Znanost
891 prikaza

Je li moguće popiti previše vode?

Dečko pije vodu
Thinkstock
Sa svih strana nas bombardiraju savjetima da po ovim vrućinama moramo piti puno vode, no gdje je granica?

Postoji nekoliko raširenih 'pravila' hidratacije koje smo svi čuli, kao recimo da trebamo piti vodu dok nam urin ne postaje čist i da, ako osjetimo žeđ, već kasnimo s hidratacijom.

No istina je da neki od ovih mitova mogu uzrokovati da ljudi popiju previše vode, te može doći do hiponatremije, tj. poveća se količina tekućine u organizmu u tolikoj mjeri da se snizi razina natrija i krv postane razrijeđena. To se pogotovo često može dogoditi kod atletičara, koji, pazeći da ne dehidriraju, mogu lako pretjerati, pa kod njih na kraju dođe do bubrenja stanica.

Problem kod hiponatremije je da, iako se može pokazati fatalnom, može biti teško uočljiva. 

"Simptomi mogu biti slabi i nalik onima koje bi osoba mogla osjećati nakon utrke ili sudjelovanja na nekom atletskom događaju: slabost, zbunjenost i iscrpljenost", kaže James Winger, liječnik koji se bavi sportskom medicinom na Loyola Meidinskog sveučilišnom centru u Chicagu. 

Ali Winger napominje i da je moguće spriječiti ovu pojavu, sve dok ne 'padnete' pod utjecaj ovih uobičajenih mitova o hidrataciji:

Čaša vode | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Mit 1: Ako ste žedni, već ste dehidrirali

Unatoč raširenom mišljenju, osjećaj žeđi je dobra stvar, te se odnedavno predlaže da atletičari piju samo kad su žedni. 

Kad ste žedni, vaše tijelo je počelo s mjerama iskorištavanja skladištenih rezervi vode, te nije prekasno ni zašto, jer ako ćete piti samo kad budete žedni, umjesto da se tjerate da pijete svako malo, bit ćete dovoljno hidratizirani, bez da pretjerate.

Mit 2: Nećete biti potpuno uspješni ako niste 100 posto hidratizirani

Ako se bojite da nećete dati sve od sebe ako ste malo dehidrirani tijekom vježbanja, ne brinite. Malo je dokaza da umjerena dehidracija utječe na sportske sposobnosti, dapače, to je prirodan dio vježbanja, kojeg se ne trebamo nužno riješiti.

Mit 3: Trebali biste piti sve dok vam urin ne bude čist

Slobodno prestanite buljiti u zahodnsku školjku, jer je, općenito gledajući, boja urina prilično loš pokazatelj koncentracije urina. Ako budete željeli 'čisti' urin, vjerojatno ćete tek pretjerati s ispijanjem vode, piše Huffington Post.

Mit 4: Grčevi mišića znak su dehidracije

Kad vas nakon vježbanja zabole mišići, možete pasti u iskušenje da se napijete vode kako bi ublažili bolove, ali istina je da grčevi nemaju veze s dehidracijom. 

"Dokazano je da su grčevi povezaniji s umornom mišića, a do umora češće dolazi kad vam je vruće i dehidrirali ste, pa tu nastaje to preklapanje koje može zbuniti ljude", objašnjava Winger.

Dakle, zapamtite, pijte kad ste žedni, a prestanite kad to više niste. "Ne trebamo nikakve mjere ni brojeve koji će nam reći kako da ostanemo zdravi tijekom vježbanja", zaključuje Winger na kraju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.