Top News
2579 prikaza

Slatki život sutkinje iz afere Planinska

Sutkinja Županijskog suda Jasna Smiljanić
Sanjin Strukić (PIXSELL)
USKOK je ne želi, Turudić je ne trpi, a ambicija Jasne Smiljanić je golema

Činilo se do prije koji tjedan da će Ivo Sanader profitirati i u četvrtom sudskom procesu – slučaju Planinska, koji je "mirisao" na ponovljeno suđenje ili oslobađajuću presudu. Iako je izgledalo da u tom kaznenom postupku ima najviše izravnih dokaza o korupciji u kojoj je, tvrdi Uskok, sudjelovao bivši premijer, u travnju 2016. sve je iznenadila odluka sutkinje Jasne Smiljanić da samo dan prije izricanja presude zatraži novo financijsko-građevinsko vještačenje. Mnogi su već tad nagađali zbog čega se Smiljanić odlučila na tako neočekivan potez.

Prema riječima nekoliko kaznenopravnih stručnjaka s kojima smo razgovarali ovih dana, slučaj Planinska bio je "čist ko suza"Sanader je tu, kažu, opterećen nizom dokaza, no ispalo je da županijskoj sutkinji i nije baš sve tako jasno, pa se Smiljanić de facto zbog odgađanja presude našla na meti medija, ali i oporbe. O novim okolnostima u slučaju Sanader šutio je jedino HDZ, što je izazvalo niz komentara u pravosudnim i političkim krugovima. Počelo se naklapati je li odluka Jasne Smiljanić uvjetovana dolaskom HDZ-a na vlast, točnije, neki su već tad posumnjali u njezinu nepristranost.

Na kraju je sumnje službeno potvrdio i Uskok tražeći njezino izuzeće iz slučaja nakon što je krajem lipnja 2016. viđena u istom restoranu u Novom Vinodolskom u kojem je samo nekoliko stolova dalje sjedio Sanader. Inače spomenuta konoba Luce u vlasništvu je HDZ-ova ministra Olega Butkovića. Smiljanić je tad kazala da se u restoranu našla igrom slučaja kad i Sanader te da je zbog toga ne mogu optužiti za sukob interesa. Baš kao što i svoje povremene kave sa Sanaderovim bivšim odvjetnikom Goranom Suićem ne smatra nimalo suspektnim – njih se dvoje poznaju godinama, žive u Zagrebu u istom kvartu i tu i tamo se slučajno sretnu.

Na pitanje novinarke Nacionala može li sa sigurnošću opovrgnuti da se na njezinu telefonskom ispisu poziva ne bi našao i Suićev broj, Smiljanić je samoj sebi zabila autogol – odgovorila je da se možda nekad telefonom čuju kako bi se dogovorili za kavu. Sve to skupa bilo je dovoljno sumnjivo da Uskok zatraži njezino izuzeće. U idućem razdoblju sudbeno vijeće će odlučiti hoće li Smiljanić udaljiti sa slučaja ili ne, a u međuvremenu pojavio se niz teorija tko sve stoji iza događaja oko sutkinje, nekadašnje zamjenice suca Ivana Turudića, dok je on bio predsjednik odjela uskočkih sudaca. Početkom 2012. upravo je Smiljanić imenovana na njegovu poziciju. Priča kaže da su u to vrijeme dvoje kolega bili u izvrsnim odnosima.

Svakodnevno su pili kave, odlazili jedno drugome na rođendane i zajedno se u popularnim zagrebačkim restoranima družili s kolegama. Odvjetnici bliski Turudiću i Smiljanić prepričavaju nam da je "ljubav pukla" zbog velikih poslovnih ambicija Jasne Smiljanić. Turudić se već tad, kao aktualni predsjednik Županijskog suda, osjećao ugroženim jer je otvoreno pokazivala volju da ga nakon isteka mandata naslijedi. Turudiću se to nikako nije sviđalo. Prijateljstvo je ubrzo preraslo u rat. Smiljanić se 2015., nakon što DSV Turudiću nije produljio mandat, kandidirala za mjesto šefice suda. Uz jasnu podršku Karamarkova HDZ-a, koji je, u međuvremenu, propao i koji se odrekao usluga dotadašnjeg predsjednika Županijskog suda.

