Voices
252 prikaza

Pratite uživo na 24sata: 'Video je trend u medijskom svijetu'

Video days 2017.
Danijel Berković/PIXSELL
U Zagreb stižu urednici i novinari BBC-ja, Bilda, El Paisa... , a tu su i jake snage Sytrije i 24sata

Zagreb je sljedeća dva dana domaćin najveće europske videokonferencije. 24 sata u suradnji sa Svjetskom udrugom novinskih izdavača (WAN-IFRA) organizira "Video Action Days". Mjesto događanja je Kaptol Boutique Cinema & Bar. "24sata je role-model kolegama iz cijelog svijeta. Svjetska udruga izdavača povjerila nam je da u Zagrebu budemo domaćini njihove prve konferencije o eksploziji videa", rekao je direktor Styrije za Hrvatsku Boris Trupčević.

Glavni urednik 24sata Goran Gavranović dodaje kako je 24sata dokazao da čvrsto drži lidersku poziciju u svim područjima", od tiska pa do digitala, a to dokazuju nagrade na svjetskoj razini:

"U godinu dana 24sata je napravio ‘boom’ na tržištu. Iz dana u dan nadograđujemo video i digitalnu strategiju kompanije. Video, u kojem smo najjači na regionalnom tržištu, dodatni je bonus na portalu 24sata.hr koji ima 1,5 milijuna real usera, zbog čega smo prema svim metrikama najjači medij u Hrvatskoj", kaže Gavranović.

Konferenciju je otvorio Boris Trupčević, direktor Styrije za Hrvatsku, zaslužan za dolazak ove konferencije po prvi puta u Zagreb. "Radili smo na projektu news televizije, ali pokazalo se da ti nije pravi put, pa smo se okrenuli prema videu. Danas ću govoriti o globalnim trendovima u videu", započeo je prezentaciju Trupčević.

"Ako smo u dilemi što donosi budućnost, uvijek možemo pitati djecu", rekao je te pokazao razmišljanja najmlađe YouTuberice koja je rekla kako televiziju ne gleda gotovo nikada što dovodi do zaključka kako je video trend u medijskom svijetu za nove generacije. "Televizija gubi gledanost i to se brzo događa. Istraživanja su pokazala kako je video efikasniji od televizije", naglasio je.

"Millennialsi preferiraju video više od televizije. Oni preferiraju više YouTube od televizije. Neki uopće ne gledaju televiziju, to mogu reći i iz vlastitog iskustva sa svojom djecom. To nam govori da mlađe generacije traže nova iskustva u medijima. Po mom mišljenju video će eksponencijalno rasti, a tako i investicije u njega", smatra Trupčević. "Sadržaj je u novom digitalnom svijetu glavni alat", poručio je Trupčević te objasnio:

"Mnogi izdavači dvoje hoće li se botiri s društvenim mrežama ili će im se pridružiti. Mi smo im se pridružili", ispričao je Trupčević te dodao kako hrvatski primjer pokazuje da se na društvenim mrežama može zaraditi sa različitim sadržajem. Dodao je kako Facebook u zadnje vrijeme želi postati video platforma, a YouTube ide prema tome da postane više društveno orijentiran.

"Što je Facebook bez izdavača? Bio bi samo fake-news. Zato svi zajedno surađuju. Što napraviti u cijelom tom globalnom svijetu? Trebamo stvoriti digitalnu platformu. Breaking news donosi mnogo pregleda, udvostručuje broj pregledanih videa u danu", ustvrdio je Trupčević. Rekao je kako je originalan sadržaj najvažniji, a 24sata su razvila tri tipa video sadržaja: breaking news, sponzorirani sadržaj za klijente te kratke zabavne formate.

Video days 2017. | Author: Danijel Berković/PIXSELL Danijel Berković/PIXSELL

"U svom istraživanju videa, otkrili smo kako ne trebamo pokušavati biti TV. Facebook nije YouTube i obrnuto. Svaka platforma je jedinstvena i sadržaj joj se treba prilagođavati. Treba eksperimentirati. Ključno je vrijeme koje netko provede gledajući video. Vrijeme koje gledatelji provedu gledajući naša videa govori mnogo o nama", zaključio je Trupčević.

O tome kako su uspješno napravili videorevoluciju pričat će novinari najvećih svjetskih medija. U Zagreb stižu urednici i novinari BBC-ja, Bilda, El Paisa itd., a naravno, tu su i jake snage Styrije i 24sata kao regionalnog lidera u proizvodnji i implementaciji videosadržaja. Konferenciju će dobrodošlicom otvoriti Ralf Ressmann, direktor Svjetske udruge novinskih izdavača za Europu i Afriku, dok će vas u svijet trendova u videoproizvodnji uvesti direktor Styrije za Hrvatsku Boris Trupčević.

Prvi dan konferencije rezerviran je i za predavanje "Naši prioriteti u proizvodnji videosadržaja", koje će zajedno održati Matej Lončarić, šef videoodjela u 24sata, čiji je projekt JoomBoos i njihova YouTube serija "Isti san" nagrađen globalnom INMA nagradom u New Yorku, potom Helje Solberg iz norveškog VGTV-a te Sarah Austin iz BBC-ja, šefica World Servicea, koja je zadužena za videostrategiju za više od 40 govornih područja.

Kao key-note govornik tu je i indijski genijalac Yusuf Omar. Ovaj stručnjak za medije i društvene mreže izvještavao je "naoružan" samo mobitelom iz sirijskog rata, a u Indiji je napravio pravu revoluciju kad je 750 novinara osposobio za video rad na mobitelima.

"Stiže nam 2018. godina i s njom novi trendovi. Veselim se našem druženju, na kojem ćemo sagledati sve načine zarade novca na video sadržaju. Predavanje ću posvetiti novim načinima monetiziranja sadržaja na društvenim mrežama koje imaju nevjerojatan potencijal", poručio je Yusuf Omar.

Drugi dan konferencije otvorit će Carlos De Vega, koji će održati predavanje o organizaciji videoresursa u El Paisu, a slijedi ga Bella Levy iz švedskog Expressena, partnera CNN-a. Ona će održati predavanje na temu "Kako je jedan od najstarijih švedskih tabloida postao dom za breaking news". Na pozornici će joj se priključiti i Mark Jungnickel iz njemačkog Bilda, koji će održati predavanje o tome kako se u digitalnom svijetu nositi s konkurencijom klasičnih TV prijenosa.

Igor Šanjević, šef videoprodukcije u Adria Media Grupi, idući je predavač, koji će vam otkriti kako odabrati prave platforme za live prijenose ključnih događaja. U Zagreb stiže i Antonis Kalogeropoulos iz Reutersova instituta za novinarstvo na prestižnom Sveučilištu Oxford. U kojim prilikama publika bira videovijesti u odnosu na one tekstualne te kako vrste videosadržaja po trajanju prolaze na kojoj platformi samo su neka od pitanja na koja će Kalogeropoulos odgovoriti.

Konferenciju će zaključiti Lotta Folcker iz švedskog Aftonbladeta, koja će održati predavnje o monetizaciji videosadržaja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.