Top News
18581 prikaza

Tko će biti šef HDZ-a: Razlike između Kovača i Plenkovića

Duško Marušić/Duško Jaramaz/Pixsell
Izbori za predsjednika, zamjenika i potpredsjednike HDZ-a održat će se 15. ožujka. Express je ispitao razlike između dvojice kandidata za šefa HDZ-a

Razlike između Mira Kovača i Andreja Plenkovića zapravo su manje nego što se čini i više su osobne nego načelne naravi, ali su potencirane do maksimuma. Ako Plenković opet pobijedi, HDZ ostaje jaka stranka u desnom centru. A ako pobijedi Kovač, HDZ će se okrenuti u desno. To odgovara Škori, ali treba vidjeti što će biti s njim

Plenković: Plenki bi sa Škorom, ali Škoro neće

Kovač: Želi koalirati sa Škorom, a i Škoro s njim

Miroslav Škoro treća je opcija u zemlji. Osnovao je Domoljubni pokret, a želi još širu platformu na desnici, što uključuje Most, Suvereniste i Hasanbegovića. Cilj mu je dobiti najmanje 20 mandata na parlamentarnim izborima. Ako se to ostvari, definitivno će biti najpoželjniji koalicijski partner na desnici. A HDZ, prema nedavnom istraživanju, neće imati dovoljno mandata da bi sam složio Vladu. S Plenkovićem na čelu stranci je sužen koalicijski potencijal jer desnica, kako sad stvari stoje, ne želi ni pod razno s njim u koaliciju, baš kao ni Most. Škoro je u politiku ušao zato što ga je razočarao Plenkovićev HDZ, pa je teško očekivati koaliciju. No s Kovačem na čelu HDZ-a Škoro bi rado koalirao. Pitanje je samo bi li Škoro dobio toliko mandata ako Kovač bude na čelu HDZ-a. HDZ-ovci tad ne bi više imali potrebu za njim.

Plenković: Ljutio je Ruse, a sad se podnose

Kovač: Čini se mekši prema Rusima od Plenkija

Netom što je postao predsjednik Vlade, Plenković je kao svoje drugo vanjskopolitičko putovanje izabrao Ukrajinu. Ondje je, naime, boravio 21. studenog, na treću godišnjicu početka proeuropske revolucije na trgu Majdan. I naravno razljutio Rusiju. Vjerovao je u to da je rat u Ukrajini moguće zaustaviti modelom mirne reintegracije, koji bi sličio onome provedenom u hrvatskom Podunavlju. Danas, Plenković šuti o Ukrajini, a odnosi s Rusijom su balansirani. No, Miro Kovač je svakako draže društvo Rusima od Plenkovića. Dva puta je do sada bio u službenom posjetu Moskvi, a pozvan je i treći put, u svibnju ove godine. Hvali ga i voditelj Vijeća federacije FS Ruske Federacije sa Saborom RH Aleksej Vladimirović Kondratjev koji je rekao da su se kontakti s Kovačevem na parlamentarnoj razini pokazali vrlo korisnima.

Plenković: Inzistirao je na usvajanju Istanbulske

Kovač: Bio je protiv na glasanju o Istanbulskoj

U svajanje Istanbulske konvencije, koja štiti žene od nasilja, podijelilo je prije nekog vremena HDZ. Plenković se zbog ratifikacije spomenute konvencije našao na udaru desnoga krila stranke, koje u tome nije vidjelo ništa pozitivno. Na kraju je konvencija ipak ratificirana u Hrvatskom saboru, ali je ostavila gorak okus na HDZ i članove. Podjele u stranci upravo su tad i počele te još traju. Miro Kovač bio je dio ekipe koja je glasala protiv usvajanja, a često je u unutarstranačkoj kampanji vadi kao oružje protiv Plenkovića. No Plenkovićevi ljudi iskopali su snimku s jedne presice iz 2014. koja je posvećena hitnoj ratifikaciji Istanbulske konvencije. Kovač stoji po strani dok Josipa Rimac i Margareta Mađerić zazivaju njenu ratifikaciju. Nakon što je suočen sa snimkom, Kovač je objasnio da je tom prilikom osudio nasilje nad ženama.

