Znanost
738 prikaza

Ecstasy i MDMA - vjerojatno su vam 'uvalili' sol za kupanje

Slomljena kapsula
Thinkstock
Ljubitelji rekreacijskih droga trebali bi pripaziti da ne bi skupo platili - soli za kupanje

Prilično je stravično no istinito da je pri posljednjem testiranju 48 korisnika MDMA-ja, kod polovice njih otkriveno da su progutali neke druge tvari, a ne ono što su mislili, uključujući i soli za kupanje.

Znanstvenici s NYU-a analizirali su uzorke kose dugogodišnjih korisnika, a među onima koji su izjavili da nikad nisu koristili soli za kupanje, njih 41 posto je bilo pozitivno na soli. S druge strane, 48 posto korisnika je bilo pozitivno na butilon, tvar nalik metamfetaminima.

Znanstvenici su tako zaključili da osobe koje često posjećuju klubove i festivale imaju veće šanse nesvjesno konzumirati druge kemikalije, a ne MDMA.

Zanimljivo je da ecstasy nije oduvijek bio opasna droga, nego je postao rizičan kad se počeo onečišćavati s novim drogama o kojima korisnici i znanstvena zajednica malo toga znaju.

Stoga je itekako važno da ljudi znaju da ono što plaćaju možda nije ono što misle da dobivaju, piše Elite Daily.

Još je više zastrašujuća činjenica da je pri zapljenama MDMA-ja u New Yorku tijekom protekle četiri godine, otkriveno da je samo u 13 posto slučajeva droga stvarno bila MDMA.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.