Znanost
235 prikaza

Nosite ruž na usnama? Možda nosite i mrtve bube

Ruž za usne
Thinkstock
Istraživanja su pokazala da ruž za usne može sadržavati mrtve bube i čili

Novo istraživanje kozmetičke kemije pokazalo je da vječna ženska ljubav - crveni ruž, može sadržavati mnoštvo bizarnih sastojaka, kao što su mrtve bube i čili.

Kemičar Andy Brunning otkrio je da "samo jedan ruž sadrži nekoliko stotina različitih kemijskih sastojaka koji mu daju željenu boju, sjaj i trajnost". Dok njegovo istraživanje pruža opsežan uvid u sastojke ruževa, neki od najčešćih su dactylopius coccus bube koje kad se zgnječe daju crveni pigment, zatim eozin, titanijev dioksid i kapsaicin (zahvaljujući kojem začinjena hrana 'peče').

Iako niti jedan od navedenih sastojaka nije sam po sebi štetan, Brunning napominje da bi neki drugi definitivno mogli biti. "Novije istraživanje 32 popularna ruža pronašlo je kontaminirane tragove olova, aluminija, kroma i mangana. To istraživanje naišlo je u nekim krugovima na teške kritike, zato što je iznijelo procjenu koliko žena koja nosi ruž proguta tih sastojaka preko ruža, što je malo vjerojatan scenarij... Ali prisutstvo tih teških metala u ruževima je i dalje ozbiljan razlog za brigu", pojasnio je Brunning.

Čak i ako zanemarimo bube i štetne metale, veći problem je taj što mi kao potrošači najčešće nemamo pojma što nanosimo na kožu, koja je naš najveći organ, piše Bustle. Ako počnete svjesno proučavati svijet kozmetike i sastojke kojima raspolaže, možete ostati zbunjeni i preplavljeni informacijama.

Zato na internetu postoji i više nego dovoljan broj stranica i blogera koji se bave upravo tim temama i čijim riječima možete vjerovati. Jer postoje etički proizvodi koji jasno napišu koje sastojke njihovi proizvodi sadrže, a uz koje vam neće nužno trebati udžbenik iz kemije kako biste saznali što oni znače.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.