Plenković: Kaže: ‘Bez udomljavanja gay parovima’

Kovač: Protivi se tome da gay parovi udomljavaju djecu

Čini se da se Plenković i Kovač o jednom doista slažu, a to je nedopuštanje udomljavanja djece gay parovima. Andrej Plenković nije popustio koalicijskom partneru HNS-u u promjeni Zakona o udomljavanju djece gay parovima. Naime, u Vladi su tad jasno rekli da HNS ni na jednom sastanku dosad nije iznio što želi mijenjati u tom zakonu nego se povela rasprava u medijima o spomenutom udomljavanju. Rekli su i da se od tog zakona želi napraviti ideološka tema iako je on isključivo usmjeren na djecu. No nisu prihvatili HNS-ov amandman te ih se po tom pitanju ne može optužiti da su skrenuli lijevo ili da je riječ o liberalnoj vladi. Miro Kovač se, baš kao i svi iz Opcije za promjene - Brkić, Stier Penava, Tolušić - drži toga kako djeca trebaju imati prava da imaju i oca i majku te je izričito protiv udomljavanja djece istospolnim parovima.

Plenković: Podržava suradnju s manjinama

Kovač: Tražit će izmjenu izbornog zakona o manjinama

Andrej Plenković nedavno je rekao kako je njegova vlada mnogo učinila za manjine. Manjinci, koji mu svojim glasovima drže većinu u Saboru, ipak nisu glasali za novi Zakon o popisu stanovništva te su tražili dodatne ustupke. Plenković im je neke od njih spreman ispuniti. Što se tiče Kovača i njegova viđenja participiranja manjinaca u izvršnoj vlasti, on je tu mnogo rigorozniji. Kovač bi, naime, išao na promjenu izbornog zakona, navodno bi čak išao na referendum da vidi kako narod diše o tome trebaju li manjine imati svoje predstavnike u Saboru na način da im je zagarantirano osam mandata. Kovač, naime, ne želi da one budu jezičac na vagi kod donošenja odluka te da je dopuštena trgovina. Ukratko, ne želi da oni odlučuju o ključnim pitanjima u zemlji te da imaju alat za ucjenjivanje vladajućih.

Plenković: Nije za veliku koaliciju s SDP-om

Kovač: Želi u statutu zabraniti koaliciju s SDP-om

Miro Kovač u kampanji za unutarstranačke izbore vješto koristi napade tvrdeći da, ako Plenković ponovno pobijedi, dolazi do stvaranja velike kolicije HDZ-a i SDP-a. Plenković, doduše, to negira, a njegov najbliži suradnik Davor Božinović kaže: “Niti se o tome razmišlja, niti za tim vidim potrebe, niti je to nešto što bi bilo za HDZ, ali i za Hrvatsku dobro rješenje. Znači – ne.” No Opcija za promjene ide dalje te, da bi članovima jasno dala do znanja kako ni ne pomišlja na koaliciju s SDP-om, ima plan u statut stranke uvrstiti zabranu koaliranja s lijevim strankama. Da je, kojim slučajem, to bilo na snazi u trenutku kad se Plenković rješavao Mosta, bio bi spriječen ući u suradnju s HNS-om. Ako Opcija za promjene pobijedi pa izglasa novi statut, to bi bilo prvi put da u takvo nešto bude određeno statutom stranke.

