Znanost
1869 prikaza

CIA objavila tisuće "Dosjea X": Istina je zaista tamo vani

Čovjek stoji ispred NLO-a
Thinkstock
Ovih dana, taman kad je počelo prikazivanje najnovije sezone serije "Dosjei X", CIA je objavila mnoštvo dokumenata s kojih su skinuli oznaku povjerljivosti

CIA je ovaj tjedan objavila tisuće dokumenata o NLO-ima, izvanzemaljcima i drugim neobjašnjim fenomenima.

"Odlučili smo objaviti nekoliko dokumenata koji će biti jednako zanimljivi skepticima i onima koji vjeruju", napisala je agencija na svojim stranicama, te su dodali: "Ispod ćete naći pet dokumenata za koje mislimo da bi agent Fox Mulder volio koristiti kako bi dokazao postojanje izvanzemljaskog života".

Svi dokumenti datiraju iz razdoblja od kraja 1940-ih do 1960-ih godina, te su dosad bili strogo povjerljivi.

Jedan od objavljenih dokumenata opisuje događaje iz Istočne Njemačke koji su se odvili 1952. godine, kad su agenti istraživali nešto što su prozvali "velikim letećim objektom", čiji je dijametar iznosio 15 metara.

Slične letjelice su uočene i u Sjevernoafričkoj Republici i Španjolskoj, stoji u dokumentima.

CIA-ini dokumenti o NLO-ima | Author: cia.gov cia.gov

Uz dokumente su bile i tri fotografije navodnih izvanzemaljaca, a jedna od njih, koju je 1962. godine fotografirao britanski student Alex Birch, navodno prikazuje nekoliko NLO-a iznad Sheffielda. No kasnije je dokazano da je fotografija lažna.

Jedan od službenika je čak napisao popis što učiniti ako netko primijeti NLO, pa bi tako bilo dobro fotografirati letjelicu (što više puta), a bilo bi dobro imati i fotografiju prizemljene letjelice.

No CIA je ipak bliže stavovima agentice Dane Scully, koju je u popularnoj seriji glumila Gillian Anderson, a koja je poznata po tome što ne vjeruje u nadnaravno.

U objavljenim dokumentima, CIA je objasnila da "postoje znanstveni dokazi za viđenje NLO-a", piše Daily Mail. Doduše, oni su isto tako poricali i da se bave proučavanjem izvanzemaljskog života, a ovi stari dokumenti dokazuju da to nije istina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.