Top News
7015 prikaza

Žrtva idiota ili lik zbog kojeg ne vjerujemo sudovima?

Đuro Sessa i Zdravko Mamić
PIXSELL
Postao je predsjednik Vrhovnog suda tek nakon što je od kandidature odustao Ivan Turudić, aktualni sudac Županijskog suda u Zagrebu, koji je to godinama jako želio

Novinari su ga napadali od početka. Zamjerali ubrzanu saborsku raspravu u kojoj se odlučivalo o njegovu imenovanju na mjesto predsjednika Vrhovnog suda i veliku podršku HDZ-a koju je tad uživao. Primijetilo se čak i to da mu je, kad je potpisivao prisegu, presušilo nalivpero, pa se potpisao "fantomskim potpisom".

No kolege će za njega naći samo riječi hvale.

"Mogu reći da je izrazito kooperativan, srdačan i vrlo ekspeditivan kad su u pitanju posao i poslovno okruženje. Ima gotovo urođene diplomatske vještine, što se može pripisati i njegovu dubrovačkom backgroundu. On je vrlo ugodna i nekonfliktna osoba", reći će za Đuru Sessu bivša ministrica pravosuđa, a danas odvjetnica Vesna Škare-Ožbolt.

Veljko Miljević Veljko Miljević Top News Mitovi o odvjetniku kojeg mnogi ne vole, ali svi ga traže

Iako je tijekom karijere obnašao razne odgovorne dužnosti, kako u sudbenoj, tako i u izvršnoj vlasti, Đuro Sessa u središte interesa javnosti došao je u srpnju 2017., nakon što ga je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović imenovala, a Sabor nekoliko dana kasnije potvrdio za predsjednika Vrhovnog suda.

Njegovo imenovanje nije prošlo glatko. Naime, glavni konkurent za ovu poziciju bio mu je kolega Ivan Turudić, aktualni predsjednik Županijskog suda u Zagrebu. No u to vrijeme već se načela afera Mamić i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović počelo se prozivati za bliske veze s tadašnjim direktorom Dinama. Kako se kasnije saznalo, čak i kad je on već bio pod mjerama.

Istodobno, Ivan Turudić nije krio da je već desetljećima prijatelj sa Zdravkom Mamićem, što mu u tom trenutku nije baš bila najbolja preporuka za imenovanje na tako visoku sudačku funkciju. Da ne bi kompromitirao cijeli proces i u nezavidan položaj doveo hrvatsku predsjednicu, Turudić je svojevoljno odustao od kandidature.

"Želim Vas obavijestiti da odustajem od kandidature iz razloga što ne želim otežavati Vašu poziciju. U posljednjih nekoliko tjedana izložen sam orkestriranim i naručenim napadima u medijima, a zbog dvadesetogodišnjeg poznanstva s notornim Zdravkom Mamićem", napisao je tad Kolindi Grabar Kitarović, kojoj nije preostalo ništa drugo nego da Saboru predloži Sessu.

Vladimir Šeks u Saboru Kao bumerang Top News Vlastiti ga sustav ponizio: Šeksu odbili unaprijediti kćer

Točno dvije godine kasnije, Đuro Sessa našao se opet u središtu pozornosti. I ovaj put povod je bio Zdravko Mamić. Bivši čelnik Dinama prozvao ga je bez imalo krzmanja i proglasio "korumpiranim, nepoštenim i pokvarenim sucem" te najavio da će to dokazati "kad se stvore uvjeti".

Đuro Sessa je rođen u Rijeci 1957. godine. Iako obitelj potječe s Korčule, Sessa je djetinjstvo proveo u Dubrovniku. Tu se i školovao, a zatim u Zagrebu 1980. diplomirao pravo, da bi četiri godine kasnije položio i pravosudni ispit.

"Slijedom događaja otvorilo se mjesto vježbenika na Županijskom sudu u Sisku, odakle mi je supruga, i tamo sam se javio. Primili su me pa sam se iz Dubrovnika vratio u Zagreb te na sudovima u Sisku i Petrinji proveo šest godina, dio kao vježbenik, dio kao sudac. No dopalo mi se, svidjela mi se samostalnost, dinamičnost, to što se stalno događa nešto novo", prisjetio se u jednom razgovoru za novine.

Potkraj 80-ih postao je sucem Općinskog suda u Zagrebu, da bi početkom 90-ih postao predsjednik Građanskog odjela.

