Znanost
566 prikaza

Iza svake uspješne žene stoji naporna majka

Majka prigovara kćeri
Highwaystarz Photography/Thinkstock
Ponekad može izgledati kao da roditeljski savjeti uopće ne dolaze do svijesti maloljetne djece, ali istraživači su dokazali da tomu nije uvijek tako

Istraživači britanskog sveučilišta Essex zaključili su da visoka roditeljska očekivanja mogu pomoći mladim kćerima da odrastu u uspješne žene.

Djevojčice čiji je "glavni roditelj", a to je najčešće majka, konstatno imao visoka očekivanja, rjeđe su upadale u neke životne zamke. Takve djevojčice rjeđe su ostajale trudne kao maloljetne, češće su odlazile na fakultet i znatno rjeđe su imale nisko plaćene poslove. Takve djevojčice su znatno rjeđe imale duga razdoblja nezaposlenosti između zaposlenja.

Ericka Rascon-Ramirez koja je predvodila to istraživanje rekla je: "Bez obzira koliko često djevojčice pokušavaju izbjeću roditeljske savjete, vrlo vjerojatno oni utječu na naše životne odabire, pa makar i gotovo neprimjetno".

Iritirana djevojčica | Author: Pixabay Pixabay

Prevedeno, to znači da svaki put kada vaš mali anđeo kaže: "Mama, stvarno si naporna" u dubini duše se zapravo zahvaljuje. Duboko, negdje u podsvijesti, zapravo misli: "Hvala na dobrim savjetima. Potrudit ću se da ih primijenim."

Naravno, djevojčice koje izbjegnu te tradicionalne životne probleme neće automatski postati nova Marija Jurić Zagorka ili Savka Dabčević-Kučar ali će imati više prilika za posvetiti se napredovanju kasnije u životu. 

Istraživači su zamijetili i svojevrstan sinergijski učinak savjetovanja. Ako govorite kćerima da trebaju ići na fakultet i da im nije najbolja odluka u životu postati maloljetna trudnica, veće su vjerojatnosti da će napuniti 20. godinu bez djeteta nego u situaciji kada roditelji kćerima govore da samo ne bi trebale imati dijete prije nego su potpuno spremne.

Majka prigovara kćeri | Author: Highwaystarz Photography/Thinkstock Highwaystarz Photography/Thinkstock

Istraživanje sveučilišta Essex pratilo je živote 15.500 curica u dobi između 13 i 14 godina. I zaključili su da djevojčice čiji roditelji su bili pomalo naporni imaju čak 4% nižu stopu trudnoće u adolescenciji od djevojčica čiji roditelji nisu postavljali tako visoka očekivanja.

Pod pretpostavkom da su rezultati istraživanja primjenjivi i na dječake, kolumnist INC-a Bill Murphy kaže da su njegovi roditelji dobrim dijelom zaslužni za uspjeh. "Hvala za prigovaranje, mama i tata. A mojoj dragoj kćeri poručujem, ovo će biti puno teže meni nego tebi", napisao je Murphy.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.