Top News
1114 prikaza

"Više nismo kriminalci, nema robije radi gay odnosa"

Dekriminalizacija istospolnih odnosa u Indiji
Reuters
Vrhovni je sud u Indiji napokon uklonio ostatke arhaičnog kolonijalnog zakona, ali u praksi nisu napravili ništa da zaustave progon lezbijki i homoseksualaca

U Indiji više nećete ići doživotno u zatvor ako vas ulove da ste u istospolnoj vezi, ili ako upražnjavate istospolne seksualne odnose.

Indijski vrhovni sud ukinuo je zakon iz doba kolonijalizma, i time preokrenuo 150 godina anti-LGBT zakona, piše CNN.

Sud je odluku objavio u Delhiju, ispred stotina ljudi koji su se skupili oko zgrade i slavili.

 Zakon 377 bio je arhaični zakon iz doba kada je Britanija vladala Indijom koji je istospolne odnose karakterizirao kao "protuprirodne" te su oni koji su to prakticirali mogli dobiti čak i doživotnu kaznu zatvora.

Ovo je, ističu aktivisti, velika pobjeda LGBT aktivista nakon godina, ako ne i desetljeća, borbe.

"Nema riječi kojima mogu opisati svoje veselje. Ovo je pobjeda u velikoj i dugotrajnoj bitci. Napokon smo prepoznati u ovoj državi, više nećemo biti kriminalci", rekao je Bismaya Kumar Raula, brišući suze radosnice na livadi ispred sudnice.

Iako su kazne zatvora, posebice doživotne, bile rijetke, odvjetnici su argumentirali kako pomažu u perpetuiranju kulture straha i represije unutar LGBT zajednice.

Dekriminalizacija istospolnih odnosa u Indiji | Author: Reuters Reuters
"Izmjene u zakonima će kreirati prostor za slobodu gdje možemo početi očekivati neke natruhe pravde", rekao je za CNN profesor prava Danish Sheikh.

Homoseksualnost je, zakone na stranu, i dalje veliki tabu u drugoj najmnogoljudnijoj državi na svijetu. Godine 2009. sud u Delhiju rekao je kako je zabrana istospolnog odnosa (kojeg žele oba odrasla partnera) kršenje temeljnih prava. Ta se odluka odnosila samo na metropolitsko područje Delhija, i vrlo je brzo, već 2013. godine, povučena od strane Vrhovnog suda. Uslijedio je niz peticija koje su potpisivale i kršćanske, hindu i muslimanske skupine.

U to je doba poznat slučaj fakultetskog profesora Shrinivas Ramchandra Sirasa kojeg je tajno pratila televizijska ekipa kako bi ga razotkrili u njegovom domu s ljubavnikom. Dobio je otkaz, a onda je fakultet tužio na sudu. S obzirom da je riječ o "kratkom prozoru" kada je zakon 377 proglašen neustavnim, prije odluke 2013. godine, sud je presudio kako se Sirasa mora vratiti na posao, pa čak i u stan iz kojeg je izbačen.

"Drago mi je da sam pobijedio. Ja sam gay i ne skrivam to, ali to nema nikakve veze s mojim kvalifikacijama i osobnošću", rekao je Siras prije no što je nedugo nakon povratka na posao nađen mrtav u stanu. Iako je sve upućivalo na ubojstvo, policija se slučajem nije dugo bavila.

Prema njegovoj je priči snimljen bolivudski film "Aligarh" 2016. godine.

Što se Indije nakon odluke 2013. tiče, krenulo je dugogodišnje "natezanje" na sudu tijekom kojeg su desetine homoseksualaca i lezbijki iznijele svoje priče ispred Vrhovnog suda.

Dekriminalizacija istospolnih odnosa u Indiji | Author: Reuters Reuters
"To je bila kriva odluka suda, nelegalna i neutemeljena u ustavu", rekao je Colin Gonsalves, jedan od odvjetnika koji je predstavljao jednu skupinu tužitelja.

Slučaj je na zamahu dobio prošle godine, kada je Vrhovni sud rekao kako postoji ustavom zagarantirano pravo na privatnost, a seksualna je orijentacija "temeljni atribut privatnosti". 

"Ta je presuda raskomadala onu iz 2013. Bilo je jasno u kojem smjeru stvari idu", rekao je Gonsalves.

