Top News
2241 prikaza

Sanader na utakmicama s HDZ-ovcima, a na sud ne može

Ivo Sanader na utakmici Hrvatska-Nigerija
Igor Kralj/PIXSELL
U sudnici mu je problem provesti dulje od dva i pol sata, ali mu nije problem potegnuti sve do stadiona u Rusiji

Skupina turista s vodičem šetala se zagrebačkim Zrinjevcem. Kad su došli do Županijskog suda te vidjeli televizijske kamere i novinare, vodič je pitao o čemu je riječ. Čuvši da se čeka bivšeg premijera Ivu Sanadera, optuženog za korupciju, iz skupine se čuo veliki uzdah. Nije to bilo prvi put da su turisti vidjevši novinare pitali o čemu je riječ, ali u ostalim slučajevima bila je riječ o drugim suđenjima.

Podsjećamo, Sanader ima pet optužnica i trenutačno ni jednu pravomoćnu presudu pa bi u turističkoj zajednici mogli razmisliti da i sud na Zrinjevcu uvrste u lokacije metropole s oznakom - obavezno vidjeti. Naime, kojim se tempom odvijaju, suđenja bi, do pravomoćnih presuda, mogla potrajati još godinama. Sanader se u srijedu odazvao na sudski poziv, no pripremno ročište u postupku protiv njega i čelnika MOL-a Zsolta Hernadija, koje Uskok tereti za primanje i davanje mita, je odgođeno.

Ivo Sanader na utakmici Hrvatska-Nigerija | Author: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

Odgodu pripremnog ročišta zatražila je Sanaderova obrana tvrdeći da zbog numeracije spisa nastalog spajanjem Sanaderove i Hernadijeve optužnice ne mogu vidjeti na kojoj se stranici nalaze određeni dokazi, a što je nužno kako bi mogli predložiti svoje dokaze i očitovati se o Uskokovima.

Podsjetili su i da se spis do lipnja nalazio na Vrhovnom sudu te da nisu upoznati s činjeničnim opisom optužnice protiv Hernadija. Njegova je pak obrana ustvrdila kako im nije dostavljena optužnica protiv Sanadera što im je također neophodno za predlaganje dokaza. Stoga je sutkinja pripremno ročište odgodila za 17. rujna.

Obrana čelnika mađarske naftne kompanije će tad, uz predlaganje dokaza, najvjerojatnije zatražiti da se dio spisa prevede na mađarski kako bi ga Zsolt Hernadi, kojemu se sudi u odsutnosti, mogao proučiti na materinjem jeziku.

I tako se vraćamo u istu fazu postupka u kojoj smo bili prije tri godine.

Podsjećamo, predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi je 2013. u odsutnosti na Županijskom sudu u Zagrebu optužen da je od početka 2008. do kraja 2009. s 10 milijuna eura podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi MOL dobio upravljačka prava u Ini. Nakon početka suđenja Hernadijevi branitelji su od suca Ratka Šćekića zatražili da se dokumentacija prevede na mađarski.

Tonći Petković Opaki tužitelj Top News USKOK-ovac koji je rastrgao Sanadera sad goni Mamića

Sudac je smatrao kako za tim nema potrebe u tom trenutku, na što se obrana žalila Vrhovnom sudu. Tamo su godinu i pol dana razmišljali te na kraju zaključili da je Hernadijeva obrana u pravu i da nešto treba prevesti, no nisu precizirali što. Tako je o tome trebao odlučiti sudac.

Poslije je spis zbog drugih razloga još godinu dana bio na Vrhovnom sudu. Kad su ga vratili na Županijski sud, sudac Šćekić je izabran za suca Vrhovnog te je predmet dobila sutkinja Maja Štampar Stipić. Nakon što na jesen odluči što će se prevesti na mađarski, Hernadijeva obrana se, ako bude smatrala kako treba prevesti još neke dokumente, ponovno može žaliti Vrhovnom sudu, a ako on precizno ne odredi što se treba prevesti, takav postupak može se, teoretski, razvlačiti unedogled. Sve to idena ruku Hernadiju kome zastara u ovom predmetu nastupa krajem 2019.

