Top News
173 prikaza

Užas u bombardiranju bolnice: "Pacijenti su gorjeli u krevetima"

Napad na bolnicu u Kunduzu
Liječnici bez granica/Twitter
U napadu na bolnicu kojeg su izvele američke snage poginulo je 19 ljudi

Članovi organizacije Liječnici bez granica, koji su preživjeli zračni napad na bolnicu u Kunduzu u Afganistanu, a kojeg su izvele američke snage, priopćili su kako im je neprihvatljivo objašnjenje iz Amerike kako se radi o "koleteralnoj šteti". 

Liječnici bez granica ističu kako je uništavanje bolnice isključivo teško kršenje međunarodnih humanitarnih zakona. Bombardiranje bolnice trajalo je više od sat vremena, a život je izgubilo 12 članova osoblja i sedam pacijenata.

"Glavna bolnička zgrada je konstantno i vrlo precizno bila gađana", stoji u njihovom priopćenju

Lajos Zoltan Jecs, medicinski tehničar koji se nalazio u bolnici za vrijeme napada rekao je kako su trenuci bombardiranja bili zastrašujući.

"U prvom trenutku je nastao kao i sve je bilo u prašini. Pokušavali smo shvatiti što se događa, ali bombe su i dalje padale na nas. Jedan je kolega bio jako teško ranjen, cijela ruka mu je bila krvava, imao je rane po cijelom tijelu. Bio sam u šoku i nisam razumio što se događa. Kada je bombardiranje prestalo krenuli smo u obilazak drugih bolničkih zgrada. Ne mogu vam opisati te jezive scene, pacijenti su gorjeli u krevetima. Jedna je sestra vidjela kako je šest pacijenata doslovno u svojim krevetima izgorjelo do smrti", naveo je Jecs u priopćenju kojeg je organizacija objavila na svojim stranicama.

Šef programa organizacije u Afganistanu ispričao je kako su u bolnici čuli da avioni kruže iznad njihovih glava i da su se napadi dogodili nekoliko puta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.