Znanost
2732 prikaza

Što će nam izvanzemaljci napraviti kad napokon dođu do nas

Zvjezdano nebo
Nel Pavletić (PIXSELL)
Postoji nekoliko scenarija koji pokušavaju objasniti zašto nas još nisu kontaktirali izvanzemaljci, a svi su jednako uznemirujući

Čak i kad se nalazite na pustom otoku, kilometrima udaljeni od izvora svjetlosti i nebo je potpuno prekriveno zvijezdama, možete vidjeti tek oko jedan posto od 100 do 400 milijardi zvijezda galaktike Mliječni put. 

Ono što je puno fascinantnije jest da svaka zvijezda Mliječnog puta ima svoju univerzalnu galaksiju koja putuje svemirom, i svaka ima milijarde svojih zvijezda i otprilike jedan planet koji kruži po putanji oko svake od njih. To znači da 'vani' postoje milijarde svijetova.

A opet, desetljeća istraživanja SETI-ja, eksperimenta kojim se pokušavaju naći dokazi o postojanju inteligencije u svemiru, nisu pronašla niti jedan dokaz da nismo sami. Dakle, dobrodošli do Fermijevog paradoksa na kojeg su odgovore pokušali ponuditi filozofi, fizičari i astronomi. Čak je i Edward Snowden, stručnjak za digitalni nadzor, nedavno pokušao odgovoriti na pitanje je li moguće da nismo našli nikakav život u svemiru samo zato što on ne postoji.

Dok mnogi tvrde da to nije slučaj, nudimo vam nekoliko opcija zašto je nepojmljivo da smo potpuno sami u svemiru, kao i razloge zašto je toliko zastrašujuća činjenica da nam se još nitko nije javio.

Kardaševa skala i Fermijev paradoks

Razmislite o tome koliko je čovječanstvo napredovalo u kratkih 200.000 godina postojanja. Sad razmislite o tome da je naša galaktika stara oko 10 milijardi godina. Ako smo od pećina stigli do interneta u 200.000 godina, pomislite samo što su izvanzemaljci mogli postići u 10 milijardi godina.

Crna rupa | Author: Thinkstock Thinkstock

To je više nego dovoljno vremena da jedna civilizacija razvije sofisticirane letjelice (koja mogu letjeti brže od brzine svjetlosti), crvotočnu tehnologiju ili neku drugu vrstu kozmičkih prečica koje bi joj omogućile da brzo kolonizira galaksije.

Kardaševa skala, koju je osmislio astrofizičar Nikolaj Kardaš, pomaže nam da pokušamo razmjeti takav tehnološki napredak drugih civilizacija, pa prema njemu postoje tri tipa:

Tip I. civilizacija koja je otkrila kako iskoristiti svu energiju na njihovom planetu. Ljudi su blizu tome, ali to je tek prvi korak. Civilizacija tip II bila bi pak toliko inteligentna da je otkrila kako iskoristiti svu energiju svoje zvijezde, što je puno veća količina od one koju možete izvući s jednog jadnog planeta.

No to nije ništa prema civilizaciji tipa III koja je navodno pronašla način kako iskoristiti svu energiju iz svoje galaksije.

Najbolja objašnjenja paradoksa mogu se pak objasniti ovisno o tome ubrajaju li se u kategoriju prema kojoj ne postoje izvanzemaljci i mi smo sami u svemiru ili u onu prema kojoj izvanzemaljci postoje, samo nas još nisu kontaktirali.

Počnimo s vodećim hipotezama iz prve kategorije:

Izvanzemaljci ne postoje #1: Hipoteza o rijetkoj Zemlji

Život na Zemlji bi mogao biti rezultat čudnovatog spleta okolnosti, te ne postoji nigdje drugdje u svemiru. 

Prema toj hipotezi, Zemlja ima savršene uvjete koji su se jednostavno 'preklopili' i tako je mogao nastati i opstati život. A, igrom slučaja, oni ne postoje nigdje drugdje. 

Iako je to moguće, nije potpuno izgledno, jer je svemir previše velik da bi to moglo biti vjerojatno. Primjerice, Europska svemirska agencija procjenjuje da u primjetnom svemiru postoji oko 1,000,000,000,000,000,000,000,000 (ili 1024) zvijezda. Iako ne postoji znanstvena suglasnost o tome koliko bi od tih zvijezda moglo biti nalik našem Suncu i koliko planeta poput Zemlje putuje oko njih, prema najkonzervativnijim procjenama, nalik Suncu bi ih moglo biti oko pet posto, a od njih bi oko 22 posto moglo imati planet nalik Zemlji u svojoj blizini. 

