Znanost
1384 prikaza

Fizičar izračunao koliko bi trajao pad kroz središte Zemlje

Put u središte Zemlje
Youtube
Do sada se mislilo da bi putovanje s jedne na drugu stranu planete trajalo oko 42 minute

Kanadski fizičar Alexander Klotz uspio je izračunati koliko bi nam točno vremena trebalo da prođemo kroz središte zemlje, odnosno kroz imaginarni tunel s jedne na drugu stranu naše planete.

Znanstvenike već godinama intrigira koliko bi trajalo putovanje kroz 'gravitacijski tunel', a do sada je postojala teorija da bi nam za to trebalo 42 minute i 12 sekundi.

No, Klotz nam je u svom novom istraživanju kojeg je objavio u American Journal of Physics uštedio par minuta.

"I sam se iznenadio kad sam vidio rezultat. Dakle, obzirom na to kako je Zemlja strukturirana, gravitacija se lagano povećava što se više približave njezinoj unutarnjoj kori, dok je u samom centru gravitacija nula", napisao je Klotz.

Nakon što je u obzir uzeo gustoću Zemljinih slojeva, Klotz je izračunao da bi putnik kroz središte Zemlje putovao brzinom od osam kilometara u sekundi, što je 23 puta brže od brzine zvuka.

Tako bi vam, da kroz središte Zemlje putujete poput ekipe iz filma "Put u središte Zemlje", do suprotne strane trebalo točno 38 minuta. Zanimljivo, primjerice puno brže bi putovali između Velike Britanije i Novog Zelanda, nego između Velike Britanije i Maroka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.