Life
2629 prikaza

Seks na plaži - evo na što trebate paziti!

Par na plaži
Thinkstock
Otkrivamo koje su najveće opasnosti koje vrebaju u ljetnim seksi akcijama

Bakterije i virusi, spolne bolesti, depresija, nemir, rastava, dugovi... Ginekološke i psihoterapeutske ordinacije prepune su očajnih pacijenata. Dijagnoza ima na stotine, a uzrok je jedan.

Vruće ljetne noći, alkohol i nebriga izrasli su u požudu i “natjerali ih” na seks. Ne na seks s djevojkom, dečkom, mužem ili ženom već na promiskuitet. Svake noći novi parter, seks u moru, na plaži i gradskim klupama, deseci novih poza, sadomazohizam...

Sve to možda pruža kratkotrajno zadovoljstvo, ali posljedice mogu biti kobne. U najgorem slučaju, to su spolne bolesti.

Virus humane imunodeficijencije (HIV) dobiti mogu i muškarci od žena i žene od muškaraca, jer se, osim krvlju, prenosi spermom i vaginalnim sekretom. Simptomi su temperatura, osip, upala ždrijela, glavobolja... Zaraženi se može inficirati za nekoliko tjedana, ali i za čak deset godina.

Ginekološki pregled | Author: Thinkstock Thinkstock

Pripadnike obaju spolova pogađa i humani papilloma virus (HPV). Spolne bolesti sve su češće, a gotovo neizbježne postale su infekcije, posebno kod žena. Neugodan svrbež, pojačan iscjedak i specifičan miris znak su gljivične infekcije. Kod muškaraca simptomi su peckanje, svrbež i osip na penisu.

Najčešći uzrok je pad imuniteta, lijek su vaginalne tablete, kreme ili masti. Nerijetke su i upale rodnice, čija je posljedica ponekad neplodnost. Najbolja i najsigurnija zaštita od spolnih bolesti i infekcija su kondomi.

Ludi seks uzrokuje i ozljede. Upljeni mišići i bol u zglobovima javlja se nakon iskušavanja novih poza. Ako je k tome još i podloga bila tvrda ili oštra, strastvene ljubavnike otkrit će crvena i nažuljana koljena i laktovi. Dodatnu bol često osjete žene i to zbog nedostatka vlažnosti vagine i žestokih ugriza za bradavice.

Posljedice promiskuiteta nisu samo fizičke. Depresija, nemir, osjećaj stida i nedostatak samopouzdanja najčešće su dijagnoze psihoterapeuta. Doživi li jedan od partnera potpuni emocionalni krah, zauvijek bi mogao bježati od novih seksualnih iskustava.

- Oni kojima je seksualni metabolizam ubrzan s vremenom neće moći osjetiti zadovoljstvo - zaključio je američki psihoterapeut Mark Gungor. I na kraju ljeta većina razuzdanih partijanera shvati - promiskuitet iscrpljuje. I ne samo to. Preraste li u veći poremećaj, prazni i novčanik. Isplati li se približavati granici između normalnog i nemoralnog i tako riskirati?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.