Tehno
1287 prikaza

Tehnologija budućnosti: Neće biti toga što tijelo neće moći učiniti

Bionički čovjek budućnosti
Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL
Znanstvenici vjeruju da bi do 2027. godine ljudsko tijelo moglo izgledati drastično drugačije nego danas, a neke tehnologije su to već počele činiti

U budućnosti će naše tijelo biti 'naoružano' različitim dodacima. Mogli bismo tako imati očne jabučice povezane bežičnom vezom, mogućnost kontroliranja uma i zdravstvene napretke koji su se nekoć smatrali znanstvenom fantastikom.

Ali za nekoliko godina, uz obećavajuće 3-D printanje, protetika za mozak i bionički dijelovi tijela pružit će brojna drastična poboljšanja u znanosti i medicini. A već danas vidimo sjajna tehnološka postignuća koja pomažu ljudima. Zato vam nudimo uvid u neke od tehnologija za koje ćete se iznenaditi koliko su nam nadohvat ruke, a koje će u budućnosti učiniti čuda.

 

1. Vraćeni vid

Već se izvode futuristička istraživanja popravljanja i nadogradnje vida, ali tvrtka koja se bavi vizualnom protetikom, Second Sight, stvorila je Argus II, vizualnu protetiku koja se stavlja na vrh mrežnice, a koja može zaobići oštećene dijelove oka i poslati vizualne signale ravno u mozak uz pomoć posebnih naočala. Drugim riječima, ne samo da može učiniti da osobe koje vide loše počnu vidjeti bolje, nego može u potpunosti vratiti vid.

 

2. 3-D isprintani udovi

Zahvaljujući 3-D printanju, sedmogodišnja Faith Lennox ima ruku koja je njezinu obitelj koštala samo 50 dolara. Iako je njezina proteza minimalno funkcionalna, sljedeći val 3-D modela trebao bi omogućiti više mogućnosti, a i dalje bi trebao biti vrlo pristupačne cijene. S druge strane, 3-D isprintana bionička ruka trenutačno bi vas koštala oko 4.800 dolara.

 

3. Čizme koje smanjuju naprezanje pri hodu

Koristeći tek kretnje osobe koja ih nosi, znanstvenici s Carnegie Mellon Sveučilišta stvorili su čizme koje smanjuju potrošnju energije pri hodu za oko sedam posto. Premda se to ne čini kao velika brojka, to je i više nego dovoljno da omogući starijim osobama da dulje ostanu na nogama ili da pomogne ljudima s ozljedama nogu tijekom rehabilitacije. Uz to, ova tehnologija bi se mogla koristiti na većim dijelovima tijela te ga držati na mjestu, što znači da bi i noge mogle biti dulje aktivne, piše Mic.

 

4. Nove noge za trkače

Noge olimpijskog trkača Oscara Pistoriusa, izrađene od karbonskih vlakana, izazvale su u jednom trenutku mnogo kontroverzi. One su otvorile vrata velikom programu nazvanom amputirani 'Blade Runners' koji ima cilj napraviti nove noge za sve trkače s amputiranim nogama. Iako su trenutačno one više ergonomske nego tehnološki napredne, u budućnosti bi napredna protetika mogla izrađivati bioničke noge kojima će upravljati mozak.

 

5. Potpuni egzoskelet

Egzoskelet odijela, kao i većina tehnologija, prvo su testirana u vojnom okruženju, dok su danas sve raširenija, pogotovo među ljudima s invaliditetom. Mogu se koristiti za različite stvari, od prenošenja teških tereta, recimo pri građevinskim radovima, sve do rehabilitacije oslabljenih ekstremiteta.

 

6. Montaža DNK

Dolaskom novih programa za montažu gena na mikrorazini - CRISPR-om, rasprave o testiranju granica genetike uzele su maha. Naravno da je najkontroverznija i najvažnija tema montiranje ljudskog DNK, čime će se moći eliminirati eventualne bolesti, mijenjati boja očiju ili visina. Ali bismo li trebali preuzeti na sebe i zadatak da uz to što ćemo osmisliti čovjeka, isplaniramo i njegov život? Možda je to sljedeće, koliko god strašno zvučalo.

 

7. Kontrola uz pomoć uma

Koristeći neuroproteze ili protetiku za mozak, švicarski znanstvenici uspjeli su pokretati motorizirana invalidska kolica sa svojim umom. Pošlo im je za rukom čak i da podijele kontrolu, točnije, kako jedna osoba sama ne bi trebala satima raditi sav posao, u nekom trenutku je pokretanje mogao preuzeti mozak neke druge osobe.

 

8. Potpuno bioničke ruke

Prije 14 godina Jesse Sullivan dobio je bioničke ruke koje su spojene direktno na prekinute živčane završetke na njegovim amputiranim rukama, koje je kontrolirao uz pomoć mozga. Od njegove operacije, mnogo se eksperimentiralo s bioničkim rukama, a pogotovo je to činio Les Baugh koji ima amputirane obje ruke i koji je uspio simultano mozgom kontrolirati i jednu i drugu ruku.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • darkoAA10hush 21:00 20.Svibanj 2015.

    O ovome govori Biblija i knjiga otkrivenja. Neke stvari ce stvarno biti korisne, a za neke se zaista treba zapitati dali dolaze od Boga ili vraga.