Znanost
6538 prikaza

Dugo i dosadno pričanje rani je znak Alzheimera

Banka koja prikuplja ljudske mozgove
Reuters/Pixsell
Znanstvenici su takve simptome primijetili i kod književnica A. Christie te Iris Murdoch

Opširno pripovijedanje kad je riječ o anegdotama može biti rani znak Alzheimerove bolesti godinama prije pojave prvih ozbiljnih simptoma, zaključak je istraživanja ove mučne i konačno smrtonosne bolesti. Znanstvenici Centra za psihološku procjenu Opće bolnice Massachusetts smatraju da bi ovakva spoznaja mogla značiti otvaranje mogućnosti za postavljanje dijagnize čak cijelo desetljeće ranije nego što je to slučaj danas.

Janet Cohen Sherman, klinička direktorica centra, kazala je za Guardian: "Jedan od najvećih problema oko dijagnosticiranje bolesti danas jest utvrđivanje promjena u što ranijoj fazi, dok su znakovi još tako blagi da ih je teško razlikovati od uobičajenih promjena uslijed starenja." Posljednje spoznaje, međutim, ukazuju da bi moglo postati moguće točno to, utvrđivanje demencije u ranoj fazi.

Mozak skeniranje mozga Znanost Znanstvenici: Otkrili smo gdje točno nastaje depresija

Objasnila je da su ranije studije uglavnom polazile od traženja promjena u sposobnosti pamćenja, dok je njihovo istraživanje išlo za promjenama i u sposobnosti govora. Stoga se nada novom lingvističkom testu tijekom narednih pet godina.Sherman kao primjere navodi slučaj književnice Iris Murdoch u čijem se izražavanju moglo uočiti točno to, kao i repetitivne i nejasne fraze u posljednjim romanima Agathe Christie.

Slično se moglo primijetiti i u transkriptima predsjednika Ronalda Reagana. Iako, kod Christie Alzheimerova bolest nikada nije dijagnosticirana. Kod Reagana se može primijetiti da je vremenom počeo koristiti isprazne fraze i riječi poput "stvar", "nešto", "u osnovi", "zapravo" ili "dakle". Tim se riječima koristio kao poštapalicama. Pritom, dodala je, nije problem u tome što su ljudi preopširni u izražavanju, mnoge zdrave osobe su takve, nego "mentalna nepreciznost" koja se kod njih primjećuje.

U studiji su uspoređivali 22 zdrave mlade osobe s 24 starije zdrave osobe i 22 osobe s blagim smanjenjem mentalnih sposobnosti. Jedan od primjera je njihova reakcija na situaciju kad bi im zadavali da slože rečenicu na osnovu riječi kemijska olovka, tinta i papir. Zdravima nije bio nikakav problem složiti jednostavnu rečenicu, dok su osobe sa smanjenim mentalnim sposobnostima lutale razmišljanjima poput odlaska u trgovinu i kupovine kemijske olovke.

Ruka stare osobe Medicina Znanost Srca im kucaju, znoje se, ali su umrli...

Ispostavilo se da im predstavlja problem fokusiranje na suštinu zadatka. U drugom testu pokazalo se da su osobe koje su već zahvaćene mentalnim opadanjem imale problema s ponavljanjem fraza poput "Fred je posjetio Boba nakon njegovog diplomiranja".

Ovakve spoznaje od velikog su značaja u prvom redu zbog problema koji stoji iza toga što je u razdoblju od 2002. do 2012. otkazano ili prekinuto čak 99,6 posto istraživanja potencijalnih lijekova za Alzheimerovu bolest. Razlog je to što, kad se bolest već ispolji, šteta se pokazuje kao nepopravljiva, pacijentu se više ne može pomoći.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.