Tehno
8858 prikaza

Kina gradi nosač zrakoplova kojim žele prestići Ameriku

Kineski nosač zrakoplova domaće proizvodnje
Screenshot Youtube
Utakmica između Kine i SAD-a seli se i na područje vojne tehnologije, posebno na polje nosača zrakoplova

Kina radi na razvoju novog nosača zrakoplova s kojim će pokušati konkurirati onim američkim. Ovaj proizvod domaće proizvodnje trebao bi biti ukupno treći u njihovoj mornarici. Najavili su ga u trenutku proslavljanja šestogodišnjice njihovog prvog takvog nosača Liaoninga koji je u fazi testiranja, a kako su najavili "njegov ulazak u službu se očekuje svakog trenutka". 

Nosač zrakoplova, drugi u kineskoj ratnoj mornarici, nakon onog ukrajinske proizvodnje kojeg su 2012. godine kupili i u svom brodogradilištu preuredile. Tip 001A, kako ga nazivaju, bio je prvi domaće proizvodnje i tijekom ove godine prošao je niz testiranja na moru. 

No kruže glasine kako je u pripremi novi, puno napredniji nosač, koje bi mogla potvrditi i slika iz njihovog istraživačkog instituta China Shipbuilding Industry Corporation na kojoj se vidi neimenovani nosač zrakoplova. Špekulira se kako novi nosač ima novi katapult, tj. elektromagnetski sustav za lansiranje letjelica, sličan onome kojeg koriste američki napredni nosači zrakoplova, piše CNN. 

I Liaoning i tip 001A koriste starije, manje napredne sisteme lansiranja poznate kao "skakaonice", koji ovise o snazi aviona  prilikom uzlijetanja. Vojni stručnjaci tako su najavili kako bi trebao biti završen u roku od dvije godine, s obzirom na njegovu kompleksnost i veličinu. Prijašnje glasine tvrdile su kako se izgrađuje u Šangaju. 

Vojska NR Kine Najveće u povijesti Tehno Rekordne ratne igre: Peking poslao vojsku Kremlju na trening

"SAD kaže da im je potrebno 10 nosača zrakoplova. Nama možda nije potrebno toliko, ali trebamo ih imati najmanje tri. Ako nam to uvjeti dozvole, imat ćemo ih četiri ili pet", rekao je to Zhu Yingfu, glavni dizajner Liaoninga.

Ove najave još su jednom naglasile potrebu za ulaganjem u modernizaciju kineske vojske koja je obilježila proteklo desetljeće. Peking ne skriva svoju želju i potrebu za izgradnjom moderne mornarice koja će biti sposobna ravnopravno se nositi s najvećim konkurentima - SAD-om. 

Ove godine vojni budžet zemlje povećan je za osam posto, u usporedbi s godinom prije. Ukupno je riječ o iznosu od 175 milijardi dolara kojeg vojska ima na raspolaganju. Tijekom sedam godina, od 2010. do 2017. godine, kineska mornarica povećale je svoj broj brodova sa 210 na 320.

"Američka mornarica i njezine mogućnosti i dalje će biti puno iznad kineskih, čak i za deset godina. No njihova flota bit će veća a smanjit će taj razmak na polju tehnologije i treninga", rekao je Robert Ross, sa Sveučilišta Boston.

Američka perjanica trenutačno je nosač zrakoplova, najbolji i najskuplji ratni brod, USS Gerald Ford, koji bi vojnu službu trebao započeti, ako uspješno odradi fazu testiranja, 2022. godine. Očekuje se kako će troškovi izgradnje ovog najsuvremenijeg ratnog broda na svijetu premašiti cijenu od 12,9 milijardi dolara. Prvi od tri slična nosača koje je naručila mornarica, a čiji će ukupni trošak biti oko 42 milijarde dolara, veliki je doseg vojne mornarice. 

Ovaj 100.000 tona težak ratni brod dugačak je 335 metara, i može se pohvaliti s prvim novim dizajnom nosača u posljednjih 40 godina. Od umirovljenja USS Enterprise 2012. godine američka mornarica je operacije izvodila s 10 nosača zrakoplova, jednim manje od potrebnih koje im je nametnuo Kongres 2011. godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.