Znanost
990 prikaza

Iza omamljujućeg, ugodnog mirisa plaže krije se 'smrdljiva istina'

Zalazak sunca na moru, par
Filip Brala (PIXSELL)
Ako zatvorite oči i zamislite ljetovanje iz raja, vjerojatno ćete vrlo brzo osjetiti mirise plaže i mora, koje svi toliko volimo

Iako miris plaže i mora kod većine potiče poetske osjećaje, nema ničeg poetičnog u njihovom podrijetlu. Naime on dolazi iz spoja sumpora nazvanog dimetil sulfid (tj. DMS), koji je ključni 'igrač' u ekosustavu oceana i meteorološkim obrascima. 

Znanstvenici s Weizmann znanstvenog instituta iz Izraela otkrili su da je posebna vrsta algi iz oceana - onih koje se skupljaju u osunčanom gornjem dijelu mora, odgovorna za proizvodnju aromatične kemikalije.

Iako znanost odavno zna da ta vrsta algi - jednostanični fitoplanktoni nazvani Emiliania huxleyi, proizvode 'mirisni' spoj, nije bilo poznato kako to čine. No u najnovijem radu objavljenom prošlog tjedna u časopisu 'Znanost' piše da su znanstvenici identificirali enzim - Almal, kojeg alge koriste kako bi stvorile navedenu kemikaliju, kao i gene koji ga kodiraju.

Uz to, otkrili su slične gene u drugim oceanskim organizmima, što znači da još mnogi organizmi (u svakom slučaju, više njih nego što se pretpostavljalo) proizvode ovaj sumporni spoj.

Grupa znanstvenika potvrdila je identifikaciju stavljajući gen proteina u escherichiju coli, koja sama prirodno ne kreira aromatični sumporni spoj. Tu su dobili očekivanu potvrdu nakon što je i escherichija stvorila smrdljivi DMS. 

More i kupanje | Author: Filip Brala (PIXSELL) Filip Brala (PIXSELL)

Almal enzin, uz to što gradi molekule koje plažama daju onaj poseban miris, ključne su i za oceanovo zdravlje.

Naime, globalni ekosustav oslanja se na delikatnu ravnotežu sumporno sadržavajućih kemijskih reakcija, koje pretvaraju jedan spoj u drugi, što je proces poznat kao sumporni ciklus.

Kao i uljikov ciklus, u kojem biljke procesuiraju ugljični dioksid kojeg proizvode životinje, različiti organizmi konzumiraju i proizvode sumporne spojeve koji omogućavaju život, na zemlji ali i u moru.

Aromatični DMS nastaje i od još jedne kemikalije koju alge koriste kao zaštitu od slanoće svojeg oceanskog doma. Bez te kemikalije, voda bi nasukala jadne fitoplanktone, te bi oni umrli od preslane smrti.

Ovako pak alge pretvore nešto od ovih zaštitnih kemikalija u smrdljivu tvar koja dopire do naših noseva, te je otpuštaju u morskoj vodi prije nego umru.

Ostatak pročitajte u Wiredu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.