Đuro Sessa | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)
Iako neobično za jednog suca, 1993. godine u Ministarstvo vanjskih poslova uzeo ga je tadašnji ministar Mate Granić i uskoro je počeo diplomatsku karijeru.

I Mate Granić nije ovih dana štedio epitete kad se prisjetio Đure Sesse kao mladog diplomata:

"Upoznao sam ga neposredno pred njegov odlazak na diplomatsko-konzularnu službu u Australiju. Na mene je ostavio utisak mladog ambicioznog čovjeka koji zna što hoće i koji dobro razumije državnu politiku te ju je spreman provoditi. Tijekom njegove službe o njemu sam, kao ministar, dobivao vrlo pozitivne ocjene te mi je nakon završetka službe bilo žao što se vraća u pravosuđe jer je bio službenik s dobrim potencijalima".

Tek mnogo godina kasnije je Sessa u Jutarnjem listu objasnio zašto je to učinio.

"Vodio sam postupak iseljenja HSP-a iz prostora Gradske knjižnice na Tomislavovu trgu u Zagrebu. Bilo je to naivno što sam ja vodio iako mi je tad bilo logično, s obzirom na to da sam bio predsjednik odjela, a postupak je trebalo završiti brzo. Znate, tamo je bilo oružja, i jedan top. Presudio sam to, a nakon toga vodio izbore na Trešnjevci, gdje me ista ta politička grupacija optužila da sam falsificirao izbore. Bilo je to besmisleno, a navodno se tu htjelo destabilizirati predsjednika države, iako sam bio zadužen za parlamentarne, a ne predsjedničke izbore. Bio sam tad mlad, stanovao sam u Dugavama, imao stan pun izbjeglica, a u kvartu su me tražili ti ljudi s oružjem..."

Ivan Turudić i Dinko Cvitan Ništa čudno Top News Hrvatski suci: Bogate se u fušu, a spisi se gomilaju

Četiri godine je bio konzul-savjetnik u hrvatskom konzulatu u Perthu u Australiji, dok je njegov prijatelj iz djetinjstva Neven Jurica bio u toj zemlji veleposlanik. Po povratku, Sessa je 1996. godine postao predsjednik Općinskog suda u Zagrebu.

Tu je ostao sve do 2004., ali je već od 2002. bio i sudac Županijskog suda, gdje je 2004. postao predsjednik. Istodobno je radio u dva suda, što je doista rijetkost u pravosudnim krugovima. Nakon toga napredovanje je bilo lakše kad je postao član Državnog sudbenog vijeća, koje odlučuje o imenovanjima sudaca. 

Od 2008. postao je sudac Vrhovnog suda, i devet godina kasnije - u srpnju 2017. - konačno je imenovan za predsjednika Vrhovnog suda, na čijem je čelu i danas. Ipak, na tom putu pratile su ga brojne neugodne afere. 

Najprije je bijes javnosti izazvao kad se grčevito protivio da se sucima objavljuju imovinske kartice. Objašnjavao je to sigurnosnim pitanjem i rekao da bi objavljivanje osobnih podataka moglo životno ugroziti suce. 

No baš na raspravi oko imenovanja na čelno mjesto Vrhovnog suda, SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin otkrio je nezgodnu činjenicu. Naime, Sessa nije u imovinsku karticu nikad unio 500.000 kuna koje je dobio nakon što je njegova obitelj u Dubrovniku prodala Ivici Todoriću svoju djedovinu. 

Đuro Sessa | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)
Sessa se branio da u tom trenutku to nije bilo ni potrebno jer se sve odvijalo davne 1997., kad je bio predsjednik Općinskog suda. Naime, djedovina je imala puno manju procijenjenu vrijednost, ali je u međuvremenu na oko 40.000 četvornih metara zemljišta oko bacio Ivica Todorić. 

Četvero članova obitelji Sessa dobili su za zemlju ukupno 2,000.000 kuna, pa je Sessa dobio četvrtinu. Kasnije je s tim novcem kupio stan u Zagrebu i unio ga u imovinsku karticu. Drugi krimen koji se stavlja Sessi na teret je imenovanje njegova sina za suca Trgovačkog suda u siječnju ove godine.

Naime, pokazalo se da je Srđan Sessa osvojio najviše bodova od svih kandidata, iako je završni ispit za pravosudnog dužnosnika položio samo dva tjedna prije nego što je raspisan natječaj.

