Top News
165 prikaza

Zastupnik Bundestaga prošvercao izbjeglicu iz Italije u Njemačku

Diether Dehm, zastupnik Bundestaga
Blömke/Kosinsky/Tschöpe
Maloljetnog Afrikanca, Dither Dehm odvezao je mladićevom ocu u Njemačku

Diether Dehm, zastupnik ljevičarske njemačke stranke Die Linke u Bundestagu, priznao je u najnovijem broju tjednika Bild am Sonntag da je prošlog mjeseca iz Italije u Njemačku prošvercao izbjeglicu. Objasnio je da je riječ o mladiću, očito maloljetnom, koji je u Italiju stigao iz Afrike bez roditelja. Dehm je otkrio da je mladića prvo sklonio u svoju vikendicu na jezeru Maggiore, a kad je sve pripremio, da ga je preko Švicarske svojim automobilom prevezao u Njemačku.

Diether Dehm priznao Bildu am Sonntag da je prošvercao izbjeglicu | Author: Bild am Sonntag, screenshot Bild am Sonntag, screenshot

"Tako je, mladića iz Afrike sam prevezao preko granice i odveo ga njegovom ocu u Njemačku... Službenici na granici uopće ga nisu primijetili", spremno je Dehm sve ispričao za Bild am Sonntag. Pojedine detalje cijele operacije, osim da ga je prevezao u prtljažniku, nije htio otkriti. Za sasvim izvjesnu novčanu kaznu zbog ilegalnog prebacivanja osobe preko granice, Dehm je rekao da ga to niti najmanje ne pogađa. "Meni je savjest savršeno čista", kazao je. Ovaj 66-godišnji političar, inače je glazbenik, sklon temama s ljevice, a neko vrijeme je imao i vlastitu televizijsku satiričku emisiju.

Do 1998. bio je u SPD-u, da bi prešao u PDS, ljevičarsku stranku koja je fuzioniranjem s još nekim političkim snagama malo poslije prerasla u Die Linke. Riječ je o jednom od najkontroverznijih njemačkih političara na velikoj sceni. Optuživalo ga se istodobno i da je bio informant DDR-ovog Stasija i da ga je Stasi smatrao državnim neprijateljem. U veljači ove godine ispostavilo se da je bivšeg RAF-ovog terorista Christiana Klara, nakon što je ovaj nakon 26 godina zatvora zbog niza ubojstava pušten 1982. na uvjetnu slobodu kao rehabilitiran, Dehm zaposlio na sitnijim tehničkim poslovima održavanja Bundestagove web-stranice.

Uoči izbora u Bundestagu 2010. za predsjednika Njemačke, Dehn je izbor između Christiana Wulffa i Joachima Gaucka usporedio s izborom između "Staljina i Hitlera", "između kuge i kolere", sve zbog izrazito protusindikalnih i protusocijalnih ideja obojice kandidata. Povodom izbjegličke krize 2015., napao je zapadne zemlje koje su bombardirale Siriju i Libiju, koje su zarađivale na izvozu oružja i slično. Za priljev izbjeglica u Europu tvrdi da je neodrživ, ali da EU to neće zaustaviti podizanjem ograda i zidova, nego isključivo prestankom prodaje oružja i vojnog interveniranja u zemljama odakle ti ljudi bježe, te izgradnjom pravednog ekonomskog sustava u tim zemljama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.