Znanost
2370 prikaza

Ultrazvučne snimke otkrile: Kako pušenje zaista utječe na nerođenu djecu

Bebe u rodilištu
Goran Kovacic/PIXSELL
Svi znamo da je pušenje štetno, pogotovo u trudnoći, no najnovije snimke pružaju još bolji uvid u to

Sveučilište u Durhamu, Sveučilište Lancaster i dr. Nadja Reissland proveli su istraživanje o pušenju u trudnoći, prateći 20 trudnica. Četiri od njih pušilo je u prosjeku 14 cigareta dnevno, dok su ostale bile nepušačice. 

Buduće majke su sudjelovale u redovitim ultrazvučnim pregledima tijekom trudnoće kako bi se pratile kretnje beba i ostali čimbenici.

Bebe pušačica su češće dodirivale lice i imale su puno izražajnije pokrete usna - dva znaka usporenog razvoja. Kod normalno razvijajućih fetusa obje ove radnje se, napredovanjem trudnoće, usporavaju, što direktno pokazuje da pušenje utječe na razvoj bebinog središnjeg živčanog sustava, prenosi She Knows.

"Tehnologija nam pomaže da vidimo ono što je nekoć bilo skriveno, te otkrivamo kako pušenje utječe na razvoj fetusa, na načine kojih prije nismo bili svjesni", izjavio je jedan od autora istraživanja, Brian Francis.

Ovo je još jedan dokaz koji ide u prilog teoriji o štetnosti pušenja u trudnoći, pa se znanstvenici nadaju da će ove snimke i njihova otkrića u budućnosti biti korišteni kako bi se trudnice odrekle cigareta.

Pušenje je ovisnost koje se teško riješiti, čak i kad je u pitanju vaše i zdravlje vaše djece. Iako su djeca iz ovog istraživanja rođena zdrava, dugoročni učinci trudničkog pušenja mogu ostaviti doživotne posljedice.

Inače, prema nekim procjenama u Hrvatskoj puši oko 25 posto trudnica, što je jako velika brojka. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.