Top News
1774 prikaza

Volimo mi vas, samo se gubite što prije iz zemlje!

Prosvjed protiv emigranata u Poljskoj, 2016.
Reuters/Pixsell
Europska islamofobija je mržnja svih tamnije puti, posljedica je smrti terora političke korektnosti

Zavodljivo je povlačenje povijesnih paralela i modificiranje, ako je već puko kopiranje neozbiljno, iskustava iz prošlosti. Zato se, uz ostalo, i nakon posljednjih njemačkih izbora nameće potreba za parafraziranjem početka knjige od čije je objave prošlo još malo pa punih 170 godina, "Komunističkog manifesta" Karla Marxa i Friedricha Engelsa. Onog početka o jednom bauku koji kruži Europom, samo što to ovaj put nije bauk komunizma.

Kruži li Europom bauk islamizma i jesu li se sve sile stare Europe sjedinile u svetu hajku protiv tog bauka, Papa i ruski car, Angela Merkel i Viktor Orban, austrijski narodnjaci i češki socijaldemokrati? Najtočniji odgovor na pitanje je – otprilike, samo bez Pape.

Brojke su, kažu statističari, kao i ljudi: sve će priznati ako ih se dovoljno dugo muči. Onih skoro 13 posto glasova, koliko je osvojila Alternativa za Njemačku i zbog kojih je Marine Le Pen poručila kako se "narod Europe budi", izgledaju kao motiv za podizanje ustanka i odlazak u šumu.

Prosvjed protiv emigranata u Poljskoj, 2016. | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

No nausprot njima je petnaest milijuna – da, toliko! – glasova za Angelu Merkel, moćnu kancelarku kojoj se u Njemačkoj, najotvorenijoj zemlji za imigrante, kako one što bježe iz Sirije spašavajući živu glavu, tako i za one iz Hrvatske koji tragaju za poslom od kojeg se dostojanstveno živi, nitko s ambicijom da bude vlast ne može približiti.

Uspjeh AfD-a, u suštini, ne postoji. Ni milijuni primljenih useljenika niti histerična kampanja protiv njih ne čine taj savez ksenofoba i rasista nečim većim od, kažimo tako, neželjene pojave demokracije koja, o čemu mi znamo sve, najgorima omogućuje da umjesto na psihijatrijsko vještačenje odu na sjednicu parlamenta. Ulazak te stranke u Bundestag simptom je nečega puno goreg: ako ne kolektivnog, onda svakako sve masovnijeg stanja svijesti zbog kojeg Marine Le Pen nije u krivu kad govori o buđenju naroda.

Nisu ni srednja Europa ni zapadna civilizacija politički uniformne. Više je zajedničkog između njemačkih demokršćana i francuskih liberala, nego što ga je bilo između francuskih i britanskih antieuropljana. Previše je, međutim, onoga što povezuje, recimo, češki lijevi centar i mađarski ili austrijski desni.

Napad kombijem ispred džamije SUMNJIVAC UHIĆEN Top News Islamofob pogazio ljude ispred džamije u Londonu

Takozvane visoke politike u Uniji ne dijele se po ideološkoj, nego po civilizacijskoj crti: na jednoj su strani oni što znaju kako, zapravo, ne postoji problem s muslimanskim imigrantima danas, kao što nije postojao s balkanskim u početku devedesetih godina prošlog stoljeća, a na drugoj predsjednici, premijeri, ministri i zastupnici koji sami sebe doživljavaju kao zatvorske čuvare, pazeći više na one koji ulaze, nego na one što bi izašli.

U toj raspodjeli moći i uloga važniji su i utjecajniji oni što, kako je u prošlom broju Expressa napisao Dado Milas, na velikoj sceni ne pokazuju svu raskoš svoje nekompetentnosti i ridikuloznosti, ali to, koliko god bilo važno, ne znači kako će biti i dugoročno. Smrt terora političke korektnosti dovela je, o čemu, opet, mi znamo podosta, do njegove zamjene legitimiranjem govora mržnje prema, u srednjoeuropskom slučaju, onima čije se vrijeđanje ne svodi na povijesno probane i poražene političke programe, no počesto na njih natukne.

Židovi, od kojih je u prvoj polovici prošlog stoljeća Europljanima prijetila opasnost otprilike kao danas od sirijskih Kurda, zamijenjeni su muslimanima o kojima sve najgore govore jumbo plakati i parole uz ceste zemalja poput Mađarske, Češke, ali i Austrije, Njemačke... Nije, dakle, važno kakva je službena politika prema useljenicima: na cijelom području, od ljetovališta na krajnjem jugu do velikih luka na sjeveru, mogu se vidjeti poruke za novog, zajedničkog neprijatelja.

Njemački antifašisti protiv AfD-a | Author: Marius Becker/DPA/PIXSELL Marius Becker/DPA/PIXSELL

Upravo on, taj neprijatelj, ma koliko strah od njega bio isforsiran – a mora takav biti jer stvarnost demantira teze o tome da teroristi na veliko glume unesrećene ili da će izbjeglice bez znanja jezika, dokumenata i, često, dokaza o obrazovanju zauzeti radna mjesta domaćim ljudima – jednako vide nacisti iz Zlatne zore, Orbanovi i Zemanovi ksenofobi, mladi bečki diplomati i AfD, koji su glasnogovornike dobili u tvorcima kampanja i piscima parola uz ceste Europe.

Istodobno, objekti mržnje savršeno služe da se zamagle neki drugi, dublji problemi, različiti od države do države. Nacionalizam i antiislamizam su u nekadašnjem Istočnom bloku, zapravo, zamjena za artikulirano razočaranje onim čemu se težilo, da bi se, po postizanju cilja, kako u nekadašnjem DDR-u, tako i u, recimo, Rumunjskoj, pokazalo da bijeg s političkog Istoka ne podrazumijeva i automatski ekonomski standard Zapada.

Drugdje je neprijatelja trebalo proizvesti radi fobije koja će glasače natjerati da razmišljaju poput onih za koje do prije neke godine ne bi glasali sve i da su jedini na izbornim listama. No slaba je to utjeha svima što im se se jasno, na raznim jezicima, poručuje da nisu dobrodošli, a ako su već došli, onda neka i što prije idu, posebice ako su još i muslimani tamnije puti i s mjestima rođenja u onim zemljama gdje je uvoz demokracije bombarderima završio propašću i država i društava.

Europa iz Bundestaga, Elizejske palače, Downing Street 10... daleko je, uz sve međusobne razlike, od nacističkih snova o budućnosti snivanih prije nešto manje od stotinjak godina. Postoji, međutim, još jedna Europa, politički i institucionalno jalova poput AfD-a, ali zato artikulirana jezikom koji je iz kategorije verbalnog delikta - dakle govora esencijalne mržnje – postao uobičajen i vidljiv na onim mjestima na kojima su, inače, stajali oglasi za uloške s krilcima i zanesenjačke parole o slobodi. E ta je daleko strašnija od AfD-ovih trinaestak posto i ona je otisak bauka koji kruži li kruži.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.