Tijekom natječaja Turudić je javno optužio sutkinju Smiljanić da je falsificirala podatke u službenoj prijavi. Upravo zato upućeni u njihov odnos tvrde da je u medije priču o nepristranosti u slučaju Sanader pustio upravo Turudić. Naime, unatoč žestokim lobiranjima s obje strane, natječaj za predsjednika Županijskog suda je poništen. Naravno, za Turudićevu diskreditaciju Jasne Smiljanić nema dokaza, no i sama Smiljanić se povjerila kolegama rekavši da zna kako baš on stoji iza toga zbog rata za pozicije. U isto vrijeme, kažu nam dobro upućeni izvori, to je Turudićeva osveta Sanaderu. Naime, vrlo je izvjesno da će popularni Ture ostati zabilježen kao sudac kojem su sve presude protiv Sanadera pale na višim instancijama. To ego nijednog suca ne bi preživio, kaže jedan ugledni odvjetnik.

Druga teorija, ali čini se sasvim nategnuta, kaže da je Smiljanić u slučaju Sanader neumoljiva te je sklona presuditi protiv a ne za njega. Navodno je novim vještačenjem htjela samo osigurati da postupak zbog postojećeg nepreciznog financijsko-građevinskog izvješća ne završi isto kao i tri prethodna slučaja i opet padne na Vrhovnom sudu. Upravo zato netko je "iskoristio" njezin kontakt sa Suićem i sliku iz Novog Vinodolskog ne bi li je maknuo sa slučaja i Sanaderu s novim sucem osigurao barem novi postupak. Kako bilo, Smiljanić se našla na udaru javnosti i struke, a samim time na svjetlo su počeli izlaziti i detalji iz njezina života. Jasna Smiljanić je kažu nam njezini kolege, prava štreberica, posvećena isključivo poslu i karijeri. Nikad se nije udavala, nema djece, a ni stalnu vezu.

Živi, prema riječima svojih prijatelja, prilično luksuzno. Svako malo putuje na ekskluzivne destinacije, nosi skupu odjeću i Hermes torbe čija se cijena kreće od minimalno 5000 kuna. Društveno je vrlo aktivna, pa je se često može sresti na javnim događanjima i u VIP ložama. Tako je bila i među uglednim gostima na inauguraciji predsjednice Grabar Kitarović, ali i na privatnim zabavama koje organizira HNS, točnije Zdravko Mamić, s kojim je iznimno dobra. Smiljanić je, naime, u međuvremenu postala i arbitražna sutkinja HNS-a, gdje se rješavaju imovinski sporovi koji nastaju između pojedinih subjekata HNS-a. Taj angažman joj je tijekom 2012., 2013. i 2014. donio više od 150.000 kuna prihoda.

Njezin odnos s Mamićem već su mnogi doveli u pitanje, otvara se pitanje treba li se jedna uskočka sutkinja javno nalaziti s čovjek protiv kojeg DORH vodi nekoliko postupaka. Smiljanić ni u tom slučaju ne smatra da radi nešto krivo, pa je tako svojedobno izjavila da se s gazdom Dinama nalazi zato što je "zgodan muškarac". Ovdje treba spomenuti da je i sudac Ivan Turudić također u vrlo bliskim odnosima sa Zdravkom Mamićem.

Jasni Smiljanić posljednjih mjeseci netko je nekoliko puta teško oštetio automobil, što ona smatra izravnom prijetnjom na slučaj koji vodi. Smiljanić sumnja da se radi upravo o Sanaderu. Ukratko, kako će se razvijati njezina karijera i hoće li biti imenovana na čelo najvećeg suda u Hrvatskoj, teško je reći. Ne idu joj u prilog događanja u HDZ-u jer ona nije igrač ljudi koji su sad oko Plenkovića, a pogotovo ne povratnika Šeksa, koji je lansirao Turudića i napravio medvjeđu uslugu sudstvu. Nije ni previše cijenjena kod SDP-a, pa joj je jedina šansa uvaliti se tipovima u Mostu. Ako to ne uspije, poznavatelji prilika u pravosudnim krugovima ne predviđaju joj sasvim blistavu budućnost.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.