Top News
1551 prikaza

Tajni dokumenti: Thatcherica zavarala javnost fotkama princa Williama

Margaret Thatcher
Patrik Macek (PIXSELL)
Bila je 1983., Britanci su masovno podržavali aktiviste protiv 144 nuklearna projektila i moralo ih se izgurati s naslovnica

Princ William nije bio star niti cijelu jednu godinu, a već je imao jednu od ključnih uloga u jednoj od gorih podvala u nuklearnoj geopolitičkoj igri. Bila je 1983. i britanski mediji redom su objavljivali netom objavljene snimke princeze Diane i njega, savršeno ignorirajući sve druge domaće i strane probleme. A to je bilo točno ono s čime je računala premijerka Margaret Thatcher.

Upravo javno objavljeni dokumenti iz Dowing Street 10 svjedoče da je Thatcher pribjegla triku kako bi javnosti sasvim odvukla pažnju s raspoređivanja američkih 144 krstarećih nuklearnih projektila u Velikoj Britaniji. Te godine, prvo njen ministar vanjskih poslova Francis Pym upozorio ju je da je antinuklearni pokret postao toliko snažan da će po svoj prilici spriječiti dodatnu nuklearizaciju Velike Britanije.

Do Thatcher su stizali zabrinuti glasovi i od drugih vodećih torijevaca o tome da mnoštvo prijatelja stranke i njenih odanih sljedbenika, istodobno apsolutno podržava Kampanju za nuklearno razoružanje, moćnu aktivističku organizaciju koju je podržavala ogromna većina Britanaca. Jedna od gorih stvari po Downing Street bilo je i to što je partner u SAD-u Ronald Reagan slovio kao jedan od najmanje pametnih, obrazovanih i upućenih predsjednika SAD-a dotad.

Konačno, njen savjetnik za medije, Bernard Ingham, smislio je plan kako tome doskočiti. Analizirali su i došli do zaključka da bi antinuklearne aktiviste s naslovnica mogli izgurati samo naslovi poput "pokušaja atentata na Papu" ili "eksplozije u Sjevernom moru".

A kako to nisu imali, odlučili su se za objavu fotografija princeze Diane kao mlade mame s princom Williamom u naručju. Fotografije su u medije pustili na Uskrs 1983., na dan kad su antinuklearni aktivisti pripremili niz spektakularnih prosvjednih akcija.

Rečeno, učinjeno. Mediji, i to ne samo tabloidi, nego i oni najozbiljniji, bavili su se igračkom za mase koju im je bacila britanska kraljevska kuća, umjesto da se bave presudnim antinuklearnim protestima. A kao uspomena na dane velike spletke koju su pripremili Thacther i njeni pomagači, ostalo je mnoštvo zapisa i tonskih snimaka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.