Znanost
5312 prikaza

Ekološki Armagedon: Nestalo je 75 posto kukaca!

Pčela
Maciej A. Czyzewski/GFDL
Bez njih neće biti oprašivanja cvijeća, hrane u prirodi, skoro sve na Zemlji će umrijeti

Vijest se konkretno odnosi na Njemačku, ali zvona za uzbunu jezivo zvone za cijelo čovječanstvo i cijeli planet Zemlju. Najnovije istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Plos One upozorava da je u posljednjih samo 27 godina, od 1990., masa krilatih kukaca u Njemačkoj pala za više od tri četvrtine.

Nije zabuna, u pukih četvrt stoljeća broj krilatih kukaca u Njemačkoj pao je za najmanje 75 posto, a po svoj prilici i bitno više. "Leteći kukci u cjelini desetkovani su u posljednjim desetljećima... Gubitak kukaca i njihove raznolikosti očekuje se da uzrokuje domino efekt na prehrambeni lanac u prirodi i predstavlja opasnost po ekosustave", stoji u rezultatima istraživanja koje potpisuju znanstvenici iz Sveučilišta Radboud iz Nizozemske, te Entomološko društvo Krefeld iz Njemačke.

Bubamara | Author: Pexels Pexels

Znanstvenici su kukce hvatali u posebne mreže na 63 mjesta u zaštićenim prirodnim područjima diljem Njemačke, a potom bi ih posebno prebrojavali i mjerili im ukupnu masu. Ispalo je da je prosječni pad njihove mase 76 posto, a u sredini ljeta, kad bi se očekivao njihov biološki maksimum, čak 82 posto.

Ovakva vijest je jeziva zato što, koliko god se nekome kukci gadili zbog izgleda ili nekih drugih stvari, oni su apsolutno glavni oprašivači cvjetova, posebno pčele, i već samim time stoje u temeljima postojanja složenog života na Zemlji već 200 milijuna godina. Također, kukci su kao hrana drugim živim bićima na svijetu, kao sredstvo kontroliranja prirodne ravnoteže mnogih i biljnih i životinjskih vrsta i na niz drugih načina još i dublje u temeljima samog postojanja složenog života na Zemlji već pola milijarde (!) godina.

I tu dolazimo do čovjekovog utjecaja i apsolutno pretjeranog korištenja pesticida, posebno iz skupine neonikotinoida kojima je u prvom redu Zapad, posljednjih godina na najboljem putu da uništi pčele. Express je u srpnju donio vijest o očito preliminarnim rezultatima studije koja je sada i službeno predstavljena.

Prskanje usjeva leće pesticidima | Author: Public Domain Public Domain

Njemačko ministarstvo za zaštitu okoliša podiglo je uzbunu nakon otkrića da je u toj zemlji od 1982. izumrlo čak 80 posto kukaca, u prvom redu skakavaca i osolikih muha. "Kad se danas vozite automobilom kroz ruralna područja, na vjetrobranu jedva da ćete imati kojeg zalijepljenog kukca", izjavila je tada ministrica Barbara Hendricks.

Prije tri godine Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) utvrdila je da je jeziv problem prisutan po cijelom planetu. U odnosu na 80-e diljem svijeta je danas 45 posto manje kukaca, crva i sličnih stvorenja i već tad znanstvenici su izračunali da je pred izumiranjem svaka peta vrsta kukaca. Otkriće je šokiralo znanstveni svijet jer se do tada smatralo da su kukci neusporedivo otporniji od složenijih vrsta poput gmazova, sisavaca ili vodozemaca.

Kukci, pauci, rakovi, puževi i crvi spadaju u onaj dio živog svijeta kojega čovječanstvo nije pretjerano svjesno. Express je nedavno pisao o najnovijim otkrićima da čovječanstvo nije bilo niti svjesno njihove osjetljivosti, do te mjere da je ispalo da su žohari, za koje se katastrofalno pogrešno običava reći da su u stanju preživjeti nuklearnu katastrofu, zapravo izrazito osjetljivi.

Kukac nalik skakavcu | Author: Pixnio Pixnio

Na kukcima počiva sav složeniji život, odnosno skoro sav život uopće. O njima ovisi 75 posto svih usjeva čovječanstva po cijelom planetu, što direktno utječe na čovjeka. Da se ne govori da o njima ovisi oprašivanje u prirodi uopće. Kukci su također jedna od ključnih karika i za recikliranje odnosno razlaganje tvari u prirodi, što je neophodno za kruženje hranjivih tvari u prirodi.

I dok se izumiranje kukaca u dijelovima svijeta u kojima još vlada malarija može činiti kao dobra vijest zbog komaraca, u područjima koja direktno ovise o poljoprivredi to je katastrofalno. Organizacije za zaštitu ptica posljednjih su godina utvrdile direktnu posljedicu između izumiranja pojedinih vrsta ptica ili drastičan pad njihove populacije u nekim dijelovima svijeta s izumiranjem kukaca.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 17:02 19.Listopad 2017.

    Njemci točno broje kukce,a naši nemogu ni vlastito stanovništvo prebrojiti.Broj stanovnika zavisi tko je trenutno na vlasti.