Drugim riječima, oko 100 planeta nalik Zemlji postoji za svako zrno pijeska na Zemlji. Jeste li sigurni da baš ni na jednom nema života?

Izvanzemaljci ne postoje #2: Veliki filter

Ako je jedino Zemlja planet na kojem je moguće održavati život, te ne postoje izvanzemaljci, onda se nešto ružno odvija u svemiru. To nešto se naziva veliki filter i ideja iza njega jest da prije nego ijedna civilizacija može postati uspješna, ona dolazi do zida, tj. filtra, i umire. Zato se nismo čuili ni s kim, jer navodno život dođe do one točke na kojoj smo se mi na Zemlji našli, a zatim ga neka snažna, neizbježna sila 'proguta'.

Problem je što mi ne znamo na kojoj točki razvoja se pojavljuje taj veliki filter, pa ne znamo ni jesmo li ga već nadmašili ili smo tek na putu prema nepovratnoj propasti.

NLO | Author: Wikipedia Wikipedia

Postoje zato tri scenarija koji bi mogli objasniti zašto smo i dalje ovdje. Jedan tvrdi da smo 'prevarili' veliki filter i prošli pored njega (možda zato što smo pametni, a možda smo imali sreće), drugi tvrdi da nas on tek čeka, no isto tako se nada sa smo mi prvi oblik života koji je dovoljno evoluirao da ima šanse da ga 'zezne' i da preživimo, dok treći scenarij tvrdi da se veliki filter priprema za nas. Prema njemu nemamo šanse, gotovi smo i bilo bi dobro da iskoristimo posljednje trenutke za sreću.

No postoje, kao što smo spomenuli, i druge hipoteze, koje vjeruju da nismo sami, nego se jednostavno još nismo s nikim čuli.

Izvanzemaljci postoje #1: Oni su doduše posjetili Zemlju prije nego se ovdje razvio inteligentan život

Dakle, prema ovoj ideji oni su došli i otišli. Jer nisu našli ništa posebno zanimljivo, eventualno su uočili nekoliko dinosaura koji ih se nisu posebno dojmili, te su u međuvremenu potpuno zaboravili na nas.

Izvanzemaljci postoje #2: Galaksije su kolonizirane, ali mi živimo 'Bogu iza nogu'

Kad su Europljani došli u Ameriku, trebalo im je puno vremena dok nisu dosegli starosjedioce koji su živjeli na dalekoj zapadnoj obali.

Isto tako je moguće da druge civilizacije još jednostavno nisu došle do nas, jer smo im malo izvan dosega.

NLO | Author: Wikipedia Wikipedia

Izvanzemaljci postoje #3: Druge civilizacije žive utopijskim životom i mi ih jednostavno ne zanimamo

Moguće je da se razuman život u svemiru toliko dobro zabavlja i da su toliko usredotočeni na svoj samoodrživi virtualni svijet da nemaju potrebe za daljnjim potragama za izvanjskim izvorima ili energijom, pa planduju kod kuće.

Jednostavno su zadovoljni tu gdje jesu, u svojem malom ili velikom svijetu kojeg su stvorili samo za sebe i ne zanima ih kontakt s eventualno napornim susjedima. Potpuno razumljivo, zar ne?!

Izvanzemaljci postoje #4: Superinteligentne civilizacije love manje poput naše

Moguće je da nam se nisu javili jer se skrivaju i čekaju savršen trenutak za napad. To je ujedno i razlog zašto se neki znanstvenici protiv misije METI, koja bi slala poruke inteligenciji u svemiru, što pak predstavlja sljedeći kontroverzni korak SETI-ja, točnije umjesto pasivnog slušanja bismo počeli slati poruke van i čekati hoće li itko odgovoriti. Naravno, po mogućnosti s najboljim namjerama.

Izvanzemaljci postoje #5: Oni nam šalju sve moguće signale, ali smo mi preglupi da bi ih upješno 'pročitali'

Moguće je i da oni pokušavaju komunicirati s nama, ali mi nemamo potrebnu tehnologiju s kojom bi to mogli dešifrirati. Možda nismo na pravim frekvencijama ili oni pokušavaju s nama komunicirati putem telepatije, tko zna... Mi očito ne. 

A možda su toliko napredni da nas ne žele prepasti, nego čekaju da još malo napredujemo prije službenog upoznavanja.

Ostatak teksta pročitajte u Tech Insideru

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.