Znanost
270 prikaza

Interaktivna tura po najvećoj špilji na svijetu

Martin Edström
Facebook
Obilazak dubokih špilja nije nešto na što će se svi lako odvažiti, pogotovo ako ste svjesni opasnosti, ali na sreću ovo iskustvo možete 'proživjeti' i putem interneta

Zahvaljujući fotonovinaru Martinu Edströmu i njegovoj interaktivnoj karti svi s dobrom internetskom vezom mogu iz sigurnosti svojeg doma obići najveću špilju na svijetu.

Sa svojom ekipom, u siječnju ove godine, Edström je prehodao četiri kilometra dugu špilju kako bi za National Geographic dočarao svoje iskustvo u obliku interaktivnih snimki pod punim krugom od 360 stupnjeva.

Martin Edström | Author: Facebook Facebook

Koristeći 25 kamera i jako LED svijetlo, Edström je u visokoj rezoluciji snimio Sơn Đoòng špilju u Quảng Bình provinciji u Vijetnamu. Planinska rijeka, kako se špilja zove u prijevodu, službeno je proglašena najvećom pećinom na svijetu 2009. godine.

Najveća dvorana je duga više od pet kilometara, visoka je 200 metara i široka 150 metara. A skoro 40 metara dugi stalagmiti u špilji su najviši na svijetu, prenosi IFL Science.

"Bavim se interaktivnim novinarstvom zato što krajnji korisnici dožive potpuno iskustvo na taj način - moguće je 'donijeti' špilju u domove ljudi, kao da hodaju kroz nju" izjavio je Edström za National Geographic.

Interaktivnoj karti možete pristupiti ovdje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.