Top News
1039 prikaza

Tusk nazvao Trumpa neprijateljem Europe

Angela Merkel, Donald Tusk i Donald Trump
Ryan Remiorz/Press Association/PIXSELL
Predsjednik Europskog vijeća rekao je da Europa ima dovoljno potencijala da se suoči s kapricioznom politikom SAD-a

Gledajući u posljednje odluke predsjednika Trumpa, netko bi čak mogao pomisliti: s ovakvim prijateljima tko još treba neprijatelje. Iskreno govoreći, Europa treba biti zahvalna predsjedniku Trumpu jer smo se zahvaljujući njemu oslobodili svih iluzija", izjavio je Tusk uoči neformalnog sastanka 28 čelnika EU-a u Sofiji.

Čelnici EU-a okupili su se u Sofiji zbog summita EU-zapadni Balkan, koji se održava u četvrtak, a u srijedu navečer održava se radna večera na kojoj će se razgovarati o europskom odgovoru na  posljednje poteze američke adminstracije - povlačenje iz nukleranog sporazuma s Iranom i uvođenje carina na aluminij i čelik.

Tusk je rekao da je EU suočena s novim fenomenom, "kapricioznom i nasrtljivom američkom administracijom".

Tusk se zauzeo za to da Europa treba učiniti sve što može kako bi očuvala dobre transatlantske veze, ali istodobno mora biti spremna za sve scenarije.

"Imamo dovoljno potencijala da se suočimo s tim izazovom. Ali treba nam više političkog jedinstva i odlučnosti", rekao je Tusk. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.