Voices
334 prikaza

Završna izložba Akademije likovnih umjetnosti - 112. godina!

Akademija likovnih umjetnosti
Sandra Šimunović/Pixsell
Dva i pol tjedna svi zainteresirani moći će besplatno razgledati djela nove generacije akademski obrazovanih mladih umjetnika

Završna godišnja izložba na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu bit će otvorena za sve građane 7. lipnja u 12:00h. Završna godišnja izložba tradicionalni je događaj kojim svake godine iznova studenti i diplomanti svih odsjeka ALU predstavljaju svoje najbolje radove nastale tijekom tekuće akademske godine.

Značajan opseg radova predstavljen je kroz maštovite izložbene postave, u ambijentu u kojem su i nastajali, pa je prilikom razgledavanja izložbe posjetiteljima omogućeno doživjeti prostor Akademije gdje se oblikuju i rastu naši mladi suvremeni umjetnici.

Akademija likovnih umjetnosti | Author: Akademija likovnih umjetnosti Akademija likovnih umjetnosti

Radovi će biti izloženi na sve četiri lokacije Akademije, a uz bogat izložbeni postav, posjetitelji će moći uživati i u glazbenom programu koji će početi od 12:00h uz Super Funk Session i nastaviti do kasnih noćnih sati uz koncert grupe Gretta i DJ-a Maria Kovača. Akademija likovnih umjetnosti ostvarila je i suradnju s Muzičkom te Akademijom dramskih umjetnosti čiji će program posjetitelji moći vidjeti u popodnevnim satima. Izložba je otvorena do 24. lipnja. Ulaz je besplatan.

O ZAVRŠNOJ IZLOŽBI:

Radovi koji će biti izloženi, nastali su tijekom akademske godine 2018./2019. Izloženi su tako na sve četiri lokacije ALU:

Slikarski odsjek, kiparski odsjek, grafički odsjek – Ilica 85

Nastavnički odsjek – Jabukovac 10

Odsjek za animirani film i nove medije – Zagorska 16 i Ilica 85

Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina – Zamenhoffova 14

Kroz prezentaciju studentskih radova predstavljene su sve faze stasanja mladih umjetnika, od početnih vježbi crtanja aktova i portreta neizmjerno značajnih u procesu osvještavanja važnosti promatranja i opažanja, da bi se tijekom kasnijih godina mogli hrabro i nesmetano upustiti u istraživanje medija, okoline i vlastitog unutarnjeg svijeta na jedan vrlo osoban i intiman način donoseći autorske radove duboko prožete originalnošću.

Akademija likovnih umjetnosti | Author: Sandra Šimunović/Pixsell Sandra Šimunović/Pixsell

Upravo ovi autorski radovi na izložbi su predstavljeni u okviru klasa cijenjenih profesora Akademije gdje studenti dozrijevaju pod okriljem njihova pedagoškog creda, unutar kojeg otkrivaju, potiču i dovode studenta u komunikaciju s onim nutarnjim, suštinskim stanjem koje treba biti izraženo kroz medij umjetnosti, neumorno ih ohrabrujući u nastojanjima da samostalno prigrle vlastiti izvor kreativnosti. 

U okviru završne godišnje izložbe izloženi su i radovi stranih studenata koji u sklopu programa akademske mobilnosti Erasmus dolaze u Zagreb, gdje pod pedagoškim usmjeravanjem naših profesora imaju priliku u novom okruženju svježih utjecaja razvijati umjetnička nastojanja i dopunjavati znanja stečena u domovini.

Radovi nastaju kroz različite slikarske, grafičke, kiparske tehnike i materijale, različite umjetničke medije, a putem ovih vještih sredstava komunikacije s okolinom i materijaliziranja idejnih sklopova aktivnog promišljanja okruženja, studenti daju osvrt, kritiku, prikaz stanja ili pak donose otisak vlastitog internog bivanja.

Putem prezentiranja studentskih radova i otvaranja vrata Akademije javnosti, posjetiocu se pruža dragocjena prilika da iskusi i upije ova nadasve zanimljiva i oplemenjujuća kreativna promišljanja svakodnevice i društvenih kretanja, kao i fascinaciju percipiranjem svijeta i njegove „mehanike“, emocionalnog responsa i intelektualnih konstrukcija.

O AKADEMIJI LIKOVNIH UMJETNOSTI

Akademija likovnih umjetnosti ove godine obilježava 112. godišnjicu i jedna je umjetničkih akademija 350 godina starog zagrebačkog sveučilišta. Osnovana je kao Viša škola za umjetnost i umjetni obrt na prostoru nekadašnjeg Kraljevskog zemaljskog rodilišta. Početak Akademije bio je organiziran oko rada 6 atelijera tada najpoznatijih likovnih umjetnika (R. Frangeša Mihanovića, R. Valdeca, R. Auera, O. Ivekovića, B. Csikosa Sesije, M. Clementa Crnčića).

Akademija likovnih umjetnosti | Author: Sandra Šimunović/Pixsell Sandra Šimunović/Pixsell

Nacrte za njih napravio je Herman Bollé, koji je radom na katedrali te izgradnjom Mirogoja, Obrtne škole i Muzeja za umjetnost i obrt odredio neke temeljne točke zagrebačkog urbaniteta.

Akademija je od svojih početka snažno djelovala na čitav kulturni život Zagreba, a njezini nastavnici i studenti su tijekom godina nastavili oblikovati zagrebački vizualni identitet. Razdoblje od  1920-tih do 1940-tih godina na ALU je obilježeno snažnom osobnošću i radom Ivana Meštrovića, koji je u Akademijinoj ljevaonici odlio i svoje Indijance za Chicago te Grgura Ninskoga za Split.

edno vrijeme na ustanovi je djelovala i arhitektonska škola Drage Iblera, autora poznatog Drvenog nebodera. Nastavnici ALU autori su i nekih od neprepoznatljivijih zagrebačkih spomenika: Kralja Tomislava, Zlatareva zlata, Augusta Šenoe, Tina Ujevića, Kumice i drugih, ali i spomenika u drugim gradovima (Ranjena golubica u Vukovaru). Neki od njih predstavljali su Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu i drugim poznatim međunarodnim izložbama i smotrama.

Akademija se tijekom svoje duge povijesti mijenjala te otvarala nove odjele i usmjerenja, uvodeći u program nove umjetničke prakse, ali istodobno čuvajući svoje tradicije, primjerice u kvalitetnoj nastavi crtanja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.