Ako sud do tada nekim slučajem donese nepravomoćnu presudu, bilo osuđujuću, bilo oslobađajuću, rok za zastare se produljuje za još dvije godine.

Ivo Sanader na utakmici Hrvatska-Nigerija | Author: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

Za stravstvenog navijača "vatrenih" Ivu Sanadera zastara u ovom predmetu nastupa tek 2029. No ako Hernadi više ne bude suoptuženik, situacija i za njega postaje pozitivnija. Riječ je o slučaju zbog kojeg je Sanader ranije na istom sudu bio osuđen na deset godina zatvora, Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i pol godina, ali je presudu ukinuo Ustavni sud. Osim za primanje mita od Hernadija, Sanaderu se u prvom postupku sudilo i za primanje provizije od austrijske Hypo banke, no postupci su u međuvremenu razdvojeni.

I dok je Sanader prije dva tjedna, kad je trebao početi s ponovnim iznošenjem obrane u predmetu Fima medija, molio sutkinju da mu zbog zdravstvenih poteškoća dopusti da na dan obranu iznosi do 2,5 sati, ništa ga nije spriječilo da u nedjelju u Moskvi navija za "vatrene" u finalu Svjetskog nogometnog prevenstva. Bio je vidno dobro raspoložen uoči odlaska iz zagrebačke zračne luke te je spremno pozirao fotoreporterima.

Očito je kako i ovu priliku besramno koristi da svojim navodnim navijačkim strastima popegla imidž te se prikaže u pozitivnom svjetlu. Finale je bivši premijer pratio solidno naoružan rekvizitima, mora se priznati da je navijao glasno i s nešto više strasti od ostatka ekipe koja ga je okruživala.

Zatvor Remetinec Nakon Sanadera Top News Pripreme za Gazdu - on je najbogatiji Hrvat iz rešetaka

Komunicirao je Sanader na tribini s Tomislavom Madžarom, savjetnikom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za sport, pa nije isključeno da se i u njihovim bliskim pozicijama na stadionu Lužnjiki nalazi odgovor na pitanje odakle mu karta. Bili su pokraj njih i Bandićev intimus Ivica Lovrić, redatelj Jakov Sedlar, bivši selektor Ante Čačić...

Sanadera je nakon utakmice zbog dolaska na stadion prozvala Splićanka Ornela March, nekoć poznatija kao Ornela Bešker, bivša zvijezda realityja, vičući mu: "Kako vas nije sram doći ovdje!?".

Sanadera je branio HDZ-ovac Ante Kulušić, bivši nogometni sudac, dugogodišnji dužnosnik HNS-a i povjerenik za suđenje, Šibenčanin koji se smatra Mamićevim igračem u sudačkim redovima. Kulušić je Splićanki uzvratio: "Kako tebe nije sram!?". Zbog njegove intervencije, ali i Splićankinih riječi: "Neka se zna ko ga je dovea", spekuliralo se da je Kulušić pomogao Sanaderu u dobivanju ulaznice, ali on je to demantirao za 24sata rekavši da ga nije vidio sedam godina prije susreta u Moskvi i da zna kako Sanader nije dobio kartu iz kontingenta Hrvatskog nogometnog saveza.

Ivo Sanader na utakmici Hrvatska-Nigerija | Author: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

Na jesen Sanader će opet gotovo svaki dan biti u sudnici. Osim predmeta Ina-MOL, mora iznijeti obranu u predmetu Fimi medija, traje mu suđenje i u Hypu, a počet će i postupak u predmetu HEP-Dioki, koji je bio prekinut nakon smrti suoptuženika Ivana Mravka. U predmetu Planinska nepravomoćno je osuđen na 4,5 godina i tu se čeka odluku Vrhovnog suda.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.