Top News
147 prikaza

Wikileaks otkriva: Amerikanci špijuniraju i najbliže saveznike

Wikileaks
Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL
Američka Središnja sigurnosna služba špijunirala je između 2006. i 2012. godine tri predsjednika prijateljske države, tvrdi Wikileaks

Stranica zviždača - wikileaks, objavila je 'tajne izvještaje obavještajaca i tehničku dokumentaciju' koja potvrđuje da je američka Središnja sigurnosna služba (NSA) špijunirala francuske predsjednike Jacquesa Chiraca, Nicolasa Sarkozyja i Francoisa Hollandea u razdoblju od 2006. do 2012. godine.

Dok je jedan francuski službenik izjavio da je špijuniranje među saveznicima nedopustivo, a Hollande tek treba raspraviti ovo pitanje sa šefovima osiguranja, SAD ne želi potvrditi istinitost dokumenata. Podsjećamo da je NSA 2013. optužena da je špijunira i njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Wikileaks je u utorak objavio da je počeo objavljivati dokumente pod nazivom 'Espionnage Elysee' - referirajući se na francusku predsjedničku rezidenciju. Međunarodna neprofitna organizacija tvrdi da je do tajnih dokumenata došla preko direktno ciljanog NSA-jevog nadzora komunikacije trojice francuskih predsjednika, kao i francuskih ministara i veleposlanika u SAD-u.

Jedan od dokumenata iz 2012. tiče se Hollandeove rasprave o mogućem izlasku Grčke iz eurozone. Drugi, iz 2011., navodi da je Sarkozy bio odlučan u tome da nastavi mirovne pregovore između Izraela i Palestinaca, i to moguće bez uplitanja SAD-a.

Nicolas Sarkozy | Author: Youtube Youtube

Dokument iz 2010. godine ukazuje pak na to da su francuske službe znale da ih Amerikanci nadziru, te da su se planirali žaliti zbog toga.

Prema sažetku, francuski izaslanik u Washingtonu i diplomatski savjetnik Sarkozyja raspravljali su o planu Sarkozyja da izrazi svoju 'frustraciju' zbog američke nespremnosti da potpiše 'bilateralni sporazum o suradnji obavještajaca dviju država'. U sažetku tako stoji da je "glavna sporna točka američka težnja da nastavi špijunirati Francusku".

Svi se međusobno nadziru, samo šute o tome

Ostaje nejasno jesu li objavljeni materijali dio ukradenog materijala Edwarda Snowdena, no oni su odjeknuli u francuskim medijima.

Niti jedan od objavljenih dokumenata nije sam po sebi šokantnog sadržaja. Oni govore o tome koga su francuski predsjednici željeli postaviti na ključna mjesta međunarodnih organizacija i na koji način su pokušavali riješiti neke od europskih kriza, ali činjenica je da su većinu dokumentacije mogli prikupiti strani diplomati u veleposlanstvu u SAD-u, samo da su radili svoj posao kako treba, umjesto angažiranja špijuna.

No stječe se dojam da se NSA pokušavao domoći bilo kakve 'prljavštine' o Francuzima. Nažalost, nisu našli ništa vrijedno spomena, a, kako je rekao francuski stručnjak za obavještajce, Francios Heisbourg: "Oni to čine, jer - mogu".

Svejedno, to je bilo i više nego dovoljno da izazove ljutnju francuske vlade. Premda Francuzi znaju da se odvija špijuniranje, čak i među prijateljima, glavno pravilo među velikim igračima jest da takve stvari nikad ne smiju biti javno objavljene. U suprotnom, možete očekivati veliku odmazdu diplomacije.

Osnivač Wikileaksa, Julian Assange objavio je da građani francuske imaju pravo znati da je vlada koju su oni izabrali pod neprijateljskim praćenjem navodnih saveznika, te da u budućnosti mogu očekivati još važnih otkrića, prenosi BBC.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.