Voices
432 prikaza

Vinkovčani spasili tvornicu i radna mjesta u Našicama

Dilj - tvornica opeke
1/2
Goran Ferbezar/PIXSELL
Vijeće vjerovnika prihvatilo je plan okončanja stečaja, krajem 2018., što znači očuvanje proizvodnje i radnih mjesta u Slavoniji

Vinkovački proizvođač blok-opeke, crijepa, žljebnjaka i specijalnih krovnih elemenata, koji 70 posto proizvodnje izvozi na europsko i izvaneuropsko tržište, Dilj d.o.o. spasio je malu tvornicu opeke iz Našica koja je bila pred gašenjem, a u stečajnom se postupku oporavila, obnovila proizvodnju. Osim što su spasili proizvodnju, spasili su i 50 zaposlenih od gubitka posla, što znači da gotovo 50 obitelji nije ostalo bez prihoda. Direktor Dilja d.o.o. Dražen Ivezić podsjeća kako je tvornica blok-opeke Slavonija IGM Našice otišla u stečaj krajem 2014. zbog problema što su bili posljedica krize, koja je najviše pogodila građevinski sektor i kao dio sektora poduzeća koja su proizvodila građevni materijal.

Kako piše Glas Slavonije, u trenutku odlaska u stečaj u tvornici je bilo zaposleno oko 50 radnika, proizvodilo se na jednoj proizvodnoj liniji kapaciteta od oko 50 milijuna jedinica normal formata (JNF), odnosno više od 10 milijuna blok-opeke.

Tvornica Dilj za proizvodnju opeke i crijepa | Author: Goran Ferbezar/PIXSELL Goran Ferbezar/PIXSELL

"Dilj d.o.o. zatražio je od stečajnog upravitelja da preuzme u najam tvornicu, zaposli radnike i nastavi proizvodnju te je dobio odobrenje vijeća vjerovnika za taj korak i 18. svibnja 2015. sklopili smo ugovor o najmu tvornice i nastavku proizvodnje. Nakon manje od mjesec i pol dana, već 1. srpnja, proizvodnja je nastavljena i sve je teklo prema planu. Proizvodnja je nastavljena i u sljedeće tri godine, a krajem prošle godine Dilj d.o.o. predlaže stečajnom upravitelju i vijeću vjerovnika okončanje stečajnog postupka uz namirenje vjerovnika te preuzimanje Slavonije IGM. Nakon što je vijeće vjerovnika prihvatilo plan okončanja stečaja, krajem 2018. Slavonija IGM formalno izlazi iz stečaja, što znači očuvanje proizvodnje s dugom tradicijom te očuvanje radnih mjesta u procesnoj industriji u Slavoniji, što je od osobitog značenja", kaže Dražen Ivezić, direktor najveće tvornice crijepa u Hrvatskoj, s tradicijom proizvodnje, neprekinute čak i u ratovima, od 95 godina.

Dodaje kako je plan da Slavonija IGM nakon faze zimskog remonta radi punim kapacitetom do kraja godine, a planiraju prodati sve količine koje će proizvesti. U ovoj fazi Dilj d.o.o. uložit će znatnija sredstva u remont postrojenja, a plan je u sljedećoj fazi uložiti dodatna sredstva, kojima bi podigli i proširili kapacitet našičke tvornce blok-opeke.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.