Top News
32109 prikaza

Šešelj prijetio: "Hrvati će dobiti po nosu"

Vojislav Šešelj pali hrvatsku zastavu
Screenshot Youtube
Iako tek pušten iz zatvora, zloglasni šef radikala imao je oštre riječi za Hrvate

Vojno redarstvena operacija Oluja s pravom zauzima najvažnije mjesto kad se priča o Domovinskom ratu. Međutim, operacija Bljesak je također iznimno važna. Oslobođen je ogroman okupirani teritorij i naznačen je konačni slom Srpske republike Krajine. Svima je bilo jasno da je samo pitanje vremena kad će se uspostaviti hrvatska teritorijalna cjelovitost.

Neki, ipak, nisu htjeli prihvatiti da se sprema kraj velikosrpskim ambicijama. Među njima bio je i Vojislav Šešelj, zloglasni šef Srpske radikalne stranke koji je po izlasku iz zatvora na Kosovu prijetio:

"Hrvati će ovog puta zaista da dobiju po nosu. Srbi će u kontraofenzivi povratiti sve svoje teritorije i uništiti hrvatske snage. Ovoga puta Hrvatima moramo očitati lekciju koju će pamtiti za sva vremena. Milošević će i ovog puta pokušati Knin da isporuči Hrvatima kao što je isporučio i Zapadnu Slavoniju, ali će se pokazati da je Knin mnogo mnogo jači orah."

Na snimci Associated Pressa vidi se i sadašnji šef Srbije, Aleksandar Vučić dok krotko slijedi četničkog vojvodu Šešelja.

Što se Vučića tiče, Hrvatska ga pamti po tome što je od 1993. bio u Srpskoj radikalnoj stranci, što je 1994. u dobi od samo 24 godine postao generalni tajnik SRS-a Vojislava Šešelja, te što je 1995. kao SRS-ov parlamentarac u Srbiji posjetio okupiranu Glinu i održao neslavni govor nekoliko dana prije Oluje.

Tada je pozdravljao "junački narod" koji se pobunio još u ljeto 1991. protiv "ustaške vlasti". Tada je čak i Miloševića optužio za sluganstvo zapadnim silama, i to zato što je bio voljan prihvatiti plan koji bi pobunjenim područjima u Hrvatskoj i BiH dao politički legitimitet i široku autonomiju, ali bez teritorijalnog priključka sa Srbijom kroz Bosansku Posavinu. Tada je, naime, Milošević ludio na Radovana Karadžića i njegove ljude zato što su jedini odbili taj plan, iako je to bilo "točno ono za što su se borili".

"Prihvatio je bio onaj Vance-Owenov plan, želeći – sjećate se, tad je Republika Srpska trebala dobiti teritorija bivše BiH, ali bez kopnenog koridora za Bosansku Krajinu, bez kopnene veze za Srpsku Krajinu. I rekao bi Milošević: "Eto braćo, htio sam da živimo zajedno, a sad ne možemo, nemamo više nikakvu kopnenu vezu, pa ćete morati u Hrvatsku. Sve je to htio predsjednik Srbije, ali na veliku sreću srpski narod u Republici Srpskoj i srpski narod u Republici Srpskoj Krajini su odbacili njegove izdajničke namjere i dalje se junački bore za slobodu vlastitog naroda i za održanje svojih teritorija", govorio je 1995. u Glini Vučić.

Pobjednički govor Aleksandra Vučića Spašavanje BiH Top News Vučić: "Stara Jugoslavija plus Albanija, to je ideja"

"Nikada Srpska Krajina, nikada Glina neće biti hrvatska! Nikada Banija neće nazad u Hrvatsku! Nitko više ne zna ni u ovoj sali za kakvu se državu zalaže Slobodan Milošević. Hoće li mu to biti Beogradski pašaluk ili nekakva AVNOJ-ska Jugoslavija, kakva će to država biti? Ukoliko srpski radikali pobijede i poraze predsjednika Srbije, vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi i tu odstupanja biti neće!", govorio je Vučić kao blizak Šešeljev suradnik.

Nešto prije Gline 1995. Vučić je kao mladi novinar imao priliku na Palama intervjuirati Karadžića, a navodio je i da je s Mladićem igrao šah. Zbog svega toga bilo je zanimljivo čuti ga što ima za reći 21 godinu poslije. Na obilježavanju Oluje 2016. Vučić je u Srbiji govorio nešto manje ratoborno. "Kažnjeni smo na najsuroviji način zato što je netko pomislio da ima pravo određivati tko će negdje živjeti, na nečemu što je bila vaša zemlja", rekao je.

"Niste nigdje pogriješili, vi ste samo dobri i obični ljudi koji su obično živjeli na svojoj zemlji i ničim niste zaslužili da se nađete u traktorskoj koloni... I njihov će križ zato biti zakrivljen i kukast, naš nikada... Za vašu nesreću nisu krivi svi Hrvati. Krivi su oni koji su streljali, bacali bombe na kolone, ubijali", govorio je pak Vučić tada i, koliko god je nastupao s očitih nacionalističkih pozicija, više nije spominjao Veliku Srbiju kojoj se divio kao skoro pa golobradi Šešeljev emisar.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zknaus 09:49 07.Rujan 2017.

    Ja sam mislio da samo kod nas budaletine mogu biti u vlasti ali sam izgleda jako pogriješio jer je ovaj Vučić nadmašio sve naše budaletine.

  • Katolik 19:51 11.Kolovoz 2017.

    Jado jadna,ne sramoti svoj narod! Ima u Srba dobri ljudi.

  • TheWho 18:32 11.Kolovoz 2017.

    Jeli netko još uvijek ozbiljno shvaća te srbe !? Srbi su svjesni da su vječiti gubitnici ,a taj šešeljčić je samo jedna dvorska luda za zabavu, jedan smrdljivi prasčić.