Life
213 prikaza

Amerikanci u problemima: Pretilost postaje pitanje nacionalne sigurnosti

Vježbanje
Nina Djurdjevic (PIXSELL)
Od 195.000 mladih muškaraca i žena koji su se prijavili boriti za zemlju, samo 72.000 je kvalificirano

Amerikanci gube bitku sa svojim vlastitim trbuhom i tako postaju prijetnja nacionalnoj sigurnosti. 

Za oko pet godina toliko će mladih Amerikanaca biti pretilo da vojska više neće moći regrutirati dovoljno kvalificiranih vojnika. S alarmantnim prognozama u javnost je izišao general Allen Batschelet iz Američkog vojnog regrutnog zapovjedništva opisujući CNN-u kako "pretilost postaje problem nacionalne sigurnosti".

Od 195.000 mladih muškaraca i žena koji su se prijavili boriti za zemlju, samo 72.000 je kvalificirano. Neki su otpali jer imaju kriminalnu prošlost ili nisu dovoljno obrazovani ili, pak, imaju previše tetovaža. No, čak 10 posto ih nije kvalificirano jer ih je pretilo.

"Pitanje pretilosti najviše zabrinjava jer trend ide u pogrešnom smjeru", kaže Batschelet.

Također predviđa kako bi do 2020. godine moglo biti više od 50 posto takvih što znači da će se svega dvoje od deset moći priključiti vojsci. Brine ga i što vojnici postaju fitness treneri kao u NBC-ovom showu "Najveći gubitnik".

"Vodeći smo u osobnom razvoju na svijetu, ali osobni razvoj znači rad na karakteru", navodi general. 

I ginekologinja Claire Putnam se slaže s tim smatrajući kako se pretilost pretvorila u nacionalnu krizu.

"Kada pogledate oko sebe 70 posto odraslih ima previše kilograma ili je pretilo. I to se čini normalnim", rekla je. 

Naime, više od trećine Amerikanaca je pretilo. Prekomjernu težinu ima 17 posto djece i adolescenata u SAD-u što je tri puta više nego ranijih generacija. 

Liječnici se slažu kako se osobe s prekomjernom težinom ne bi trebalo opisivati kao "bucmaste", nego im reći kako imaju previše kilograma i da su pretili, a time riskiraju i s bolestima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.