Plenković: Bandić mu drži većinu u Saboru

Kovač: Kovač je protiv suradnje s Milanom Bandićem

Žetončići Milana Bandića drže ljestve vladi Andreja Plenkovića. Nakon što je “šutnuo” iz Vlade Most, Andrej Plenković sklopio je novi savez s Vrdoljakovim HNS-om i Bandićem. Koalicija je još na okupu i u istom sastavu trebala bi izgurati mandat do kraja. Što se tiče Kovačeva odnosa s Bandićem, on je izjavio da Bandićeva potpora HDZ-u u Saboru ne bi ni trebala nego bi se nakon raskida s Mostom išlo na izvanredne izbore. Dodao je i kako HDZ “mora biti stranka politike čistih ruku” te kako bi on osobno glasao protiv izmjena GUP-a Grada Zagreba. A Bandić je nakon toga odgovorio: “On ne zna uopće što je GUP. Nema pojma. Kad bi on donio jedan GUP, onda bih ja s njim polemizirao, ovako nemam s kim polemizirati’.No ipak nije htio reći koga bi radije vidio na čelu HDZ-a, Plenkovića ili Kovača...

Plenković: Paljenje gay para na karnevalu je osudio

 Kovač: Paljenje gay para vidi kao mentalni komunizam

Karneval u Imotskom na kojem je spaljena lutka koja prikazuju dvojicu homoseksualaca koji drže figuru ‘djeteta’ s nalijepljenom fotografija zastupnika Nenad Stazića (SDP) sa zvijezdom petokrakom na čelu Kovač je ocijenio kao primjer koji ilustrira dvostruke standarde te da je HDZ reagirao poput SDP-a. Smeta ga što nitko nije reagirao kada se spaljivala hrvatska zastava u nekim perfomansima ili kada su se pojedini umjetnici izrugivali s domoljubljem u kazališnim predstavama. Zato je rekao da nastavlja borbu protiv mentalnog komunizma. S druge strane, Plenković je vrlo jasan u osudi spaljivanja gay para s djetetom u Imotskom. Rekao je da je on već puno puta bio spaljivan, ali i da takve poruke prema manjinama nisu nimalo duhovite ni zabavne. Naglasio je da treba izbjegavati poruke koje dijele društvo.

Plenković: Plenki nije njegovao odnos sa Srbijom

Kovač: Nametnuo je strože zahtjeve za pristup EU

Ni Plenković ni Kovač nisu pokazali nikakve simpatije prema Srbiji. Može se slobodno reći da nekakve suradnje između Plenkovića i Vučića nikad nije ni bilo. Zadnji njihov susret bio je krajem siječnja u Davosu. Vučić je tom prilikom rekao kako se u odnosima Hrvatske i Srbije osjeti više povjerenja i optimizma nego do sada. Što se tiče Kovača, on je, još dok je bio ministar vanjskih poslova, uspio u pregovarački proces Srbije s EU uvesti da budu uvršteni zahtjevi koji su hrvatskoj javnosti važni. Riječ je o punoj suradnji Srbije s Haškim sudom, punoj primjeni domaćih i međunarodnih obveza Srbije u zaštiti manjinskih prava - znači i prava hrvatske manjine u Srbiji, i cilj izbjegavanja konflikata pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina. Da bi Srbija napredovala prema članstvu, treba ispoštovati sve navedeno.

Plenković: Rado bi se riješio Milijana Brkića

Kovač: Brkić mu je jedan od glavnih saveznika

M ilijan Brkić već je bio izabran za zamjenika šefa HDZ-a u trenutku kad je Andrej Plenković izabran za šefa. Nije tajna da je taj odnos prožet nesuglasicama od samih početaka iako je Brkić bio taj koji je inzistirao na tome da Plenković 2016. bude jedini kandidat. Plenković sad ima priliku postaviti HDZ onako kako ga on vidi, no pitanje je što misli članstvo. Sudbina Milijana Brkića sad je u rukama članstva, a ako je vjerovati stranačkoj fami da je najjači na terenu od svih u stranci, onda se on ne treba bojati za svoju budućnost. Ušao je u utrku, dio je Kovačeva tima i navodno je najvažnija poveznica sa članstvom. Iako ni s Kovačem na samim počecima nije bio u ljubavi, bilo je i u njihovu odnosu raznih nesuglasica, uspjeli su sve staviti iza sebe i sklopiti dogovor o suradnji. Zajedno su svakako jači protiv Plenkovića.

