zloupotrebe kontrole oružja", rekao je.

Kremlj demantira "neutemeljene" optužbe te kaže da Washington krši sporazum. Tvrdi također da Washington zapravo ne želi ući u ozbiljne pregovore kako bi se sporazum održao.

"Nažalost nema napretka. Amerika zadržava tvrd položaj i ultimatum. Rekli smo američkoj strani da nije moguće održati dijalog u uvjetima u kojima oni pokušavaju ucijeniti Rusiju", rekao je Sergei Ryabkov, zamjenik ministra vanjskih poslova.

Američki dužnosnici su uzvratili i rekli kako Rusija ponavlja napore u poticanju SAD-a da pristanu na raspuštanje sporazuma i spomenula njihove dugogodišnje napore da ih pokušaju nagovoriti da se usklade sa sporazumom. Spomenuli su i 35 diplomatskih pokušaja, od najvećih političkih razina, do tehničkih razgovora. 

"Nažalost imamo vrlo malo toga za pokazati", rekao je jedan dužnosnik i dodao kako je "teret na Rusiji".

"Rusija i dalje negira kršenje sporazuma, a sad će imati priliku. Ako su stvarno zainteresirani da očuvaju sporazum, ovo im posljednja prilika. U njihovom je najbolje interesu da ga u potpunosti poštuju", naglasio je dužnosnik. 

Podmornica Ubojiti koncept Tehno Najopasnija podmornica: Mogla je ubiti na 1.000 kilometara

Istaknuo je i "nevjerojatno jedinstvo" među SAD-om i njihovim saveznicima, koji su ipak zabrinuti kako će se situacija razriješiti. Njemačka kancelarka Angela Merkel je nakon objave SAD-a poručila da vrata za dijalog s Rusijom moraju ostati otvorena. Njemačka će "učiniti sve što možemo" kako bi se u ovom razdoblju razgovori nastavili.  

Naglasili su kao postoji mogućnost da će Rusija povećati svoje cyber aktivnosti uključujući i kampanje za utjecanje, a te vjerojatno povlačenje SAD iskoristiti kao izgovor za primjenu tog sustava negdje drugdje.

"Rusija će pomisliti da sada može nastaviti s onim što radi, i povećati svoje napore u razvijanju raketne tehnologije i njezine primjene", rekao je jedan europski dužnosnik.

Drugi pak smatra kako "će oni prijetiti, učiniti sve da podijele NATO, i što god treba, no neće šutjeti". Vjerojatno će tvrditi kako je "riječ o SAD-u i kako je to njihov pokušaj destabilizacije međunarodnog poretka", dodao je i naglasio kako je Europa ujedinjena u svom stavu, uz SAD, da Rusija krši sporazum. 

"Puno je veća poruka koju šaljemo. Nama je ovaj sporazum bio iznimno važan za našu sigurnost. Pitamo se što nas sad očekuje nakon toga", kaže dužnosnik.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.