Top News
5824 prikaza

Zbog ovog zakona desnica u Hrvatskoj će pobjesniti

Naslovna za specijal o pobačaju
1/2
express
Riječ je o najnovijem Prijedlogu Zakona o pobačaju koji kuca na vrata Sabora, a ako uđe, više ništa neće biti isto

Ovih dana svi nadležni saborski odbori, kao i svi saborski zastupnici dobili su na stol novi Prijedlog Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece ili skraćeno Zakon o pobačaju.  

Tekst dolazi iz Autonomne ženske kuće Zagreb i sigurno je da će izazvati veliku buru i rasprave u Saboru i medijima jer je iznimno progresivan i zalaže se za apsolutno najveća prava i slobode žena kad je riječ o prekidu neželjene trudnoće pobačajem.

Tako primjerice u poglavlju o dužnosti zdravstvenih ustanova, liječnika i medicinskog osoblja ne ostavljaju im nikakav manevarski prostor za odbijanje obavljanja pobačaja u bolnicama u kojima se liječnici ili drugo osoblje pozivaju na priziv savjesti.

Također, ovim zakonom osoblje bolnica bilo bi dužno obavijestiti policiju o 'organiziranim ili neorganiziranim okupljanjima' tzv. molitelja koji se protive slobodnom i neometanom korištenju prava iz ovog zakona.  

Poljska prosvjed - pobačaj | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell
Traže i da sve osobe u okviru odgojno obrazovnih ustanova, savjetovališta i putem sustava zdravstvene zaštite besplatno dobiju savjete o metodama i prednostima planiranja obitelji i da ih se upozna s posljedicama primjene različitih metoda kontracepcije , te da osobe besplatno dobiju kontracepcijska sredstva i da imaju pravo na njihov izbor bez ikakve naknade. To znači da bi novim zakonom i pobačaj bio besplatni medicinski zahvat.  

Ono što će dodatno uzbuniti konzervativne medicinske krugove je i zahtjev da se novim zakonom dopusti pobačaj do isteka četrnaest tjedana gestacijske dobi.

Zakon predviđa i drakonske novčane kazne za ustanove i odgovorne osobe, pa tako u Prijedlogu zakona AŽKZ traži da se:

Novčanom kaznom od 50.000,00 kn do 100.000,00 kn kaznit će se za prekršaj zdravstvena ustanova:

1. koja izvrši sterilizaciju, prekid trudnoće ili umjetnu oplodnju, a nije za to ovlaštena

2. koja izvrši sterilizaciju ili prekid trudnoće bez prethodne odluke komisije kada je takva odluka potrebna

3. koja ne osigurava ili otežava korištenje prava iz ovog zakona.

Tomislav Karamarko i Ante Ćorušić Fundamentalisti Top News Rat za bolnice: Kako je Crkva ovladala vašom sudbinom

Neovlašteni liječnici koji vrše pobačaje morat će platiti kaznu od 30.000 do 80.000 kuna a isto toliko i onaj koji je ovlašten, ali otežava ženama mogućnost obavljanja pobačaja. Za osoblje i liječnike koji odbiju pružiti ovu uslugu predviđa se otkaz, a odgovorna osoba u bolnici bila bi smijenjena s dužnosti.

Svaka žena koja bi bila onemogućena u obavljanju pobačaja, od liječnika i medicinskog osoblja dobila bi odštetu u visini od 100 tisuća, a od ustanove još 300.000 kuna.

Prosvjedi protiv novog zakona o pobačaju, 2018. | Author: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL

Molitelji pred bolnicama plaćali bi kaznu od 30-50 tisuća kuna, a njihovim organizatorima ovaj bi Zakon odrezao novčanu kaznu u iznosu od 50-100 tisuća kuna.

Prema ovom Prijedlogu Zakona kažnjavale bi se i osobe koje putem elektroničkih medija, interneta i društvenih mreža prenose lažne informacije vezano uz prekid trudnoće ili informacije koje nisu utemeljene na suvremenim medicinskim znanstvenim spoznajama. Za njih Zakon predviđa također novčane kazne u iznosu od 30.000,00 do 50.000,00 kn.

U svom objašnjenju Prijedloga iz AŽKZ podsjećaju na brojne međunarodne dokumente koji obavezuju Republiku Hrvatsku kao njihovu potpisnicu, a to su, pored ostalog, Opća deklaracija o ljudskim pravima, zatim Konvencija o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, Deklaracije o uklanjanju nasilja nad ženama, Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Europsku socijalnu povelju i mnoge druge. Ovakav prijedlog Zakona, ukoliko bi se prihvatio u cijelosti, svrstao bi Hrvatsku u skupinu najliberalnijih i ujedno najrazvijenijih zemalja Europske unije, kad je riječ o pravima žena na planiranje obitelji.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • AdyNH 08:22 05.Svibanj 2019.

    E pa ajmo...samo naprijed...uvijek je bilo civilizacija koje su imale rituale žrtvovanja djece...pa i naša.

  • AdyNH 08:21 05.Svibanj 2019.

    Nosite li dječaka, 14. tjedan trudnoće trenutak u kojem će mu se zbog djelovanja muških spolnih hormona razviti prostata. Nosite li pak djevojčicu, u istom razdoblju jajnici će joj se spustiti iz trbuha u malu zdjelicu. Kako se nastavlja razvoj ... prikaži još! i živčanog i lokomotornog sustava, vaša beba u ovom će tjednu raditi i sve raščlanjenije, kompleksnije i zanimljivije pokrete.

  • AdyNH 08:20 05.Svibanj 2019.

    Četrnaesti tjedan trudnoće obilježavaju promjene na licu vaše bebe, koje postaje već sve razvijenije i kompleksnije: korijen nosa sada je prepoznatljiv, uške su potpuno razvijene i jasne, a oči se polako pomiču s bokova glave prema svojoj završnoj poziciji na ... prikaži još! sredini. One se i dalje drže zatvorenima, no na mjestu jednostavnih membranskih poklopčića sad se već pojavljuju pravi kapci. Iznad njih rastu i obrve, a na vrhu glavice pojavljuje se ponešto kose. Jednako tako po cijelom tijelu fetusa rast