Znanost
1188 prikaza

Kako preživjeti dan na poslu nakon neprospavane noći

Dosada na poslu
Thinkstock
Gotovo da nema čovjeka kojem se bar jednom u životu nije dogodilo da na posao dođe nakon neprospavane noći, no i to se da izgurati

Sljedeći put kad na posao dođete jedva gledajući, bez obzira jeste li cijelu noć tulumarili, radili, gledali serije, čitali knjige, vrtili se po krevetu (sami ili u paru), ovi savjeti bi vam mogli dobro doći.

U videu 'How to recover from an all-nighter' iz 'Science of Us' serije New York Magazina, ponuđeni su savjeti kako preživjeti nakon besane noći, a koji se zasnivaju na znanstvenim dokazima.

U videu tvrde da se s umorom i iscrpljenosti možete boriti pomoću sunčeve svjetlosti, dobrom prehranom, strateški raspoređenim šalicama kave i napornim radom u prvih nekoliko sati jer ćete se tijekom dana moći baviti jedino radom.

Uz predložene savjete, dr. Matthew Edlund, autor knjige 'The Power of Rest' preporučuje 'paradoksalnu relaksaciju', ako niste u prilici malo odspavati. S jednom rukom prekrijte oči, a drugu usmjerite prema napetoj skupini mišića.

Koncentrirajte se na te mišiće do 30 sekundi, te ponovite tu vježbu cijelim tijelom (točnije, opuštajte skupinu po skupinu mišića). Edlund tvrdi da biste se trebali osjećati potpuno obnovljeno na kraju.

Također, prošetajte između 13 i 15 sati, jer u to doba iscrpljenost može uzeti danak nad iscrpljenim moždanim funkcijama, kaže Michael Breus, autor knjige 'The sleep doctor's diet plan'.

Naravno, pazite da vam se ne ponovi tako skoro neprospavana noć, jer će čak i najmanji gubitak sna (jednu noć) negativno utjecati na vašu koncentraciju, a može vam porasti i tjelesna temperatura, te ćete se lakše razboljeti, piše Huffington Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.