Life
2444 prikaza

Zašto u avionima moraju biti pepeljare ako je pušenje zabranjeno?!

Pušenje
Thinkstock
Iako je pušenje na zrakoplovima zabranjeno već nekoliko desetljeća, oni i dalje ne smiju letjeti ako nemaju pepeljare

Iako danas ne možemo uopće zamisliti kako je to izgledalo nekoć kad su putnici mogli bezbrižno pušiti u zrakoplovima, koliko je prošlo od toga, mnoge osobe oštrog oka mogle su primijetiti da u zrakoplovima i dalje postoje pepeljare. 

Naime zakonom je i dalje propisano da u zahodima moraju biti pepeljare, za slučaj da naiđe netko tko neće mariti za zakon nego će htjeti hitno zapaliti.

Zrakopovne tvrtke brinu da bi pušači u panici mogli nepravilno ugasiti cigaretu, ubacujući je u umivaonik ili dispenzer za papirnate ručnike. A budući da ne žele da se oglasi požarni alarm ili da se pojavi strah među drugim putnicima, odlučili su da je pametnije da ostave na raspolaganju sigurnu metodu rješavanja cigareta.

Zrakoplov | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Inače, u SAD-u je pušenje na domaćim letovima zabranjeno 1988. godine, dok je većina drugih zrakoplovnih kompanija slijedila taj potez tijekom 1990-ih godina.

Zabrana pušenja obično se svugdje strogo provodi, uz ponavljana upozorenja i upaljene znakove. No 2009. godine britanski Boeing 747, na putu za Ciudad de México, prizemljen je nakon što je otkriveno da u zrakoplovu nema pepljare. Smjeli su nastaviti put tek nakon što je donesena pepeljara iz drugog aviona.

"Riječ je o pravnom zahtjevu, jer, iako je pušenje zabranjeno, ako netko ipak odluči zapaliti, on mora imati mjesto na kojem će tu cigaretu moći sigurno ugasiti", izjavio je glasnogovornik British Airlinesa, dodajući da se izvinjavaju nepušačima, ali da je sigurnost ipak uvijek na prvom mjestu, piše Daily Mail.

Inače, ovo pravilo je nastalo nakon tragedije koja se dogodila 1973. godine kad su 123 osobe poginule na letu iz Rio de Janeira prema Parizu, jer je pilot trebao naglo sletjeti budući da je bilo dima u pilotskoj kabini.

Smatra se da je dim uzrokovala zapaljena cigareta koju je netko bacio u koš za smeće, a mnogi putnici su poginuli od gušenja prije nego su uopće prizemljili (pri čemu su umrli ostali putnici). 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.