Top News
108 prikaza

SDP-ov plan za Split nakon Baldasara - guraju profesora, ali i Gjurkovića

SDP-ovci u Splitu
Miranda Čikotić/ PIXSELL
Dok u Splitu rješavaju kadrovska pitanja, SDP u Zagrebu i dalje pati - Bernardić po anketama stoji katastrofalno

Nakon što su se konačno razišli u SDP-u sa splitskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom, u toj stranci krenuli su s traženjem kandidata kojim bi pokušali pobjediti dojučerašnjeg kolegu i zadržali drugi grad po veličini pod svojom kontrolom.

Kako doznajemo kandidat za gradonačelnika trebao bi biti Roko Andričević, profesor na splitskom Građevinskom fakultetu. Riječ je o bivšem pomoćniku ministra zaštite okoliša u Račanovoj i zamjeniku ministra obrazovanja u Milanovićevoj Vladi i bivšem dekanu u Splitu.

Inače, dotični je prije četiri godine uvjetno osuđen na osam mjeseci zbog uzorkovanja požara na građevinskom fakultetu kada nije ugasio lulu. Šteta je bila procijenjena na 174 tisuće kuna.

Andričević nije član SDP-a i on ne bi trebao biti član stranke, već nezavisni kandidat s potporom SDP-a.

"On je široj javnosti nepoznat, no u Splitu ga znaju. Samozatajan je lik i okrenut projektima i drugačiji je tip. On je ono što Splitu fali. Pa uostalom Baldasar je bio nepoznatiji kada je predstavljen pa je upravo zahvaljujući logistici i financijama s Iblerovog trga što on u svojoj slavi zaboravlja. Upravo ta logistika i financije stajat će novom kandidatu, ali i iskustvo s posljednih izbora", kaže nam jedan član predsjedništva SDP-a.

U SDP-u smatraju da bi sada mogli i sada dobiti i potporu HNS-a koji o Baldasaru nisu željeli ni čuti.

A neki od vodećih ljudi županijskog SDP-a u Splitu Milanoviću su nedavno kao kandidata za župana predložili upravo potpredsjednika HNS-a Srđana Gjurkovića kojeg bi SDP podržao.

"Mi kandidata nemamo i on bi bio dobar izbor. Na parlamentarnim izborima dobio je veliki broj preferencijalnih glasova, ima simpatije Torcide iza sebe zbog zakona o sportu i jedini bi imao šanse protiv Zevrnje iz HDZ-a", kažu mi neki istaknuti splitski SDP-ovci.

I dok u Splitu lagano riješavaju kadrovska pitanja kandidata, u Zagrebu SDP i dalje pati. Bernardić u anketama koje su u SDP-u vidjeli stoji katastrofalno po stranku, tek je četvrti i ima 15 posto. A sam nije u milosti vrha stranke, te je na predsjedništvu u Crivkenici nedavno dobio žuti karton i svaki njegov novi istup kontra vrha SDP-a mogao bi dovesti do njegovog izbacivanja.

"Ako Bernardić se želi baviti Požegom, mi ćemo mu to omogućiti i rasteretiti tereta Zagreba", ironično je komentirao jedan član predsjedništva Bernardićevu poziciju. 

Time je jasno dao naslutiti da smatra kako je izgledno da Bernardić neće biti kandidat za gradonačelnika ukoliko SDP nade kandidata koji bi imao šanse pobjediti Bandića.

Inače, u Crikvenici je SDP dogovorio i novu taktiku prema Živom zidu s ciljem sprečavanja daljnjeg rasta te stranke i želja im je prokazati ih kao populiste.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.