Andrej Plenković (pravnik)

 | Author: Ivica Galovic/PIXSELL Ivica Galovic/PIXSELL

Predstavlja profil političara kojeg rado vide u Bruxellesu, Berlinu i Londonu. Moderni je konzervativac.

Plenkovićev HDZ uzore vidi u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, sklon je koaliciji s manjincima, bandićem, HNS-om. nema ljubavi sa Škorom. Okupio je oko sebe tvrde desničare.

Jedan ministar mu je držao Pavelićevu sliku, drugi mu je obišao grob. Iako ima ministre iz šatora, čudi se zašto ga zovu ljevičarom.

Protivnik je prava gay parova da udomljavaju djecu, redovito je na misama, nikad nije zabilježena njegova sklonost ‘regionu’ i Srbiji.

Govori pet jezika, a posebno voli komunicirati na francuskom.

Na desnici mu zamjeraju rušenje dviju referendumskih inicijativa, jedne protiv Istanbulske konvencije, a druge protiv dijela manjinskih prava. Ratifikaciju Marakeškog sporazuma također smatraju njegovim grijehom. No pitanje je koliko bi bilo tko na njegovu mjestu postupio drukčije, jer je čak i Turska ratificirala Istanbulsku konvenciju.

Ima ženu i dvoje djece.

Miro Kovač (povjesničar)

 | Author: Josip Regovic/PIXSELL Josip Regovic/PIXSELL

Predstavlja profil političara rado viđenog u Budimpešti, Bratislavi i Moskvi. Vole ga posebno u Imotskom, odakle je podrijetlom. Plenković ga je smijenio s mjesta ministra vanjskih poslova te ga je zamijenio Davorom Ivom Stierom. Na kraju su oba postala saveznici protiv zajedničkog rivala - Andreja Plenkovića.

HDZ s Kovačem ni u snu ne bi koalirao s Pupovcem, Vrdoljakom, Radinom i drugim manjinama koje se smatraju sklonima ljevici. Protivnik je Istanbulske, Marakeša i Bandića

Bio je ambasador u Berlinu, u kojemu se zbližio s Helmutom Kohlom. Na terenu uživa izuzetnu popularnost.

Nije sklon modernim teorijama rodne ravnopravnosti, nije za pobačaj, kao ni za udomljavanje djece od strane gay parova.

Jedini je stavio glavu na panj. Brkić, Penava i Stier manje su riskirali.

Nudi Plenkoviću sučeljavanja na više jezika, engleskom, francuskom...

Svako jutro trenira u teretani MORH-a.

Ima ženu i troje djecu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • omer 07:56 13.Ožujak 2020.

    U svakom slučaju bolji izbor za hdz je Plenković, koliko toliko umjereniji i pametniji od kovaća, a plus toga u EU i Briselu je pozitivna osoba s kojom svi EU. predsjednici i parlamentarci rado razgovaraju , a sa Kovačom to ... prikaži još! nebi bilo tako, on je ekstremni desničar, izazivać nereda, i sukoba, te ratni huškać,a jedan krvavi rat smo nedavno prošli koji je bio isto tako izazvan takvim krajnim desničarskim ekstremima na čelu sa Tuđmanom.

  • ShannaGraham 09:19 11.Ožujak 2020.

    Najbolji honorarni rad od kuće kod kuće. U posljednjem mjesecu sam primio plaću od 27583 dolara laganim radom na mreži od kuće. Ja sam student i radim honorarno posao od kuće i ostvarujem više prihoda. Lako radim svakodnevno 2 do ... prikaži još! 3 sata dnevno u slobodno vrijeme. ako i vi želite zaraditi ovaj ogromni novac onda dođite i budite dio nas. Više pogledajte ovdje ... ..........................➥➥➥➥➥ w­­­w­­w.C­­­a­­s­h­­­f­­l­o­­­w­­7­7.c­­­o­­m

  • 6aa4bb3bd2659f70f8535a359cec1d2b0d60678a 20:12 10.Ožujak 2020.

    Tražite оzbiljne odnоse? Sаmo su sе prave samohгanе djеvоjkе sрremne za dгužеnje! –– KISSIA.CLUB