Znanost
62794 prikaza

Gori od kuge i ebole, a jure prema Hrvatskoj

Krpelj
John Tann/ Flickr/ CC BY 2.0
Uslijed klimatskih promjena uvjeti razvoja nekih od najopasnijih parazita drastično se mijenjaju

Čovjek svijetom kroči već nekih 300.000 godina, prema nekim znanstvenicima 350.000 godina. Čovjekovi preci evoluirali su na Zemlji prije čak sedam milijuna godina. I sva ta više ili manje sretna bića tijekom svojih života patili su, borili se, razvijali kakva god su mogli oruđa i metode kako bi se obranili od najopasnijih užasa koji su na njih iz okoliša vrebali tijekom svih tih milijuna godina – od nepreglednog mnoštva parazita; bakterija, virusa, gljivičnih infekcija, ameba...

Samo u posljednjih nekoliko tisuća godina povijesti koju čovječanstvo pamti pretrpjeli smo jezive pomore "Crne smrti", odnosno bubonske kuge, velikih boginja, španjolske gripe, o endemskim bolestima da se ne govori; žuta groznica, malarija, lepra... Vremenom se čovjek tehnološki razvio, pa je puno brže i češće putovao, usto su i mnogi mikrobi razvili otpornost na lijekove, poput bakterija otpornih na antibiotike.

Komarac snimljen kako siše krv izbliza To je to! Znanost "Hrvatska ignorira pojavu komaraca koji nose virus zika"

Tako smo u 21. stoljeću dočekali crvene razine uzbuna od SARS-a, ebole, bliskoistočnog respiratornog sindroma, zika virusa, a sve to baš kad smo mislili da smo, došavši na sam prag konačnim terapijama protiv AIDS-a i raznih karcinoma, riješili najgore opasnosti. No, čini se da najgore tek dolazi, i to prvenstveno zahvaljujući eri klimatskih promjena, koje je industrijalizirano čovječanstvo samo skrivilo, zagrijavajući atmosferu sagorijevanjem nafte, plina i ugljena preko svake mjere.

Nova svjetska pošast, već danas je jasno, već sutra će biti krpelji. Najnovije ovakvo upozorenje znanstevnika stiže sa Maine Medical Center Research Institute iz Scarborougha u SAD-u koje je konačno kompletiralo broj oboljelih od lajmske bolesti u ovoj američkoj državi 2016. godine. Bila je riječ o 1464 slučaja, čak 1000 slučajeva više nego 2011. Još u 90-ima u Maineu se godišnje dijagnosticiralo samo oko 300 slučajeva lajmske bolesti.

A sada... Znanstvenici su pritom dokazima povezali što se dogodilo. Lajmsku bolest prenosi jelenski krpelj. Ovom parazitu pogoduju sve kraće i blaže zime, sve dulja i toplija ljeta, sve manje hladnih dana okovanih ledom; drugim riječima, riječ je o nizu simptoma klimatskih promjena. Znanstvenici iz Mainea ponadali su se da će 2016. tamošnja populacija krpelja dobrim dijelom stradati uslijed jezivih vrućina kao posljedice onih istih klimatskih promjena.

Prikaz kuge u zatvoru u Londonu u srednjem vijeku | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Ta godina je zbog tog jezivog ljeta bila apsolutna najvruća diljem planeta otkako se mjeri vrijeme i, oni koji prate stanje s krpeljima zbog niza bolesti koje oni prenose, ponadali su se da će, ako već sve odlazi u propast, ta vrućina barem pobiti krpelje. "Bili smo tako u krivu", kazala je Susan Elias, ekologinja za zarazne bolesti s instituta u Maineu. "Krpelji su se zakopali duboko u sloj lišća na tlu, skoro u stanje hibernacije, da bi izišli vrlo snažni kasnije te godine."

Drugim riječima, nakon što su vrućine popustile, krpelji su u ogromnom broju izišli na površinu, njihov je broj eksplodirao, pa je eksplodirao i broj oboljelih od lajmske bolesti koju su im krpelji prenijeli. 2017. godina, pak, opet uslijed klimatskih promjena, bila je najvruća otkako čovječanstvo prati meteorološke prilike diljem planeta, ali u konkurenciji godina bez El Nina. I na tom se mjestu nazire budućnost klimatskih promjena koja prijeti svijetu što se tiče krpelja.

Još bi bilo i lako da od krpelja prijeti samo lajmska bolest. Krpelji su tako prilagodljiva bića da ih ima po svim kontinentima, u svim klimatskim pojasima, čak i na Antarktiku. Pritom su toliko neprobirljivi u načinu prehrane, odnosno sisanja krvi, da su u epidemiološkim krugovima ozloglašeni poput šprica u prirodi. A sve to uz nevjerojatnu sposobnost akumuliranja mnoštva uzročnika nekih od najgorih zaraznih bolesti.

Pacijent na intenzivnoj njezi NOVA OPASNOST Life Upozoravaju: Prepoznajte opasne simptome parazita!

Takvim kukcima klimatske promjene pomažu i da ih ima sve više i da su aktivni sve dulje kako je klima toplija, s druge strane pomažu im i u širenju u ona područja gdje ih ranije nije bilo. O tome govori i UN-ov panel za klimatske promjene, o tome se naveliko govorilo i pri sklapanju Pariškog klimatskog sporazuma. Isto tako, u cijeloj priči nije pošteđena niti Hrvatska.

Nastavak na sljedećoj stranici...

 • Stranica 1/2
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar Sentalina
  Sentalina 01:47 19.Svibanj 2019.

  Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Sexcoss.Com

 • biocentar 11:36 27.Siječanj 2018.

  Krpelji su ovdje već stoljeće ali s obzirom da se bolest ne priznaje i ne liječi adekvatno pročitajte ovo kako bi izbjegli kobne posljedice www.lajmskaborelioza.com 10 godina specijalizirani za lajmsku bolest

 • Visibaba 08:40 26.Siječanj 2018.

  "Čovjekovi preci evoluirali su na Zemlji prije čak sedam milijuna godina." - što bi ovo trebalo značiti? Evolucija je proces koji se neprestano događa, nije nešto što se dogodi u nekom trenutku, danas, jučer ili prije "sedam milijuna godina". Nadalje, ... prikaži još! ovo "na Zemlji" implicira da čovjekovi preci nisu oduvijek bili na Zemlji, već su došli (valjda s Marsa), pa su onda na Zemlji evoluirali?!? Pa gdje bi drugdje nego na Zemlji?????? Ovo je potpuno besmislena i nadasve glupa rečenica.