Znanost
3695 prikaza

Istraživanje: Svaka deseta osoba ima kokaina na prstima

Prometna policija
Davor Visnjic (PIXSELL)
S gotovo stopostotnom sigurnošću nova metoda otkriva tragove teških droga u organizmu, a koristit će je i policija

Znanstvenici su u otiscima prsta otkrili tragove teških droga kod jedne od deset osoba. Riječ je o novoj metodi otkrivanja prisutnosti droge u ljudskom organizmu. 

Koristeći osjetljivu analizu kemijskog sastava znoja, istraživači su mogli otkriti razliku između onih koji su izravno uživali heroin ili kokain, i oni koji su se s njim susreli posredno. 

- Vjerovali ili ne, kokain je vrlo čest kontaminator okoliša - poznato je da je prisutan na mnogim novčanicama. Iznenađeni smo da smo ga otkrili čak i u našim otiscima prstiju, rekla je dr. Melanie Bailey, stručnjak za forenzičku analizu na Sveučilištu Surrey.

Pušenje opijuma u San Franciscu I to legalno Life Najveći proizvođač opijuma bila je - Jugoslavija

Istraživači se nadaju da će njihova nova tehnika biti korištena kao alternativna metoda testiranja na droge.

Postavili su graničnu točku mjerenja i time su mogli razlikovati "normalnu" razinu onečišćenja iz okoliša i razinu koja je posljedica stvarne uporabe droga.

Ta se tehnika pokazala učinkovitom čak i nakon što su ljudi oprali ruke.

Istraživači su utvrdili mogu li se čestice droge prenijeti rukovanjem, tražeći od sudionika studije koji nisu koristili droge da se rukuju s korisnicima droga. 

Otkrili su da se kokain i heroin doista mogu prenijeti rukovanjem, ali je u uzorcima jednih i drugih bila velika razlika u prisutnosti droga na otiscima. Granična točka bila je vrlo različita kod onih koji konzumiraju droge od granične točke onih koji su se s njima rukovali.  

Ukupno, dr. Bailey i njezini kolege analizirali su otiske prvih 50 volontera bez droge i 15 korisnika droga koji su tvrdili da su uzeli heroin ili kokain u prethodna 24 sata.

Istraživači su otkrili da je oko 13 posto otisaka prstiju od onih koji ne koriste droge imalo tragove droge klase A - a to su heroin i kokain.

Kristalni met Rekord Top News Zaplijenili 1,2 tone kristal meta - vrijedi milijardu dolara

- Jasno je da je testiranje otiska prsta budućnost testiranja na droge, izjavio je Mahado Ismail, doktorand kemije na Sveučilištu Surrey i glavni autor nove studije.

Rad koji je objavljen u časopisu Clinical Chemistry financirao je djelomice "Intelligent Fingerprinting" - tvrtka koja je razvila prvi prijenosni sustav za screening droga na temelju otisaka prstiju, a koriste ga već neke policije. 

Ovaj test radi se analizom znoja iz uzorka otiska prsta, a tvrtka ga opisuje kao "neinvazivna, jednostavna i dostojanstvena".

Dr. Jerry Walker, generalni direktor 'Intelligent Fingerprinta', izjavio je kako će studija "pridonijeti testiranju otisaka prstiju na droge".

- Kritično, također pomaže u uspostavljanju kvantificiranog visokog praga za tragove droge u okolišu - dodatno utvrditi valjanost našeg komercijalnog testiranja droga na otiske prstiju za kokain, opijate, kanabis i amfetamine", rekla je.

"Postoje mnogi čimbenici koji određuju testiranje otisaka prstiju - neinvazivno je, lako se prikuplja i imate sposobnost identifikacije donatora pomoću uzorka", piše The Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.