Opozicija je svoje argumente bazirala mahom na vjerskim i moralnim prigovorima, piše CNN. Političar Subramanian Swamy, član vladajuće stranke Bharatiya Janata rekao je da je "legalizacija istospolnih seksualnih odnosa opasnost za nacionalnu sigurnost i protivno hindu nacionalizmu u Indiji (hindutva)". 

Stručnjaci koji se bave religijom kažu kako je upravo hindu religija imala vrlo fleksibilne poglede na seksualnost, no proteklih su godina mnogi vjernici postali "tvrdi i konzervativni".

Veze osoba istog spola bile su (i jesu) nezamislive. Iako magazini za mlade prenose priče indijskih gay parova - od toga kako su se upoznali, do toga kako se nalaze - najčešće je riječ o ljudima koji su odselili iz Indije jer je prakticiranje veza, čak i u velikim gradovima, gotovo nezamislivo.

Od nekadašnjih 48 britanskih kolonija čak 30 ih i dalje ima zakone bazirane na originalnim anti-LGBT zakonima poput ovog koji je, do sada, bio na snazi u Indiji nepromijenjen od 1860. godine. Više od 2.100 slučajeva bilo je registrirano samo 2016. godine. Iako su "slabi" i spori u pronalaženju silovatelja žena i djece, Indijci su 2015. više od 1.500 osoba osudili na kazne između godine i pet godina zatvora radi "karnalnih odnosa".

Dekriminalizacija istospolnih odnosa u Indiji | Author: Reuters Reuters
Godine 2001. uhićen je i Arif Jafar koji je radi zakona 377 proveo 49 dana u zatvoru. Kaće da su ga tamo svakodnevno ponižavali i tukli. On je sada na čelu grupe za podršku imena "Trust" u Uttar Pradeshu. Nude besplatne usluge savjetovanja, zdravstvenih kontrola i psihološke pomoći transgender osoba.

"Zakoni se mijenjaju ali ispred nas je još posao mijenjanja čitave zajednice, da počnu prihvaćati svakog pojedinca kakav god on bio, i koje god seksualne orijentacije", kaže za CNN Yashwinder Singh iz udruge imena "The Humsafar Trust".

Politička opozicija vladajućih je, naravno, pozdravila "progresivnu i jaku odluku" suda, a naglasili su kako se sada treba posvetiti široj slici jednakosti iako sami nisu napravili ništa da poboljšaju Indiju za sve njezine građane. Godinama su sjedili "s figama u džepu" ne želeći se prihvatiti užarene kugle radi koje ih je kritizirao cijeli svijet.

"Sljedeći je korak odmah početi s velikim pitanjima. Jer ovo što sad imamo, to je samo dekriminalizacija. Pravo bi svakog građanina trebalo biti da može sklopiti brak, nasljeđivati ili posvojiti dijete", kaže osnivač Naz fondacije, jedne od čelnih udruga u borbi protiv zakona 377, Anjali Gopalan.

U čak 74 države diljem svijeta, istospolni je kontakt protuzakonit, a u 13 je kažnjiv smrću. Riječ je o Sudanu, Iranu, Saudijskoj Arabiji, Jemenu, Mauritaniji, Afganistanu, Pakistanu, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dijelovima Somalije, dijelovima Sirije i dijelovima Iraka.

Dekriminalizacija istospolnih odnosa u Indiji | Author: Reuters Reuters
U 17 je država strogo zabranjeno i spominjanje ili "propagiranje" homoseksualnosti ili takvog načina života kao temeljnog djela nečijeg identiteta, a to su Alžir, Egipat, Libija, Maroko, Nigerija, Somalija, Tunis, Irak, Iran, Jordan, Kuvajt, Libanon, Katar, Saudijska Arabija, Sirija, Litva i Rusija.

Iako se u većini zakona istospolni seksualni odnos definira kao "penetracija penisom" (inače, zakon 377 ilegalnim je činio i analni seks i kada je u pitanju heteroseksualni par), dakle u slučaju muškaraca, prije nekoliko dana dvije su žene u Maleziji osuđene na javno bičevanje radi seksualnog odnosa unutar automobila.

Sama je Velika Britanija istospolne odnose dekriminalizirala tek 1967. godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.