Top News
25692 prikaza

Zbog srama nije htjela da Hrvati za nju svjedoče

Biljana Plavšić u svom uredu u Banja Luci
Wikipedia
Biljana Plavšić prvi put govori o ratu u BiH i svom suđenju u Haagu

Biljana Plavšić, nekadašnja predsjednica Republike Srpske i haška osuđenica za srpski Alo je dala jedan od rijetkih intervjua otkako je puštena iz zatvora. Novinarima je otkrila što danas misli o ratu u BiH, te je navela kako se mogao izbjeći.

"Najveći broj glasova na prvim višestranačkim izborima u BiH osvojio je Fikret Abdić, Babo. Tada su u predsjedništvu Bosne sjedili dva predstavnika Srba, dva Bošnjaka, dva Hrvata i jedan Jugoslaven, to je bio Ejup Ganić. Da je Abdić bio izabran, kao što je i trebao biti, sve bi bilo drukčije. Odjednom je došla naredba, čak su i nama u SDS-u rekli da predsjednik mora biti Alija Izetbegović. Koljeviću i meni je to osobno rekao Radovan Karadžić. Tako smo nas sedmero dobili za koga moramo glasati, što smo i učinili. Sve ostalo je poznato", rekla je Plavšić.

Fikreta Abdića na izlasku iz zatvora dočekalo 3000 pristaša | Author: Dusko Marusic (PIXSELL) Dusko Marusic (PIXSELL)
Na pitanje novinara kako je Abdić reagirao kada je vidio da nije izabran, Plavšić kaže:

"Abdić je na sjednicama predsjedništva bio tih i miran, ali kada bi na dnevni red došle ekonomske i gospodarske teme i standard građana, tu mu nitko nije mogao parirati. Alija je stalno izlagao nacionalne probleme. Nikada neću zaboraviti dan kada je Alija izabran, ta je sjednica bila jako kratka, sve je brzo bilo gotovo jer smo svi dobili naredbu kako trebamo glasati, a kada je bilo gotovo Abdić nam je rekao da ostanemo još malo. To je bilo nakon što su novinari napustili dvoranu. Svi smo ostali, a on se obratio Izetbegoviću i rekao mu: "Ja sam osvojio najviše glasova, ali neka ti bude Alija, ja imam vremena, ti nemaš".

Plavšić je otkrila i kako je imala problema sa svojim svjedocima.

"Za svjedoka mi je trebao netko tko je znao što sam radila za vrijeme rata. Postojao je takav čovjek, bio je to Branko Đerić, predsjednik Vlade Republike Srpske. Kada ga je zvao moj advokat, samo mu je spustio slušalicu i više se nikada nije javio. Kasnije ga je policija dovela u Haag na suđenje Krajišniku. Trebao je samo reći ono što je rekao na njegovom suđenju, a to je: "Kad god je bilo glasanje, Karadžić, Krajišnik i ostali na jednu stranu, a Biljana i ja na drugu". Mislim da nije bio zlonamjeran, već da ga je bilo strah svjedočiti za mene. Zamislite, ministar obrane Bosne, Hrvat, sam se javio mom odvjetniku i tražio da svjedoči. Ja sam ga odbila. Zamislite, neće Đerić, a hoće Hrvat, kako ću ljudima pogledati u oči?".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • skakavac 17:02 30.Srpanj 2017.

    neka se ona srami za ono sto je ucinila, prasica