Ekonomix
210 prikaza

Samo kapitalizam može spasiti svijet

Burza
Thinkstock
Danas se novci kriju u poslovima koji se okreću spašavanju svijeta

Reći da se svijet puno promijenio u posljednjih 100 godina, bio bi ozbiljan 'understatement'. Industrijski, zdravstveni i društveni napredak rezultirao je nevjerojatnim rastom svjetske populacije i ekonomije, a navedeni je pak rast postavio veliki teret na prirodne resurse našeg planeta.

Taj teret je stvorio neke od najvećih problema s kojima smo se morali susreti kao ljudska vrsta: od nestašice vode i zagađenja do klimatskih promjena, otežanog pristupa zdravoj hrani i nepristupačne energije.

No gdje god postoje problemi koje treba riješiti postoje i novci koji se mogu zaraditi. A gdje ima novaca koji čekaju da ih netko 'pokupi', budi se i jedna od najjačih svjetskih sila: kapitalizam.

Krivac i rješenje u jednom 

Naravno upravo je kapitalizam uvelike odgovoran za stanje u kojem se danas nalaze naši resursi. I jednostavna je činjenica da naša populacija i ekonomija ne mogu nastaviti rasti na istoj uzlaznoj putanji bez da uskoro iscrpe svjetske resurse. Pa ipak, istodobno se događa da brzorastuća srednja klasa - koja djeluje na širenje urbanizma i željno grabi sve pred sobom - samo još više prijeti resursima i ubrzano ruši sve pred sobom.

Dobra vijest je da mnoge grane biznisa, koji su gotovo svi odreda usredotočeni tek na svoje ekonomsko napredovanje, kao i vlade koje motiviraju višestruki razlozi, počinju prepoznavati i baviti se ovim neizbježnim problemom, odnosno - revitaliziranjem resursa. Tako će oni poslovi koji će razviti praktična i pristupačna rješenja za goruće probleme vezane uz prirodne resurse, na kraju biti najprofitabilnije firme na svijetu. 

Ne može se više gledati na firme koje se bave održivošću kao na male eko poslove. Ne, to su svakodnevni poslovi s dugoročnim ciljevima koji su usredotočeni na problematiku koja neće tako skoro nestati. To se zove pametnim poslovanjem. 

Naime, preopterećeni resursi postali su ekonomska snaga prevelikog broja raznih poslova u svim industrijaam i to će se morati promijeniti.

Firme koje će nuditi učinkovita rješenja za smanjivanje opterećenja prirodnih resursa pokazat će se superiornijim kad vlasti počnu dodatno (kao i potrošači) nagrađivati njihov trud, što možda neće doći preko noći. Ljudi se naime najčešće ne rukovode altruzimom i ne razmišljaju o spašavanju svijeta ako to nije trenutno potrebno i ne predstavlja nešto važno za njih ili članove njihove obitelji. U prošlosti su tako obično osobe koje su bile zainteresirane za ulaganje u obnovljive izvore energije bile one kojima je 'upravljala' svijest.

Danas pak moramo pogledati u oči realnosti koja nam govori da su naši privatni ekonomski interesi i dugoročna dobrobit našeg planeta međusobno isprepleteni. Zato se moramo suočiti s činjenicom da su nam resursi 'na izmaku snaga', a tu se krije novac, piše Quartz.

Glavni cilj zašto bi netko želio uložiti u održivo rješenje jest kako bi postigao superiorniju ulogu u budućnosti. Tvrtke koje se bave problemima opterećenih resursa postat će dijelom masivnog potrošačkog kruga, bez obzira na to kakve bile motivacije ostalih u tom krugu. Činjenica da da bi njihova investicija mogla biti dijelom rješenja umjesto problema, sve je uzbudljivija za mnoge mlade ljude. 

Niti jedna subvencija vlade ili čin milosrđa ne može dugoročno utjecati na mijenjanje svijeta. Samo kapitalizam ima moć da izmijeni infrastrukturu cijelog svijeta. Iako je on velik razlog zbog kojeg se danas nalazimo tu gdje jesmo, on će nas i izvući iz problema.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Tajana 12:02 03.Travanj 2015.

    Bravo autorica!!!! ......"Pa ipak, istodobno se događa da brzorastuća srednja klasa......" Jel to prenosimo samo zato što je tako napiso Quartz?! Ajde se malo informirajte prije no što plasirate ovakve gluposti!

  • Tajana 12:02 03.Travanj 2015.

    Bravo autorica!!!! ......"Pa ipak, istodobno se događa da brzorastuća srednja klasa......" Jel to prenosimo samo zato što je tako napiso Quartz?! Ajde se malo informirajte prije no što plasirate ovakve gluposti!