Znanost
462 prikaza

Je li minuta intenzivnog treninga dovoljna da budete u formi?

Djevojka vježba
Thinkstock
Stručnjaci danas vjeruju da nije potrebno provoditi sate u teretani, već je pametnije tijelo podvrgnuti kraćim, intenzivnijim treninzima

Ako smatrate da ste previše zauzeti da bi vježbali, znajte da više nemate isprika.

Svijet tjelovježbi ide prema sve kraćim treninzima. New York Times je nedavno objavio aplikaciju za vježbanje u trajanju od sedam minuta, koja se temelji na istaživanju koje je dokazalo dobrobiti visoko intenzivnog intervalnog vježbanja (HIIT).

Istodobno, na Sveučilištu u Wisconsinu otkriveno je da s 20 minuta intenzivnog treninga sagorijevamo u prosjeku 15 kalorija po minuti, što je dvostruko više nego normalnim vježbanjem.

HIIT se obično sastoji od 60 sekundi intenzivnog vježbanja prilikom čega morate doći skoro do vrhunca izdržljivosti, nakon čega se jednako drugo trebate oporavljati. I tako 20 minuta, tri puta tjedno.

Vaš vrhunac izdržljivosti je pak 80 do 90 posto od vašeg maksimalnog pulsa. Znači, trebali biste 220 umanjiti za svoju dob, iako je pouzdanije koristiti 'stopu percipiranog napora'. Pa ako je mirno sjedenje na stolcu šest, a 20 je - 'ne mogu više!', vi ne biste trebali prekoračiti 18.

HIIT možete izvoditi dok biciklirate, trčite, plivate ili vježbate u teretani, iako mnogi nisu uvjereni da će ono stvarno zamijeniti blago jutarnje trčanje po naselju.

Gdje se krije rješenje?

Vježbanje | Author: Nina Djurdjevic (PIXSELL) Nina Djurdjevic (PIXSELL)

Premda može djelovati kontraproduktivno, čak i opasno, da osobe koje dosad nisu uopće vježbale odjednom to čine punom parom (bez obzira koliko kratko trajalo), u istraživanja su bili uključeni upravo takvi i pretili ljudi.

I pokazalo se da je kod potonjih, nakon HIIT-a, došlo do smanjenja razine glukoze u krvi, a i osobe sa srčanim bolestima otkrile su poboljšanje zdravlja i uživale u ovoj vrsti vježbanja.

Također, oboljeli od artritisa koji se se mučili s bolnim zglobovima naknadno su objavili da im se stanje prilično poboljšalo.

Istraživanja koja su uključivala osobe oboljele od srčanih bolesti ili drugih težih stanja izvodila su se pod strogim liječničkim nadzorom, pa je bitno napomenuti da bi svatko trebao pitati liječnika smije li se podvrgnuti ovom režimu vježbanja, pogotovo ako ima zdravstvenih tegoba.

Maureen MacDonald, profesorica kineziologije s McMasters Sveučilišta, napominje tek da je bitno da se nakon same vježbe ne prestane u potpunosti s kretanjem, nego bi trebalo i dalje lagano micati noge kako se krv ne bi skupila u mišićima i kako ne bi osjetili vrtlogavicu, piše Guardian.

MacDonald preporučuje 10 setova jednominutnih intenzivnih vježbi s jednominutnim fazama odmora, tijekom dva razdoblja u trajanju od 20 minuta tjedno.

Ljudi navodno uživaju u ovom novom hitu, a budući da nakon ovakvog vježbanja nastavljate trošiti više kalorija nego nakon običnog, vrijedi probati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.