Znanost
410 prikaza

Sjećanje izgubljeno zbog Alzheimera moći će se vratiti

Laboratorijski miševi
Ivana Ivanović (PIXSELL)
Miševi koje su tako genetski modificirali da pokazuju simptome bolesti, odjednom su se sjećali neugodnog iskustva

Lako moguće da Alzheimerova bolest kroz neko vrijeme više neće morati značiti potpuni intelektualni slom pacijenata. Znanstvenici s Massachusetts Institute of Technology (MIT) i japanskog Instituta RIKEN objavili su da su kod laboratorijskih miševa uspjeli znatno smanjiti tragove Alzheimerove bolesti, i to pomoću svjetlosnih bljeskova.

Miševi koje su koristili, tako su genetski manipulirani da su znanstvenici kod njih namjerno izazvali rane promjene u mozgu koje dovode do pojave simptoma bolesti. Potom su ih jednog po jednog nakratko stavljali u kavez u kojem su im kroz pod puštali kratki elektrošok. Miševi koji su bili bolesni, nisu pokazivali nikakav strah kad bi ih ponovno stavljali u kavez-mučilište. Za razliku od zdravih miševa koji su se otimali i odbijali ući unutra.

Organski problem kod oboljelih od Alzheimerove bolesti nalazi se u hipokampusu, dijelu mozga koji je ključan za stvaranje sjećanja. Znanstvenici su odranije uočili određenu povezanost između osjetljivosti gena na neke vrste svjetla i pojedinih dijelova hipokampusa.

Zato su zaboravljive miševe nakratko izlagali bljeskovima plavog svjetla i potom promatrali kako se miševi ponašaju kad ih pokušaju opet staviti u kavez u kojem su prethodno proživjeli neugodno iskustvo s elektrošokom. Odjednom, zaboravljivi miševi su se sjećali što su proživjeli i jednako su se plašili povratka u kavez kao i njihovi zdravi laboratorijski mišji kolege.

Ispostavilo se da su bljeskovi plavog svjetla kod miševa doveli do ponovnog uspostavljanja sinaptičkih veza između pojedinih nervnih stanica, veza koje su inače bile prekinute uslijed napredovanja bolesti. Pokazalo se da sjećanje kod oboljelih uopće nije izgubljeno, nego se samo ne može prenositi iz jednog dijela mozga u drugi zbog prekinutih veza između nervnih stanica.

Pokus se ipak pokazao samo kao način za dokazivanje određenih pretpostavki, ne i kao dokaz nekakve terapeutske vrijednosti jer se ispostavilo da su miševi naknadno opet gubili pamćenje, više se nisu plašili kaveza, i to već nakon što bi prošlo 24 sata od poigravanja s njihovim sjećanjem.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.