A Đuru Sessu novinarima je prijavila i sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Živković jer je navodno na nju vršio pritisak SMS-ovima da ubrza proceduru ocjene svojih sudaca kandidata kako bi se što prije mogao provesti izbor sudaca Trgovačkog suda. 

Đuro Sessa Đuro Sessa Top News "Strah od zastare noćna je mora svakog suca"

Kako je rekla Žigante Živković, činilo joj se da je takve “požurnice” od Sesse dobivala samo zato da bi se izbor održao u mandatu tadašnjeg predsjednika DSV-a Željka Šarića.

Nakon što je sin Srđan postao sudac Trgovačkog suda, Sessa senior je objasnio novinarima da je sinu savjetovao: “Ako ne budeš među prvih pet, odmah se povuci!”. Ali je Srđan bio najbolji.

Danas, dvije godine nakon što je odustao od utrke za mjesto predsjednika Vrhovnog suda i nakon što je Sessi otvorio put prema čelnoj poziciji, kolega Ivan Turudić o njemu ima samo riječi hvale. Na pitanje kako komentira Mamićeve napade na Sessu, Turudić kaže:

“Ne želim biti ničiji arbitar, a naročito ne u ovom slučaju. I Zdravko Mamić i Đuro Sessa su prevalili 60. godinu te su odrasli i odgovorni ljudi. Svatko živi svoj život i radi ono što misli da je najbolje”.

Na pitanje je li ga prijateljstvo sa Zdravkom Mamićem koštalo današnje Sessine fotelje, Turudić odgovara: 

“To je vrlo hipotetsko pitanje i morate ga postaviti predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, koja je donijela takvu odluku. Recite mi kakav bih ja bio čovjek da sam zatajio prijateljstvo sa Zdravkom Mamićem s kojim sam bio prijatelj 25 godina. Činjenica je da nas dvojica imamo svoju povijest, ali sve je to znala i predsjednica u trenutku kad me pozvala na razgovor”.

Nastavak suđenja Ivi Sanaderu za slučaj Fimi Media Hrvatski kalifat Top News Suci vjernici: "Vjera nam pomaže da budemo bolji suci"

Unatoč svemu, kaže da sa Sessom danas ima odlične profesionalne kontakte, a s njim mu se profesionalni put ukrstio i prije 20-ak godina. 

U to vrijeme Turudić je bio pomoćnik tadašnjeg ministra pravosuđa Miroslava Šeparovića, koji je nakon toga postao šef Hrvatske informativne službe, pa otišao u Ured za nacionalnu sigurnost, da bi danas bio predsjednik Ustavnog suda. 

Na pitanje sjeća li se da je tih godina Sessa bio predsjednik Općinskog suda i onda neko vrijeme istodobno i sudac na Županijskom sudu, Turudić odgovara:

“Ako želite dovesti u nekakvu vezu mene, Šeparovića i Sessu, to jednostavno nije moguće niti je točno. Ja sam bio u ministarstvu sa Šeparovićem ravno tjedan dana, i nisam tamo došao kao njegov izbor. On je ubrzo otišao s tog mjesta. Istodobno, Sessa je vrhunski pravnik i karijerni sudac. I ja doista ne likujem u ovoj situaciji. To je stvar koja se mene zapravo ne tiče, i to je problem koji ima Sessa, ako je to doista problem. I ako je istina to što je rekao Mamić”.

Na pitanje je li se u međuvremenu čuo s Mamićem, Turudić odgovara: “Ne, ne čujem se i nisam se čuo s njim”.

Sessa i dalje dvoji oko tužbe protiv Mamića jer, kako je rekao za Express, ne želi dovoditi u pitanje integritet sudskog postupka koji Mamić vodi pred našim sudovima.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Penzić 22:45 09.Kolovoz 2019.

    Dali je bio Sesa na pogrebu u Poganoj Vlaki ? Mogao je vidjeti hrpu lopina i kriminalaca iz HR kako mirno šeću. A mogao se sresti i sa Maminjom !

  • Avatar Mado
    Mado 15:27 06.Kolovoz 2019.

    Mamić nije nikakav idiot nego teški mafijaš u bijegu.

  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 18:28 05.Kolovoz 2019.

    Ne treba nama Maminjo govoriti da je pravosuđe korumpirano. Dovoljna je sama činjenica da je on sada na slobodi.