Top News
713 prikaza

Špijun u nikad viđenoj snimci otkriva kako je radio za Ruse, Stasi...

Kim Philby
Screenshot Youtube
Kim Philby je bio jedan od najuspješnijih špijuna Sovjetskog Saveza koji je ušao u samo središte britanskog establišmenta i tri desetljeća Moskvi prenosio najvažnije tajne

Britanski dvostruki agent Kim Philby iznio je detalje svog života kao izdajnika i objasnio s kojom je lakoćom prenosio tajne svojim sovjetskim šefovima u novootkrivenoj video snimci iz doba Hladnog rata koju je emitirao BBC u ponedjeljak.

Philby je bio jedan od najuspješnijih špijuna Sovjetskog Saveza koji je ušao u samo središte britanskog establišmenta i tri desetljeća Moskvi prenosio najvažnije tajne. Bio je dio kruga britanskih dvostrukih agenata unovačenih '30-ih godina prošlog stoljeća.

Video snimka koju je BBC otkrio u službenoj arhivi bivše istočnonjemačke obavještajne službe Stasija prikazuje Philbija, koji je prebjegao u Moskvu 1963. i tamo umro 1988., kako predaje sovjetskim špijunima o svom životu agenta.

"Dragi drugovi", riječi su kojima Philby počinje predavanje pred ushićeniom publikom. Govori naglaskom engleske više klase.

Philby je rekao da se počeo zanimati za komunizam dok je bio na Cambridgeu i objasnio je kako ga je Moskva unovačila '30-ih godina kako bi se infiltrirao u britansku tajnu obavještajnu službu, sada poznatu kao MI6, navodi BBC.

Otkrio je kako je bilo lako krasti tajne kada se počeo uspinjati u službi MI6.

"Svake večeri izašao sam iz ureda s velikom aktovkom punom izvješća koje sam sam napisao, punom dosjea i aktualnih dokumentata iz arhive", rekao je Philby. 

"Običavao sam ih predati navečer svojoj sovjetskom kontaktu. On bi ih fotografirao, a iduće jutro bih vratio dosjee na njihovo mjesto. To sam godinama redovito radio."

Svijet dvostrukog agenta Philbija i drugih u špijunskom krugu "Cambridge Five" ("Petorka s Cambridgea") dugo je fascinirao britansku publiku.

U jednom isječku s predavanja Philby govori o tome kako mu je bilo naređeno da potkopa svog šefa kako bi mogao preuzeti njegovu dužnost, čelnika odjela MI6-a odgovornog za otkrivanje sovjetskih agenata i kaže da je to "jako, jako prljava priča".

"Uostalom, naš posao podrazumijeva prljanje ruku s vremena na vrijeme", kazao je. "Zato sam krenuo maknuti svog šefa. Vi to ne bi smjeli slušati", rekao je istočnonjemačkim špijunima i izazvao smijeh.

Philby, koji je bio u Washingtonu kao časnik za vezu između CIA-e i MI6-a od 1949. do 1951. godine, rekao je da ga tako dugo nisu otkrili jer je bio dio sustava britanske vladajuće klase. 

Pobjegao je u Moskvu 1963. kada su se pojavili novi dokazi da radi za SSSR. Kazao je da je uspio pobjeći iz Bejruta jer je agent MI6-a, poslan da ga prati, bio strastveni skijaš i nije mogao odoljeti odlasku u libanonske planine nakon što je čuo da je pao snijeg.

Philbyjevo jednosatno obraćanje završava jednostavnim savjetom špijunima: "Sve opovrgnite".

"Moj savjet je da kažete svim vašim agentima da nikada ne priznaju", rekao je Philby koji je umro u Moskvi 1988. u dobi od 76 godina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.