Top News
806 prikaza

Snimali mučenje 14-godišnjaka u propagandne svrhe

ISIS
Youtube
Militanti Islamske države prešli su svaku mjeru nakon što je u javnost procurila snimka zlostavljanja dječaka, koja se navodno trebala koristiti u propagandne svrhe

Snimka koja je zgrozila sve koji su je vidjeli pokazuje dječaka koji visi obješen za ruke, dok ga grupa džihadista tuče. UN je hitno optužio militante u Siriji i Iraku za mučenje i ubijanje djece. No djeca se koriste i na druge načine, tako da se regriutiraju, treniraju i koriste na bojnom polju.

Jedan tinejdžer je ispričao da se borio i ubijao za Al Qaedinu al Nusru kad je imao svega 15 godina, da bi se nakon prebjega u ISIS susreo s 13-godišnjim dječacima.

Najnovije otkriće je snimka u posjedu BBC-a, koja pokazuje dječaka Ahmeda kako visi u zraku, s povezom preko očiju, dok dvojica muškaraca s maskama, odjevenih od glave do pete u crno, hodaju oko njega. Jedan drži nož i pištolj, dok drugi korača po sobi s AK-47 u rukama. 

Odjednom počnu tući 14-godišnjeg dječaka, koji danas, na sreću, živi sigurno u susjednoj Turskoj. "Mislio sam na roditelje. Mislio sam na mamu. Mislio sam da ću umrijeti i ostaviti svoje roditelje, braću i sestre, prijatelje, rodbinu, sve iza sebe. Mislio sam da ću umrijeti", prisjeća se Ahmed i dodaje: "Počeli su me bičevati i davati mu udare strujom kako bih priznao. Rekao sam im sve."

Djeca džihadisti | Author: Youtube Youtube

Ahmed je naime prodavao kruh u gradu Al-Raka kako bi zaradio za život, a taj sirijski grad je držao ISIS.

Dvojica poznanika zamolila su ga da ostavi jednu torbu blizu mjesta na kojem su se okupljali ISIS-ovci. Ahmed je tako i ne znajući postavio bombu.

Nakon mučenja su se sažalili

Kad ga je ISIS ulovio dva dana su ga mučili. "Ja bih zapomagao za mamom. Ali čim bi to učinio, jedan od mučitelja bi pojačao struju koju su koristili na meni. 'Nemoj uključivati svoju majku u ovo', rekao bi mi."

"Pretvarali su se da su vjernici, ali su nevjernici. Pušili su... Udarali bi i ubijali ljude...", prisjeća se Ahmed koji je bio osuđen na smrtnu kaznu, ali su se na kraju krvnici sažalili i dopustili mu da pobjegne.

Danas rijetko spava, iako je kad je tek došao u Tursku stalno imao noćne more. Prošao je liječenje ali i dalje nije mogao spavati. "Kad god bih zaklopio oči, pojavile bi se noćne more. I tad bih ostao budan cijelu noć."

Mučenje je pak snimano kao dio propagande, objašnjava danas muškarac koji je sve to morao snimati, a koji je u međuvremenu pobjegao iz Islamske države, te tvrdi da jako žali zbog svega što se dogodilo. Kaže da ne zna što se dogodilo dvojici muškaraca koji su mučili Ahmeda.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.